Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

De 5 meest herkenbare Polen ter wereld

Gestart door Pieszyce, 21 april 2024, 22:22

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


De 5 meest herkenbare Polen ter wereld

21 april 2024

  • Johannes Paulus II - Karol Wojtyła, wereldwijd bekend als paus Johannes Paulus II, was een van de meest invloedrijke religieuze leiders van de 20e eeuw. Zijn pontificaat duurde bijna 27 jaar, en zijn reizen en houding ten opzichte van de interreligieuze dialoog brachten hem internationale erkenning. Het probleem van Wojtyła was het verdoezelen van pedofilieschandalen en andere zonden van de kerk.
  • Maria Skłodowska-Curie - Tweevoudig Nobelprijswinnaar, eenmaal in de natuurkunde en eenmaal in de scheikunde, staat bekend om de ontdekking van polonium en radium. Maria Skłodowska-Curie was een pionier op het gebied van onderzoek naar radioactiviteit.
  • Frédéric Chopin – Hoewel geboren in Polen, bracht hij het grootste deel van zijn leven door in Frankrijk. Chopin wordt beschouwd als een van de grootste componisten van klassieke muziek en een van de belangrijkste pianisten uit de geschiedenis.
  • Lech Wałęsa - Voormalig president van Polen en leider van "Solidariteit", een beweging die een sleutelrol speelde bij het beëindigen van de communistische overheersing in Oost-Europa. Voor zijn daden ten gunste van de democratie en de mensenrechten ontving hij in 1983 de Nobelprijs voor de Vrede.
  • Robert Lewandowski – Een van de beste huidige voetballers ter wereld die internationale bekendheid heeft verworven dankzij zijn sportieve prestaties, vooral als spits voor Bayern München en het Poolse nationale team.

Ongeacht hun rating blinken al deze mensen uit in hun vakgebied en hebben ze op verschillende manieren bijgedragen aan de internationale erkenning van Polen.

Bron:    wiesci24.pl      język po Polsku