Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

AFFAIRE: Emilia Benedykcińska, de curator van RDC, wil de vrije media censureren en dreigt Wiesci24.pl aan te klagen!

Gestart door Pieszyce, 20 april 2024, 00:40

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


AFFAIRE: Emilia Benedykcińska, de curator van RDC, wil de vrije media censureren en dreigt Wiesci24.pl aan te klagen!

19 april 2024

Emilia Benedykcińska, de curator van Radio RDC, dochter van de prominente PSL-activist Grzegorz Benedykciński, een collega van viceminister Bożena Żelazowska, stuurde een bizarre brief naar de redactie van Wieści24.pl, waarin ze ons bedreigde met een rechtszaak. Ze heeft de advocaat van het radiostation gebruikt om de brief te schrijven. Wij zien dit als een aanval op de vrije media en zien het als een poging om de vrijheid van meningsuiting ongeoorloofd te beïnvloeden.

Emilia Benedykcińska, de dochter van een PSL-activist, dreigt ons aan te klagen en heeft een bizarre dagvaarding naar de redactie van Wieści24.pl gestuurd, waarvan de inhoud aan het einde van dit materiaal volledig wordt weergegeven. We zullen er in volgende publicaties naar verwijzen, omdat het bizar is. Vandaag zullen we ons echter concentreren op een ander aspect van de hele zaak.

Emilia Benedykcińska valt een medium aan dat gehaat wordt door PiS en Soeverein Polen

In onze ogen probeert Emilia Benedykcińska een medium aan te vallen dat de afgelopen jaren in de frontlinie heeft gestaan van het blootleggen van de schandalen van PiS en het soevereine Polen en onder andere te maken heeft gehad met vergeldingsacties voor het blootleggen van de schandalen van Kaczyński's en Ziobra's mensen door de CBA, ABW en het Inlichtingenbureau. In onze ogen is dit een ongeoorloofde poging om de vrije media te intimideren, een SLAPP-methode die eerder werd gebruikt door instellingen die door PiS en Soeverein Polen worden gecontroleerd. Een aanval op de vrijheid van meningsuiting die niet onbeantwoord zal blijven.

Maakt Emilia Benedykcinska gebruik van SLAPP?

Wat is een SLAPP? "Overheden en bedrijven die topadvocatenkantoren gebruiken om rechtszaken aan te spannen tegen journalisten en activisten, ogenschijnlijk om hun goede naam te verdedigen. In werkelijkheid is het doel om te voorkomen dat het publiek kennis neemt van corruptie of andere onregelmatigheden die worden gesignaleerd door degenen die het onderwerp zijn van dergelijke rechtszaken. De aanklachten tegen hen zijn niet alleen bedoeld om lastige getuigen of journalisten het zwijgen op te leggen, maar ook om een zogenaamd 'chilling effect' te creëren, zodat anderen bang zijn om dergelijke onderwerpen aan te kaarten." – aldus de website van Civic Network. [svp zelf even vertalen]

We zijn niet van plan om aan de eisen in de brief te voldoen.

Een aanval op de vrijheid van meningsuiting is, afgezien van pogingen om een dictatuur in te voeren, de ergste misdaad die kan worden begaan door een arrogante autoriteit die altijd bang is als iemand goed naar haar handen kijkt. Daarom zijn we niet van plan om aan de absurde eisen van Emilia Benedykcińska te voldoen.
 
Wat de hele affaire nog pikanter maakt is het feit dat deze dagvaarding is geschreven door de advocaat van Radio dla Ciebie, Dominika Borakowska, dus een patroon dat door de vorige regering werd gebruikt, zoals in het geval van PiS of Soeverein Polen, advocaten van een instelling waarvan de voorzitter (in dit geval de curator) de vrije media de mond wil snoeren worden gebruikt. We hebben Emilia Benedykcinska gevraagd of ze deze brief uit eigen zak heeft betaald of uit de zakken van de belastingbetalers. We zullen het antwoord publiceren zodra we het hebben.

Emilia Benedykcinska wil Wiesci24.pl aanklagen. Uittreksels uit de dagvaarding

We plaatsen uittreksels uit de dagvaarding die door de advocaat van Radio dla Ciebie is gestuurd in opdracht van Emilia Benedykcińska. Een scan kan worden gedownload aan het einde van het materiaal.

"Er moet op worden gewezen dat uw publicaties op de blog van News24.p1 onder de links:


van lasterlijke aard zijn en de persoonlijke belangen van mijn Opdrachtgever schenden, waaronder het schenden van de goede naam, waardigheid, reputatie, positieve mening, erkenning en perceptie van mijn Opdrachtgever in de ogen van anderen. De op het blog Wieści24.pl verspreide informatie suggereert namelijk dat mijn cliënt vroeger als specialist werkzaam was in het cultureel centrum in Grodzisk Mazowiecki, waar haar vader, Grzegorz Benedykciński, 30 jaar lang burgemeester was, en bovendien dat het enige criterium voor haar selectie als liquidateur van Polskie Radio - Regionalna Rozgłośnia w Warszawie "Radio dla Ciebie" S.A. in liquidatie de partijbanden van haar vader waren, en dat mijn cliënt nieuwe mensen in dienst zou nemen die banden hadden met de partij Wet en Rechtvaardigheid in voornoemd bedrijf".

