Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Babcia Kasia wettelijk vrijgesproken. Ze heeft de integriteit van de politieagen

Gestart door Pieszyce, 16 februari 2023, 14:12

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Babcia Kasia wettelijk vrijgesproken. Ze heeft de integriteit van de politieagenten niet geschonden

15 februari 2023

De rechtbank van Warschau heeft Babcia Kasia zojuist op 10 november 2020 juridisch vrijgesproken van beschuldigingen van schending van de integriteit van politieagenten. - informeert Agata Bzdyn, een juridisch adviseur die zich onder meer bezighoudt met mensenrechten, op Twitter. Ze voegt eraan toe dat dit niet het einde van het verhaal is, want er wacht hen waarschijnlijk nog "een derde reis met cassatie van het Openbaar Ministerie naar het Hooggerechtshof".

In 2021 werden vijf aanklachten en zes moties voor de bestraffing van Katarzyna Augustynek, een activiste die bekend staat als "Oma Kasia", ingediend bij de rechtbank van het district Warschau in de binnenstad. De laatste aanklacht werd eind april 2021 ingediend. - Het ging om het schenden van de fysieke integriteit van drie agenten.

Op 27 april werd de activiste vrijgesproken, maar de politie ging tegen het vonnis in beroep. En ondanks latere verwerpelijke rechterlijke uitspraken voor de geüniformeerde agenten bleef ze in beroep gaan. Nu is er een definitief vonnis, maar dit is waarschijnlijk niet het einde van het verhaal.

Babcia Kasia wettelijk vrijgesproken

De activiste werd gearresteerd in verband met een incident dat op 26 maart plaatsvond op het Powstańców Warszawy plein. Volgens de aanklacht die de politie van Śródmieście aan "Oma Kasia" heeft voorgelegd, zou de activiste de lichamelijke integriteit van dienstdoende politieagenten hebben geschonden.

De vrouw werd er onder meer van beschuldigd geüniformeerde agenten te hebben mishandeld, geschopt en weggeduwd. Mevrouw Katarzyna zou deze politieagenten ook hebben beledigd. De aanklacht via het districtsparket van Warszawa Śródmieście-Północ werd eind april doorverwezen naar de rechtbank van Warszawa Śródmieście.

"De rechtbank in Warschau heeft Oma Kasia zojuist juridisch vrijgesproken van beschuldigingen van het schenden van de onschendbaarheid van politieagenten op 10.11.2020. Het verslag van het incident stond op Oko Press en hangt daar nog steeds. We zijn waarschijnlijk in voor een 3e reis met de cassatie van het Openbaar Ministerie bij het Hooggerechtshof!" - schreef de "Human Rights Lady", d.w.z. Agata Bzdyn.

Bron: PAP, Onet, Oko Press, wiadomosci.onet.pl przez Autor: KMK       język po Polsku