Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Een priester uit Podkarpacie verzamelt privégegevens over de gelovigen

Gestart door Pieszyce, 10 januari 2023, 00:51

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Een priester uit Podkarpacie verzamelt privégegevens over de gelovigen
Parochianen grijpen in


Alan Wysocki
9  jauari 2023

Een priester van de parochie in Krzemienica in Podkarpacie plaatste parochiedossiers in de kerk. Hij vroeg de gelovigen om de documenten in te vullen en ze tijdens het pastoraal bezoek aan de priester te overhandigen. De mate van religiositeit, relaties met buren en zelfs nuchterheid worden beoordeeld, volgens rapporten van "Gazeta Wyborcza".

  • Een priester van een van de parochies in Podkarpacie ondervraagt de gelovigen over privézaken. Het gaat niet alleen om het bijwonen van missen, biechten of oefenen in de privacy van uw huis
  • Een priester uit Krzemienica wil de mate van religiositeit, soberheid, relaties met buren en familie, en zelfs arbeidsstatus beoordelen
  • Misschien was het 30 jaar geleden acceptabel, maar ik ben vandaag niet van plan dergelijke gegevens over mezelf bekend te maken – vertelde een van de gelovigen aan "Gazeta Wyborcza"

Krzemienica in Podkarpacie. De priester beoordeelt uw religiositeit en nuchterheid

De zaak lijkt misschien triviaal. Gewoon, de pastoor vult de gaten in de parochiedossiers. Na te hebben gekeken wat de pastoor precies wil weten, kun je een behoorlijke verrassing ervaren.

Zoals gerapporteerd door "Gazeta Wyborcza", moeten de gelovigen uit Krzemienica in Podkarpacie informatie verstrekken over deelname aan missen, biechten, heilige communie, religieuze zelfevaluatie van het gezin, de omvang van de hulp voor de parochie en religieuze praktijken thuis.

Het is niet het einde. De volgende vragen gaan over de financiële situatie van het gezin, nuchterheid, relaties met familie en buren, en werkloosheid. Naast uw naam moet u ook uw telefoonnummer, adres en waar u werkt opgeven voor ouders, kinderen en andere familieleden.

Een verontwaardigde gelovige kwam naar de krant en uitte zijn ongenoegen en twijfels. – Waar is de bescherming van persoonsgegevens, waar is de AVG? Volgens hem is dit een buitensporige inbreuk op de privacy.

Het aartsbisdom Przemyśl legt de priester uit: Dit is een van de sjablonen van het dossier

– Hoe vaak ik biecht of ter communie ga, is mijn persoonlijke zaak. Misschien was het 30 jaar geleden acceptabel, maar ik ben vandaag niet van plan dergelijke gegevens over mezelf bekend te maken, voegde de inwoner van Krzemienica eraan toe.

De beweging van de gelovigen veroorzaakte de reactie van het aartsbisdom Przemyśl. In een interview met "Gazeta Wyborcza" verwees pater Bartosz Rajnowski naar de ongewone houding van de pastoor.

- Dit is een van de sjablonen van de parochiekaart, verkrijgbaar in winkels met kantoorbenodigdheden. Het is niet bindend in het hele bisdom of de hele kerk - legde hij uit. Het is de moeite waard om te benadrukken dat het bijwerken van het dossier de verantwoordelijkheid is van de parochie.

Laten we u eraan herinneren dat de priester en de misdienaar de afgelopen dagen in Jasło, toen ze de gelovigen bezochten om te zingen, het pand betraden, en werden aangevallen door een man.

De aanvaller zwaaide met een mes en griste de koffer van de priester. Uiteindelijk raakte echter niemand gewond. In Witków in de provincie Wielkopolski werd een 9-jarige misdienaar aangevallen tijdens een kerstlied. Een van de mannen begon met schelden en dreigde met vuistslagen. Hij greep de jongen bij de keel en duwde hem tegen de muur.

Bron:  natemat.pl przez Alan Wysocki      język po Polsku