Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

De CBA viel rechter Żurek aan

Gestart door Pieszyce, 14 mei 2024, 23:16

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


De CBA viel rechter Żurek aan
Ze lieten Szmydt met rust, niemand controleerde hem


14  mei 2024

Aanklager Ewa Wrzosek stelde ernstige vragen over de activiteiten van het Centraal Bureau voor Corruptiebestrijding en het Ministerie van Justitie, en suggereerde een politieke aanval op een onafhankelijke rechter en tegelijkertijd een volledig gebrek aan controle door rechter Szmydt. In de context van de eigendomsinspecties van rechter Waldemar Żurek, die anderhalf jaar duurden, vestigt Wrzosek de aandacht op het feit dat Ziobro en Kaczyński 'tegenstanders' van de regering onderdrukkend behandelden.

In haar verklaring bracht aanklager Wrzosek de kwestie aan de orde van het langdurige proces van controle op de eigendomsverklaringen van rechter Żurek, die herhaaldelijk werd opgeroepen voor ondervraging. Bovendien eisten CBA-agenten naar verluidt uitleg van de zwangere vrouw van de rechter, wat controverse en vragen oproept over de adequaatheid en humanitaire aspecten van dergelijke acties. De aanklager beëindigde haar verklaring door zich rechtstreeks tot de minister van Justitie, Zbigniew Ziobro, te wenden en te vragen: "Hoe vaak heeft hij rechter Szmydt gecontroleerd en waarom helemaal niet?"

Dit onderzoek werpt licht op de kwestie van potentiële selectiviteit bij wetshandhavings- en surveillanceactiviteiten. Waarom worden sommige rechters onderworpen aan intensieve controle, terwijl andere daarvan vrijgesteld lijken te zijn? Zijn de criteria voor het selecteren van mensen voor inspectie duidelijk en objectief? Zeker niet.

Deze vragen zijn vooral belangrijk in de context van het huidige politieke klimaat in Polen, waar de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht een hot topic is in publieke en politieke debatten.

Bron:    wiesci24.pl         język po Polsku