Download "Oproep om persoonlijke rechten stop te zetten" Emilia Benedykcińska RDC, Dominika Borakowska PDF  [po Polsku]

Wie is Emilia Benedykcińska?

Emilia Benedykcińska is de dochter van PSL-activist, lange tijd burgemeester van Grodzisk Mazowiecki en huidig raadslid van de regionale vergadering van Mazowië, Grzegorz Benedykciński. Haar loopbaan omvatte het organiseren van evenementen in een gemeenschapscentrum in Grodzisk, werken in de Sejm en in een Frans privébedrijf als specialist. Ze heeft niet de ervaring die nodig is voor de functie van curator.

Benedykcińska kent Bożena Żelazowska, ook een PSL activiste, momenteel onderminister van Cultuur en een goede partijkennis van haar vader. Het was Żelazowska die de kandidatuur van haar dochter als vereffenaar zou hebben doorgestuurd naar Bartłomiej Sienkiewicz. De kwalificaties van de minister werden blijkbaar niet gecontroleerd.

Bron:    wiesci24.pl    język po Polsku

Pieszyce


SLAPP-methode – een instrument gericht tegen de vrijheid van meningsuiting

20 april 2024

SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation) is een juridische tactiek die door overheden, bedrijven en individuen wordt gebruikt om critici het zwijgen op te leggen door te dreigen of rechtszaken aan te spannen voor enorme schade. Het doel is om mensen te ontmoedigen kritische meningen te uiten en publieke deelname aan discussies over sociale of politieke kwesties.

Meestal gaat het hierbij om het indienen van schijnlaster of het indienen van rechtszaken wegens schending van de privacy, bedoeld om mensen of instellingen die impopulaire standpunten uiten of controversiële onderwerpen onderzoeken, te intimideren en financieel te ruïneren.

SLAPP vormt een ernstige bedreiging voor de democratie omdat het de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van burgers om hun mening te uiten beperkt. Wanneer SLAPP wordt gebruikt tegen journalisten, sociale activisten en activisten, kan het de kritiek en de sociale controle op de macht tot zwijgen brengen. Bovendien kunnen overheidsinstanties of bedrijven die SLAPP gebruiken hun financiële en juridische middelen gebruiken om critici te intimideren en te ontmoedigen, wat leidt tot ongelijke toegang tot de rechter.

Journalisten verdedigen zichzelf tegen de SLAPP-methode door samen te werken met niet-gouvernementele organisaties die de vrijheid van meningsuiting en de mensenrechten verdedigen, en door brede sociale steun. Sommige rechtsgebieden hebben ook specifieke wetten die bedoeld zijn om misbruik van deze methode tegen te gaan, bijvoorbeeld door procedures in te stellen voor het snel afwijzen van SLAPP-rechtszaken en het opleggen van financiële sancties aan indieners.

Uiteindelijk is SLAPP een instrument tegen de vrijheid van meningsuiting en de democratische sociale dialoog. Daarom is het bestrijden van deze schadelijke praktijk van cruciaal belang om de integriteit van de democratische instellingen te behouden en ervoor te zorgen dat de stemmen van burgers en journalisten kunnen worden gehoord en gerespecteerd.

De redactie van Wieści24.pl werd herhaaldelijk aangevallen door verschillende instellingen die de SLAPP-methode gebruikten. Onlangs werd een dergelijke oproep verzonden door Emilia Benedykcińska, de curator van Radio dla Ciebie, benoemd door minister Bartłomiej Sienkiewicz.

Bron:    wiesci24.pl    język po Polsku

Pieszyce


Emilia Benedykcińska, de curator van RDC, heeft een journalist ingehuurd die PiS verdedigt!

25 april 2024

Emilia Benedykcińska, curator van de Poolse Radio RDC en dochter van een prominente PSL-activist, heeft onlangs Agnieszka Gozdyra bij de radio in dienst genomen. Zo uitte ze haar gebrek aan kennis van de mediamarkt. Gozdyra wordt gezien als iemand die positief spreekt over Konfederacja en PiS, die ongetwijfeld tegenstanders zijn van de huidige regering. Op deze manier maakt Benedykcińska deel uit van een reeks rampzalige beslissingen met betrekking tot de publieke media, die uiteindelijk zullen resulteren in hun ineenstorting. Het aantal RDC-luisteraars neemt af.

Gozdyra's nieuwste "prestatie" is de verdediging van Mariusz Kamiński, het hoofd van de PiS-veiligheidsdienst genoemd. Kamiński en Wąsik zijn verantwoordelijk voor acties tegen de oppositie en onafhankelijke media.

Door mensen als Gozdyr op RDC te laten verschijnen, is Benedykcińska, de dochter van een prominente PSL-activist, een worst case scenario. Het toont ook haar totale gebrek aan begrip van de mediamarkt en geen idee wat RDC eigenlijk zou kunnen zijn.

Emilia Benedykcińska is een goede vriendin van vice-minister van Cultuur Bożena Żelazowska, de dochter van haar collega op de partijlijst. Volgens onze informatie kunnen er na het vertrek van Bartłomiej Sienkiewicz veranderingen plaatsvinden in sommige posities van vereffenaars.

Ondertussen is er op internet grote verontwaardiging over Gozdyra's nieuwste optredens. Nu dragen we als belastingbetalers allemaal bij aan haar RDC-salaris.

Bron:    wiesci24.pl      język po Polsku

Pieszyce