Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

De Internal Security Agency maakt illegaal gebruik van het Predator-systeem om telefoons te hacken

Gestart door Pieszyce, 26 februari 2024, 23:47

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


De Internal Security Agency maakt illegaal gebruik van het Predator-systeem om telefoons te hacken

26 februari 2024

Predator is software voor het hacken van telefoons die is ontwikkeld door Cytrox, een bedrijf gevestigd in Skopje, Noord-Macedonië. Het wordt gebruikt door de Binnenlandse Veiligheidsdienst, zegt Jan Piński, hoofdredacteur van Wieści24.pl.

Predator heeft vergelijkbare kenmerken als Pegasus-spyware. Eenmaal geïnstalleerd op je telefoon, heeft Predator toegang tot elk bericht, elke oproep, elke foto en elk wachtwoord, en heeft hij ook de mogelijkheid om apps te verbergen waarvan je niet wilt dat ze gevonden worden. Predator kan een certificeringsinstantie aan uw telefoon toevoegen, waardoor uw apparaat schadelijke apps en websites gaat vertrouwen. Het kan ook de camera en microfoon van de telefoon openen en deze tegen de gebruiker gebruiken.
   
Cytrox-spyware werd verkocht aan overheden over de hele wereld, inclusief Polen. Het werd gebruikt om politieke tegenstanders en critici van de regering in de gaten te houden.

Het installeren van Predator vereiste, althans in eerdere versies, gebruikersinteractie. Dit wordt bereikt door een link via e-mail of sms te verzenden, waardoor het doelwit naar een domein wordt geleid dat de malware downloadt voordat het wordt teruggestuurd naar de legitieme site.

Spyware zo geavanceerd als Predator, die in Polen wordt gebruikt door de Binnenlandse Veiligheidsdienst, is uiterst geavanceerd en het is zeer onwaarschijnlijk dat iemand zonder speciale training en hulpmiddelen zelfs maar een infectie zou kunnen detecteren, laat staan voorkomen.

In het licht van recente rechterlijke uitspraken en commentaren van rechters is het gebruik van Predator illegaal in Polen.

Bron wiesci24.pl     język po Polsku