Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Dood na politieoptreden in Wroclaw

Gestart door Pieszyce, 28 augustus 2023, 11:47

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Dood na politieoptreden in Wroclaw
Dood een 28-jarige Noor, speler van het American football team Panthers Wrocław


Jacek Harłukowicz
26 augustus 2023

De 28-jarige Noor Leo K., speler van het American football team Panthers Wrocław, is vrijdagavond overleden tijdens een politie-interventie. Volgens geüniformeerde agenten was hij onder invloed van drugs en alcohol. Dit is het zoveelste geval van deze aard in de hoofdstad van Dolny Śląskië.

  • Vrijdagavond laat werden politieagenten opgeroepen voor een man die zich vreemd gedroeg. Hij zou agressief en opgewonden zijn.
  • Bij onderzoek bleek het te gaan om een 28-jarige Noorse man, die onder invloed zou zijn van drugs en alcohol.
  • Vanwege zijn agressieve gedrag werd de man overmeesterd en geboeid. Nadat hij verdoofd was, begon hij het bewustzijn te verliezen. Een uur later overleed hij in het ziekenhuis.
  • De zaak wordt onderzocht door het Openbaar Ministerie en de afdeling Interne Zaken van de politie. "De voorlopige analyse van de zaak heeft op dit moment geen onregelmatigheden aan het licht gebracht tijdens de acties die zijn ondernomen," vertellen geüniformeerde agenten. - informeren geüniformeerde agenten

Vrijdag rond 22.00 uur vond een tragisch politieoptreden plaats in een van de woonwijken van Wrocław. Agenten werden gealarmeerd voor een jongeman die zich vreemd zou gedragen: hij was opgewonden en verstoorde de rust en orde van de nacht door onder andere te urineren in een openbare ruimte.

Politie: hij was dronken, stoned en agressief. Hij begon het bewustzijn te verliezen

"Hij bevestigde zijn betrokkenheid bij de incidenten en voegde eraan toe dat hij eerder alcohol had gedronken en bedwelmende middelen had ingenomen. Hij wees ook naar de plek waar de cannabis en amfetamine lagen." - laat de politie van Neder-Silezië weten in een speciaal uitgegeven communiqué.

Commissaris Wojciech Jabłoński van het persbureau van het Dolny Śląskië garnizoen wilde echter niet over de details van de zaak praten in een interview met Onet: - Alles wat we in deze zaak te melden hebben staat in het communiqué. De zaak is te ernstig om verdere details van de gebeurtenissen te onthullen," vertelde hij alleen.

Volgens deze verklaring zou de Noor zich tijdens de interventie agressief hebben gedragen: hij negeerde bevelen, rukte en trok. Hij bood ook zogenaamd passief verzet, hoewel de politieagenten niet specificeren wat hiermee bedoeld


Citaatafbeelding verklaring van het hoofdbureau van de gemeentepolitie in Wrocław

Hij gaf toe in het bezit te zijn van drugs - cannabis en amfetaminen - en gaf aan waar ze verborgen waren.

Geconfronteerd met de agressie van de Noor, riep de patrouilleur die hem legitimeerde om versterking. Er werden incapaciterende houdgrepen en directe dwangmaatregelen tegen de man gebruikt. Hij werd ook geboeid.

Vanwege zijn onrust dienden ambulancedokters die ter plaatse werden geroepen de man kalmerende middelen toe. Nadat hij deze had gekregen, begon hij echter het bewustzijn te verliezen en verloor hij zijn polsslag. Er werd begonnen met reanimatie, waardoor de vitale functies werden hersteld.

Een uur nadat hij naar het ziekenhuis was gebracht, overleed de man.

Het slachtoffer is Leo K., een speler van een professioneel American football team.

Volgens Onet is de overledene een speler van de Panthers Wrocław professionele American football club Leo K. Hij kwam bij het team aan het begin van dit jaar, nadat hij onder andere voor Noorse teams en schoolteams in de Verenigde Staten had gespeeld.

- Tragische informatie over de dood van onze speler bereikte ons vanmorgen," vertelt Jakub Głogowski, woordvoerder van de Panthers club, aan Onet. - Op dit moment weten we niet meer over de omstandigheden van het incident dan wat de politie heeft bekendgemaakt. Natuurlijk kunnen we de mogelijkheid niet uitsluiten dat de speler verboden middelen bij zich had, maar we hebben tot nu toe nooit enige informatie of signalen ontvangen dat hij daar een probleem mee had of met alcohol.

De zaak van het overlijden wordt sinds vanmorgen onderzocht door het Openbaar Ministerie in Wrocław. De oorzaken zullen worden opgehelderd door de reeds aangekondigde autopsie. Op de middag werden de politieagenten die ingrepen tegen de Noor ondervraagd.

De zaak wordt ook al onderzocht door het Bureau Interne Zaken van het hoofdbureau van politie. "Voorlopige analyse van de zaak heeft vooralsnog geen onregelmatigheden aan het licht gebracht tijdens de ondernomen acties". - aldus een communiqué van de politie.

]De zwarte reeks bij de politie van Dolny Śląskië gaat door. Het is al het zoveelste slachtoffer van interventie

Het incident van vrijdag is het zoveelste geval van dit type in de hoofdstad van Dolny Śląskië en een voortzetting van de zwarte reeks die in gang werd gezet door de dood van Igor Stachowiak, die zeven jaar geleden, in mei, overleed aan een verdovingsgeweer in het politiebureau van Wrocław in de Oude Stad. In september 2021 werd de 25-jarige Oekraïense burger Dmytro Nikiforenko doodgeslagen - door politieagenten en paramedici - in een ontnuchteringsruimte. Confrontaties met agenten, ook in 2021, werden ook niet overleefd door de 29-jarige Łukasz Łągiewka en de 34-jarige Bartosz Sokołowski uit Lubin.

De politieagenten die tussenbeide kwamen tegen Stachowiak hebben hun gevangenisstraf van tweeënhalf jaar al uitgezeten. De overige zaken worden nog door de rechtbank behandeld.

De Dolny Śląskië Stichting voor Mensenrechten heeft aangekondigd bij de zaak betrokken te zijn om de omstandigheden van de dood van de 28-jarige Noor op te helderen.


citaat onet

- Dit is de zoveelste dode waarbij politieagenten in Wrocław betrokken zijn. Daarom zal ik de meest dringende verklaringen eisen van zowel de politiechef als de toezichthoudende minister van Binnenlandse Zaken. Er moet zo snel mogelijk een einde komen aan deze zwarte reeks, die al een jaar duurt," kondigt ook Wrocław's KO parlementslid Michał Jaros aan.

Door Jacek Harłukowicz

Bron:  wiadomosci.onet.pl przez Jacek Harłukowicz     język po Polsku

Pieszyceveel video's op twitter over politie optreden liegen er niet om.

Pure agressie  >:(