Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

AMBER GOLD - de gevolgen en wat er nog meer kan SKOKKEN

Gestart door Pieszyce, 29 december 2022, 16:41

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce

AMBER GOLD - de gevolgen en wat er nog meer kan SKOKKEN
Reply #1 - 08. Sep 2016 at 01:57Waarom veegt PiS een van de grootste schandalen van de Derde Republiek Polen onder het tapijt?

03/06/2017

                                                                              ... of springen op het geld.

Gisteren heeft de Raad voor Financieel Toezicht de werkzaamheden van de Coöperatieve Spaar- en Kredietunie Nike opgeschort. In mei, viel de Kredietunie Kędzierzyn Kożle. We hebben het over duizenden klanten en deposito's ter waarde van in totaal 300 miljoen. Dit is de volgende aflevering van SKOK-schandaal, dat wil zeggen het grootste corrupte post-communistische systeem van Polen. Een systeem dat niet alleen niet is afgewikkeld, maar meer dan alleen een glorieuze macht uitoefenen in Polen en zelfs proberen om andere mensen te vestigen.

Kortom, SKOK Nike is gevallen omdat het SKOK National Credit Center heeft besloten om het infuus te stoppen die de instelling de afgelopen jaren overeind heeft gehouden. Dit infuus voedt nu een hele reeks kassa's, want in de sector van het faillissement is de wachtrij heel lang, en de activiteiten van het Nationaal Fonds zullen bijdragen tot het stilleggen van het faillissement van SKOKs door het in kleine fasen te verspreiden, waar ze één voor één vallen, vanwege te kleine kassa's, waardoor de media minder geïnteresseerd zijn.  Meewerkend aan de condities van kredietverenigingen is het gebrek aan interesse van banken bij hun aflossing, omdat ze in de ogen van financiële instellingen een rommelwaarde hebben.

In het licht van de volgende faillissementen moeten we terugkeren naar het onderwerp van wat de kredietunies waren en waarom het vandaag nog niet is opgelost. Hoe is het gebeurd dat in de omgeving van het grootste partij in Polen in de loop der jaren een beschermende paraplu over de SKOK's heeft gezet, waardoor het buiten de controle van de Raad voor Financieel Toezicht bleef? Belastingvrijstellingen, met uitzondering van dure eisen, gaf SKOK een voordeel, welke, echter, eindigde met een slecht krediet, dat niet meer werd terugbetaald. Hoe is het gebeurd dat in het gezicht van onoverkomelijke SKOK insolventie, dezelfde omgeving die eerder zo sterk gekant was, toen kwam met de dekking van het eerder genoemde toezicht, om geld terug te trekken van het Bank Garantiefonds?

We weten dat, als Kredietunies zouden vallen zonder garanties van deposito's gelijkwaardig aan banken, de boosheid van de misleide klanten het gehele systeem van Wet en Rechtvaardigheid zou raken. Zo, na de partij oogst op de spaargelden van SKOK klanten, wat de private zakken van politici en activisten vulde, het is tijd voor het principe dat na de privatisering van de winsten nationalisatie van verliezen plaatsvindt.

Het is ook de moeite waard om te vragen hoe het gebeurde dat in de jaren dat de volgende Kredietunies in elkaar zakten, de PiS-senator Grzegorz Bierecki de miljoenen winst voor diensten tot de Kredietunie naar Luxemburg bracht en dat dit straffeloosheid blijft?

De toegang van de Raad voor Financieel Toezicht liet zien, dat hij PiS wilde verbergen. De meeste managers zijn weggestuurd. Reparatieprogramma's of commissariaatsbeheer bedroegen 80% van de sprongen. Reparatieprogramma's of commissariaatsbeheer bedekte 80% van de kredieten. De hele sector werd beoordeeld als insolvent, verliezen werden geschat op 5 miljard zlotys. Bovendien bleek dat wanneer banken moeten handelen op basis van een bepaald percentage van het eigen vermogen, dit is bij banken meestal ruim 10%, en in Kredietunies is de waarde negatief, wat betekent dat ze reeds een klassieke piramide van financiële jaren zijn geworden.

Wat is de meest bekende financiële piramide in Polen (behalve ZUS)?

Ongetwijfeld de Amber Gold-affaire. Een affaire, die op ieders lippen is, een procedure die heeft geleid tot verliezen van maximaal 800 miljoen zlotys.  We hebben echter een commissie die de Amber Gold zaak verklaart, en een 6,5 keer groter Kredietunie schandaal ligt nog steeds onder het tapijt. Voor zover de Raad voor Financieel Toezicht het faillissement van de Krediet Unie Nike heeft bekendgemaakt, zei het in een verklaring die net na middernacht vrij kwam.

Het antwoord is duidelijk, de bovengenoemde Grzegorz Bierecki, de PiS-senator, is ook de man die al jaren achter het gehele Kredietunie systeem staat en direct verantwoordelijk is voor hun huidige conditie. Maar Bierecki is de meest onaantastbare persoon in Wet en Rechtvaardigheid, en kan alleen concurreren met protegé Taduesz Rydzyk. Alles omdat, Kredietunie kan vallen en geen geld kan uitbetalen aan de klanten, Maar fondsen voor Wet en Rechtvaardigheid campagnes zullen altijd beschikbaar zijn. Bovendien, niemand anders, net zoals de Kredietunie omgeving en Bierecki is de belangrijkste investeerder van "onafhankelijke" media, dwz Tygodnik WSieci en het portaal WPolityce. In een woord, in de regering van PiS, zijn er gelijke en meer gelijke. In het nastreven van de Derde Republiek Polen legde Wet en rechtvaardigheid een zelfcorrupt systeem aan, van het bestaan ervan echter is de gemiddelde Jarosław Kaczyński partij kiezer zich niet bewust. Dus ik schrijf handmatige manipulaties.

In feite heeft het tegenwoordige totale conflict het begrip van moraliteit uitgewist, die onvermijdelijk de staat leidt tot een staat van ontbinding.

Bron:  natemat/ money.pl, newsweek, wyborcza,  crowdmedia.pl by Piotr Lipiński Język Po Polsku

Pieszyce

Re: AMBER GOLD - de gevolgen en wat er nog meer kan SKOKKEN
01. Jul 2017 at 02:40Poolse piramideschema gekoppeld aan poging tot faillissement van nationale luchtvaartmaatschappij

Het Amber Gold piramideschema was betrokken bij een poging om de nationale LOT luchtvaartmaatschappij van Polen in een faillissement te brengen, zei de minister van Binnenlandse Zaken Mariusz Błaszczak op donderdag.


Een parlementaire commissie onderzoekt het schema, dat de klanten hoge rendementen op goudbeleggingen had beloofd alvorens in augustus 2012 in te storten.

Volgens de criminele dossier werden 19.000 klanten bedrogen voor een gecombineerd bedrag van PLN 851 miljoen (200 miljoen euro) op dat moment.

Het hoofd van de commissie die het schandaal onderzoekt, heeft gezegd dat Amber Gold's OLT Express luchtvaartmaatschappij werd gebruikt om geld wit te wassen.

OLT Express - dat slechts enkele maanden in 2012 operationeel was - werd "waarschijnlijk gebruikt om PLN 300 miljoen [72 miljoen EUR] wit te wassen," zei Małgorzata Wassermann, hoofd van de commissie.

Błaszczak zei tegen de publieke omroep TVP, dat onder de huidige regering in Polen, een dergelijk schandaal niet zou zijn uitgebroken.

"De Amber Gold-affaire is gerelateerd - voor mij is het heel duidelijk - in een poging om de nationale vervoerder LOT ten val te brengen," zei Błaszczak. 

Bron: PAP, The News.pl

#Tags:  Amber Gold, LOT, Pyramide,

Pieszyce

Re: AMBER GOLD - de gevolgen en wat er nog meer kan SKOKKEN
01. Jul 2017 at 03:13SOKZBURAKA

TO BĘDZIE BARDZO SPEKTAKULARNE ŚLEDZTWO, PROCESY I WYROKI. #AFERASKOK NIE ZOSTANIE ZAMIECIONA.
Nikt wcześniej nie oszukał Polaków na 5mld zł
DIT ZAL EEN ZEER SPECTACULAIRE WAARHEID ZIJN, PROCESSES EN RECHTERS. #AFERASKOK ZAL NIET VAN GEHOUDEN WORDEN.
Maar niemand bedroog voorheen de Polen voor 5 miljard złoty.
Phil Backensky      22:10           

Warto wiedzieć jak PiS "walczył" z #AferaSKOK
03.2015 Bierecki zawieszony w PiS
10.2015 Bierecki zostaje senatorem

A kolejne kasy upadają..

Waard om te weten hoe PiS "vocht" met #AferaSKOK
03-2015 Bierecki geschorst door PiS
10-2015 Bierecki is senator

Een verdere daling van contant geld ..
Wat vertalingen van het plaatje:

Ciąg dalszy afery w Skok-ach. Senator Bierecki zawieszony w PiS
Voortdurende schandalen in het SKOK-en. Senator Bierecki geschorst in PiS

Już osiem SKOK-ów poszło do kasacji. Kasy straciły 400.000 członków. Co będzie dalej?
Acht van de Krediet unies ging onder censuur. De banken verloor 400.000 leden. Wat is het volgende?

Senator Grzegors Bierecki zwieszony w prawach członka klubu parlamentarnego PiS.
Decyzję podjął przewodniczący klubu –Mariusz Błaszczak, w uzgodnieniu z presezem partii Jarosławem Kaczyńskim.
Senator Grzegors Bierecki geschorst in de lidmaatschapsrechten van de PiS parlementaire club.
 De beslissing werd genomen door de voorzitter van de club - Marek Blaszczak, in overeenstemming met de voorzitter van de partij Jaroslaw Kaczynski.


Inmiddels is de heer weer een belangrijk lid van PiS en sinds 2015 hoofd van de Senaatscommissie voor de begroting en de overheidsfinanciën.

Wat zit hierachter wat wordt er verborgen?????

Pieszyce

Re: AMBER GOLD - de gevolgen en wat er nog meer kan SKOKKEN
05. Jul 2017 at 01:37De hoorzitting  van het hoofd van de Amber Gold leidde de aandacht af van een ander gigantisch schandaal

28-06-2017

De hoofden van alle informatiediensten, zowel die sympathiseren met de overheid als de meest recentelijk genoemde mainstream, werden voor bijna een hele dag overgelopen met interviews met voormalig baas Amber Gold, Martin P. Zoals verwacht was het de bedoeling dat de hoorzitting zelf de doelstelling vervulde die tijdens de aanstelling van de desbetreffendecommissie is aangewend, namelijk het grillen van Donald Tusk en zijn zoon. Hoewel de hoorzitting meer dan 6 uur duurde, waren vragen over de financiële piramide veel minder dan de vragen die beogen het bestaan van een beschermende paraplu over de chef van het Gdańsk bedrijf te bewijzen. Zelf bleek Martin P. een zeer efficiënte spreker te zijn, zelfverzekerd, soms arrogant. Als iemand verwachtte dat hij zich zou gedragen als een klassieke 'Pool', niets verstaanbaar en niets wetend, die te maken had met Amber Gold en stuurden hem van
de achterbank, die werd erg teleurgesteld.

Houdt er rekening mee dat de Amber Gold affaire nog steeds wordt opgewarmd door de politieke tegenstanders van de toenmalige regering, dus ik veronderstel dat het grote belangstelling van de kijkers zal opwekken met velen van hen gekluisterd aan de beeldbuis van de Televisie. Tenslotte is het een financiële fraude voor een bedrag van 800 miljoen zlotys, en het is de verbeelding die echt kan werken. En als de aandacht van het publiek is gefocust op een schandalig probleem, is het makkelijk om iets door de Sejm te duwen net voor een volgende vakantie, het belang voor PiS is meer verzwarend, dwz de problemen van de krediet unies.

De voorzitter van het parlementaire financieringscommissie, Jacek Sasin, heeft de commissie vandaag om 12.00 uur opgeroepen, zich heel goed bewust dat de media niet met grote zorg de zaak zouden volgen. De gast van de commissie was vice-premier, en minister van ontwikkeling en financiën Mateusz Morawiecki en de voorzitter van de Commissie financieel toezicht Marek Chrzanowski, die informatie zou moeten verstrekken over de situatie in de krediet unies. We hebben al in onze portaal geschreven dat in het geval van de Kediet unies de Amber Gold-affaire een klein vis is, en de regerende partij zonder  remmen alles onder het onder het tapijt veegt en een beschermende paraplu biedt boven de kassiers..

De vergadering gesloten om de media

PiS is goed bewust van het feit, dat elk teken van banden van de regerende partij met het verschrikkelijke verlies van het SKOK-systeem, extreem ongunstig is voor hun imago, vooral voor het congres in juli, omdat Sasin probeert een vergadering over SKOK voor de media en de buitenstaanders te sluiten, zo wordt het moeilijker voor de burgers om toegang te krijgen tot schokkende informatie over verdere ineenstortende kredietverenigingen [unies] en het steeds groter aantal vorderingen die ten laste van het Bankgarantiefonds worden geheven.

 • Er werd een vergadering van de Financiers over SKOK gestart.
  De eerste beslissing is om de media en omstanders van de vergadering uit te sluiten.
  # SKOKI pic.twitter.com/C1aEwLjFRw

  — PAWEŁ PUDŁOWSKI (@PUDLOWSKI) 28 juni 2017

Gelukkig werd het verzoek om de vergadering na een verhitte discussie af te sluiten, ingetrokken en kreeg de media toegang tot de commissievergadering. In het begin bleek dat de situatie in het systeem nog steeds tragisch is, en de volgende krediet unie op het punt van faillissement staat. Het aantal verliezen voor BFG heeft de 5 miljard zlotys al bereikt - geen wonder dat PiS dit probleem met Amber Gold wil behandelen.

 • Een vergadering van de Publiek Financiering Comité over de situatie van de krediet unies is begonnen,
  e situatie wordt erger, bijna 5 miljard verliezen voor BFG!

  — Zofia Czernow (@ZofiaCzernow) 28 juni, 2017

De Financiële toezichthoudende Commissie heeft ook aangekondigd dat zij vanaf  28 juni 2017 een andere trustee heeft opgericht in SKOK Piast, die 21 kasregisters is waarin het herstelprogramma moet worden uitgevoerd. Helaas, betekent het volgende faillissement van de banken niet dat het probleem de raad van individuele kredietbonden en het systeem is, waar door de jaren heen praktijken werden geduld die uiterst onverantwoord waren vanuit het oogpunt van de financiële gezondheid van kredietinstellingen en het toezicht van de zijde van de Nationale Bank, geleid door de huidige politici van PiS was het illusionistisch. De jaren van politieke afscherming van het huidige heersende milieu hebben geleid tot een situatie waarin de redding onmogelijk wordt.

SKOK-in beschuldigt media en oppositie

Kamerlid Paweł Pudlowski van Nowoczesna, onthulde ook een ontwerp van het ontwerp dat de vertegenwoordigers van het SKOK-systeem hebben voorgelegd aan het Comité van Openbare Financiën, daarin zou de commissie de media-aanvallen op het kasregister in de vorige parlementaire termijnen veroordelen, die volgens hen de media en het staatsapparaat, waaronder de Financiële Toezicht Commissie, hebben gebruikt.

 • SKOK's stellen een voorstel voor met een suggestie dat de media en politieke aanvallen schuldig zijn
  aan het omvallen.Wat betekent "normaal functioneren"? #SKOKI pic.twitter.com/9GVB7uu61I
  — PAWEŁ PUDŁOWSKI (@PUDLOWSKI) 28 juni 2017

Zal Wet en Rechtvaardigheid overeenkomen een onderzoekscommissie op te zetten voor het grootste financiële schandaal in de derde republiek? Het is moeilijk te verwachten. U moet dat echter altijd goed in de gaten houden.

crowdmedia.pl by Michał Kuczyński język po Polsku

Pieszyce

Re: AMBER GOLD - de gevolgen en wat er nog meer kan SKOKKEN
14. Sep 2017 at 01:58Commissie kwestie Amber Gold fiasco?
Suski vertelde per ongeluk de waarheid


12 september 2017

De onderzoekscommissie om de Amber Gold affaire te onderzoeken is teruggekeerd naar een politiek menu. Kamerleden van Wet en Rechtvaardigheid verdubbelde
en verdrievoudigde, om een vooraf bepaalde thesis aan te tonen, dat er een beschermende paraplu was over Marcin P., die hem zonder moeite toestemming gaf om
te creëren, en dan gigantisch geld verdiende op basis van de resulterende financiële piramide. En hoewel de werkzaamheden van de onderzoekscommissie al meer
dan een jaar aan het gang zijn, hebben ze het nog niet benaderd. De volgende aangewezen getuigen zeggen niet wat de voorzitster van het partij, Małgorzata
Wassermann, of de media ster van deze commissie, Marek Suski, zou willen.

In december 2016 schreef ik over het feit dat het comité, dat een trampoline zou zijn voor de politieke carrière van de dochter van Zbigniew Wassermann, een grote
 ramp zou kunnen zijn. De Commissie heeft niet veel publieke belangen opgewekt, en de getuigenis van de getuigen zelf is zo saai als Flaki met olie.

Wat erger is, hoe langer het werk van de commissie duurt, hoe meer haar bevindingen de problemen van Wet en Rechtvaardigheid hebben opgewekt dan bij het Burger
Platform. Dit alles dankzij het Kamerlid Krzysztof Brejzy van PO, die de banden tussen de Amber Gold affaire en het milieu van de Coöperatieve Spaar- en
Kredietverenigingen [SKOK] onthulde, wiens verdediger al jaren PiS is.

Deze herfst kondigde een sterke versnelling van het werk van de commissie aan, de aanstelling van sensationele getuigen, die meer geïnteresseerd zijn in de media
en soms sensationele informatie onthullen over de Tricity-beschermingsparaplu of misschien zelfs mafia, die Marcin P. zou kunnen zijn. Over het feit dat het succesvol
was, zegt Marek Suski op de Poolse Radio 24. Hij noemt het "kippenvel", die hem gisteren door de getuigenis van Tri-City zakenlieden werd verteld.
 Op de achtergrond verschenen de contacten van deze getuigen, dwz Ireneusz Dylczyk of Marius Olech met gangster omgevingen. Op het einde, zou iets als de rechtse
media een indruk kunnen vormen van het bestaan van deze mythische beschermende paraplu.

Helaas erkent Suski in hetzelfde gesprek zeer snel dat er geen bewijs is voor zo'n paraplu.
"Was het een beschermende paraplu? U kunt het raden, maar het is moeilijk te zeggen, we hebben geen bewijs. We hebben zeker een bepaalde witte vlek in die tijd,
het verdwijnen van harde schijven en data."


Het is een must Kamerlid Suski te prijzen voor zijn oprechtheid. Het is jammer dat deze show op basis van gissen en geen bewijs voor nog meer dan een jaar zal
blijven, tot de lokale verkiezingen.

Bron: wp.pl, crowdmedia by Michał Kuczyński język po Polsku


Pieszyce

Re: AMBER GOLD - de gevolgen en wat er nog meer kan SKOKKEN
Reply #2 - 22. May 2019 at 00:56Oprichters van de schaduwbank Amber Gold zijn schuldig aan fraude

De twee voormalige eigenaren van de Poolse schaduwbank Amber Gold werden maandag schuldig bevonden
aan fraude ten koste van een piramidespel dat het land onder zijn vorige regering op zijn grondvesten
deed schudden.


De twee beschuldigde zakenmensen, een echtpaar dat alleen werd geïdentificeerd als Marcin P. en Katarzyna P., werden
beiden schuldig bevonden aan het bedriegen van investeerders in hun rol als de oprichters en mede-eigenaars van
de Amber Gold schaduwbankinstelling, heeft het IAR nieuwsagentschap gemeld.

Geen van de beschuldigden verscheen in de rechtszaal in de noordelijke stad Gdańsk, waar een rechter op maandag een
lang vonnis voorlas, na een meer dan drie jaar durende rechtszaak.

Het kan maanden duren voordat de rechtbank in Gdańsk klaar is met het afleveren van het volledige vonnis in de zaak
en de vonnissen aan kondigt, meldde het IAR-persbureau, citerend de aanklagers.

Aanklagers dringen aan op 25 jaar gevangenisstraf voor elk van de beschuldigden, terwijl de advocaat van de verdediging
om vrijspraak heeft verzocht, meldde het IAR persbureau.

Het piramidesysteem van Amber Gold ontdeed duizenden Polen van hun spaargeld tussen 2009 en 2012.

Amber Gold had aan de klanten hoge rendementen op de investeringen in goud beloofd, maar het bedrijf stortte in, in
augustus 2012.

Volgens onderzoekers werden ongeveer 19.000 klanten bedrogen uit een gecombineerde 851 miljoen złoty (EUR 200
miljoen) op dat moment.

In een apart onderzoek naar het schandaal met het Amber Gold piramidesysteem diende een speciale Poolse parlementaire
commissie vorige week een eindverslag in over haar tweeënhalf jaar durende onderzoek naar de zwendel op investeringen.

De presentatie van het rapport volgde op hoorzittingen met Amber Gold medewerkers, wetshandhavers, belasting- en
financiële toezichthouders evenals voormalige overheidsfunctionarissen, waaronder ex-premier Donald Tusk, die nu een
topfunctie vervult in de EU als voorzitter van de Europese Raad.

Bron: IAR, PAP, The News.pl  English


#Tags: Amber Gold, 

Pieszyce

Re: AMBER GOLD - de gevolgen en wat er nog meer kan SKOKKEN
13. Sep 2019 at 18:51
   


"Rzeczpospolita": Fiasco commissie Małgorzata Wassermann
De onderzoekscommissie  inzake Amber Gold


12 septem2019

Waarom heeft de Sejm zijn vergadering opgeschort? Onder andere omdat het rapport van het Onderzoekscomité over Amber Gold een politiek fiasco bleek te zijn en - in tegenstelling tot de plannen - Donald Tusk niet onderdompelt - informeert donderdag Rzeczpospolita.

Het rapport over de werkzaamheden van de onderzoekscommissie voor Amber Gold zal pas na de verkiezingen aan de Sejm worden gepresenteerd, hoewel het oorspronkelijk de bedoeling was dat het op woensdag 11 september zou worden gepresenteerd - herinner Izabela Kacprzak en Grażyna Zawadka er aan in de krant "Rzeczpospolita".

Waarom deze verandering, in verband met de ongekende schorsing van de zitting van de Sejm?

Zoals we lezen in "Rzeczpospolita", is het 600 pagina's tellende rapport niet onthullend en dompelt het niet Donald Tusk of zijn zoon onder, wat wel gehoopt werd in de partij voor Wet en Rechtvaardigheid.

De onderzoekscommissie is er niet in geslaagd vast te stellen of Marcin P. door wie dan ook werd geleid of vanwaar hij de middelen had om het bedrijf op te richten. Het is ook onbekend waar het geld van de klanten naartoe is gegaan.

In het verslag wordt gewezen op de zwakke punten van de staat en de juridische mazen in de wet, zo lezen we.

Interessant is dat de rapporteur voor het verslag in de Sejm niet Małgorzata Wassermann, de voorzitter van de commissie, en haar plaatsvervanger Jarosław Krajewski zal zijn.

"Mevrouw de voorzitter zal een rapport presenteren bij de Wet en Rechtvaardigheid club." – legt Krajewski uit.

Verder in "Rzeczpospolitej"

Bron:    fakty.interia.pl   język po Polsku

Pieszyce

Re: AMBER GOLD - de gevolgen en wat er nog meer kan SKOKKEN
19. Sep 2019 at 12:19Małgorzata Wassermann over Amber Gold
Als verwacht werd dat Tusk in handboeien zou komen, het spijt me


18 september 2019

- Als de verwachtingen van de publieke opinie zodanig waren dat Donald Tusk in de boeien zou worden geslagen, dan spijt het me, maar ik werk niet onder de publieke opinie. Ik ben een advocaat, ik waardeer mijn naam - zei Małgorzata Wassermann, voorzitster van het Amber Gold Comité op ZET Radio, toen haar gevraagd werd naar de resultaten van het werk van haar team.

Pas na een pauze, tijdens de zitting na de verkiezingen van de Sejm, zal in het Lagerhuis het rapport worden gepresenteerd van de onderzoekscommissie naar Amber Gold. Małgorzata Wassermann, voorzitster van de commissie, en PiS parlementslid, werd gevraagd naar het document op Radio ZET.

Beata Lubecka, de gastvrouw van het programma, vroeg direct: - Zijn de PiS-autoriteiten tevreden met de resultaten van dit rapport?

Hierop reageerde Wassermann met de woorden:

 • Het is moeilijk voor mij om te zeggen of ze tevreden zijn, omdat ik dit rapport niet naar tevredenheid van
  iemand heb geschreven, ik schreef het open en eerlijk, het is geschreven zoals juridische documenten zijn geschreven.

Lubecka bleef echter vragen of toevallig bij Wet en Rechtvaardigheid niet werd gehoopt dat het rapport en het werk van de commissie Amber Gold geen wapen zou worden tegen de voormalige premier, de huidige voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk.

"Er zijn nog nooit zulke verwachtingen voor mij of de commissie geweest," antwoordde Wassermann, eraan toevoegend dat ze nooit onder druk werd gezet over hoe de commissie zou moeten werken of wie ze zou moeten vragen.

Wassermann: Als het publiek verwachtte dat Tusk in de handboeien zou komen, het spijt me

Het Tusk nummer keerde opnieuw terug in "Radio ZET Guest". Het begon met een vraag van luisteraars die geïnteresseerd waren in de kosten van het werk van de commissie Amber Gold. De voorzitster wees erop dat een van hen zei dat het comité echt "nutteloos" was en diende om haar leden te promoten.

Małgorzata Wassermann antwoordde eerst dat ze niet wist wat de kostenraming was, maar ze noemde het proefschrift over de politisering van het werk van de commissie 'onredelijk en oneerlijk'. Waarna zij verklaarde:

 • Als de verwachtingen van het publiek zodanig waren dat Donald Tusk met handboeien naar buiten komt,
  dan spijt het me, maar ik werk niet voor de publieke opinie. Ik ben een advocaat, ik waardeer mijn naam

Verder zei het PiS parlementslid dat het materiaal dat zij en haar collega's in de commissie onder ogen moesten zien "een van de grootste was die iemand in Polen onder ogen moets zien". "Ik denk dat ik het vrij goed heb aangepakt," zei ze.

Bron:  wiadomosci.gazeta.pl przez Pawk     Język po Polsku

Pieszyce

Re: AMBER GOLD - de gevolgen en wat er nog meer kan SKOKKEN
17. Oct 2019 at 00:22Gevangenisstraffen voor Poolse oprichters van schaduwbanken

De twee voormalige eigenaren van een Poolse schaduwbank kregen woensdag lange gevangenisstraffen toegewezen vanwege een piramidesysteem dat het land onder zijn vorige regering op zijn kop zette.

De twee beschuldigde zakenmensen, een echtpaar dat alleen werd geïdentificeerd als Marcin P. en Katarzyna P., werden eerder dit jaar beiden schuldig bevonden als bedrieglijke investeerders in hun rol als oprichter en mede-eigenaar van de schaduwbankinstelling Amber Gold.

Een rechtbank in de noordelijke stad Gdańsk overhandigde woensdag Marcin P. een gevangenisstraf van 15 jaar, terwijl Katarzyna P. werd veroordeeld tot 12 en een half jaar gevangenisstraf.

Marcin P. werd bovendien veroordeeld tot een boete van 159.000 złoty (EUR 37.000, USD 41.000), terwijl Katarzyna P. een boete van 135.000 złoty kreeg, meldde het IAR nieuwsagentschap.

De aankondiging van de straffen kwam na een meer dan drie jaar durende rechtszaak en een maanden lang proces van het voorlezen van een langdurig vonnis.

Tegen het vonnis, dat een rechter in mei in de rechtbank van Gdańsk begon voor te lezen, staat beroep open.

Officieren van justitie hadden 25 jaar gevangenis voor elk van de beschuldigden geëist, terwijl de advocaat van de verdediging om vrijspraak vroeg.

Het piramidesysteem van Amber Gold zorgde ervoor dat duizenden Polen van hun spaargeld berooft werden  tussen 2009 en 2012, op een moment dat de vorige centristische regering van Polen aan de macht was.

Amber Gold had klanten een hoog rendement op investeringen in goud beloofd, maar het bedrijf stortte in, in augustus 2012.

Volgens onderzoekers werden op dat moment ongeveer 19.000 klanten opgelicht uit een gecombineerde 851 miljoen zloty (EUR 200 miljoen).

Bron:  IAR, PAP, polskieradio.pl  English