Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Het geval van de politieauto met tieners die tegen een boom botste

Gestart door Pieszyce, 8 januari 2023, 00:39

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Het geval van de politieauto met tieners die tegen een boom botste
toont aan dat de politie haar eigen mensen tot de dood zal verdedigen...


policja
6 januari.2023
Katarzyna Jaroch

Het is moeilijk te zeggen wie er meer op zijn geweten heeft: de politieagenten in burger die, zich uitslovend voor tieners, een politieauto in de buurt van Warschau in de prak reden, of hun superieuren, die domheid in uniform niet erg vinden.

Politieagenten uit Pruszków, die twee tieners meenamen voor een ritje in een politieauto en in de buurt van Warschau tegen een boom botsten, zijn niet eens uit hun functie ontheven. Afgelopen woensdag nog meldde het hoofdbureau van politie dat ze voor hun grap alleen een rijverbod kregen voor officiële voertuigen. Pas op donderdag, de dag na onze publicatie waarin we onthulden hoe het schandalige ongeluk gebeurde, gingen ze zelf op L4.

De opeenstapeling van overtredingen van agenten die willekeurige tieners meenemen voor een ritje is schokkend. Onmiddellijk na het incident deed Sylwester Marczak, woordvoerder van het hoofd van de Hoofdstedelijke Police, geen poging om het te verbergen. Hij bevestigde dat er omstanders in de politieauto zaten die er niet in hadden mogen zitten. De agenten hebben dus de voorschriften overtreden omdat zij niet hebben gemeld dat zij vrouwen in de politieauto vervoerden.

Bron:  warszawa.wyborcza.pl przez Katarzyna Jaroch]  język po Polsku

Pieszyce


Giertych onthult de achtergronden van het politieauto ongeluk waarin de tieners meereden

7 januari 2023

Roman Giertych is de advocaat van het jongste van de tienermeisjes die betrokken waren bij het auto-ongeluk van de politie, en van haar moeder. Hij heeft een video gepubliceerd waarin hij vertelt over de details van het incident. Hij zegt onder meer dat na een inspectie ter plaatse werd vastgesteld dat de politieauto was verongelukt op de weg die naar het bos leidde en dat het politiebureau zich in de tegenovergestelde richting bevond.

 • Advocaat Roman Giertych wijst er in de op YouTube gepubliceerde video op dat hij alle informatie verstrekt op verzoek van zijn opdrachtgever. - De informatie van de politie is een leugen", zegt hij aan het begin.
 • In de 13-munten video vertelt hij de details van het incident. Hij zegt dat de agenten de tieners zonder enige basis in het politiebusje lokten en hen vervolgens waarschijnlijk het bos in wilden rijden.
 • We hebben te maken met een zeer ernstige zaak. Er werden verschillende bepalingen van het wetboek van strafrecht geschonden", aldus Giertych. De advocaat benadrukte dat, volgens de familie, het een onwettige ontvoering was...
 • Het is mij ter ore gekomen dat dit soort incidenten, en zelfs ergere, eerder hebben plaatsgevonden in het gebied van Pruszków en omgeving - zei de advocaat.
 • Een Onet verslaggever sprak met de moeder van het slachtoffer. - De meisjes wilden zeker niet uit vrije wil in de politieauto stappen - ze meldt

Er zij aan herinnerd dat in de nacht van maandag op dinsdag een patrouillewagen van de politie een boom heeft geraakt in het dorp Dawidy Bankowe bij Piaseczno. In de auto zaten, behalve de agenten, twee tieners. De agenten in uniform namen de 17- en 19-jarigen mee in de politieauto. Zoals wij in Onecie berichtten, benadrukt de moeder van de 17-jarige dat haar dochter niet uit vrije wil in de politieauto is gestapt.

- De meisjes wilden zeker niet uit vrije wil in de politieauto stappen. Toen haar dochter het vandaag hoorde, was ze woedend. De politiemannen bevalen haar 19-jarige vriendin in de politieauto te stappen, en zij trok mijn dochter achter zich aan omdat ze gewoon bang was," vertelt Sylwia in een interview met Onet.

Haar versie van de gebeurtenissen werd bevestigd door Roman Giertych, die in een op YouTube gepubliceerde video de achtergrond van het incident in detail beschrijft. - Een groep jongeren in twee auto's reed 's avonds naar een bijeenkomst, ze zagen een brand langs de weg, struiken stonden in brand, ze probeerden het vuur te blussen, maar dat lukte niet, dus belden ze de brandweer en de politie. Toen de politie arriveerde, was de brand al geblust door de brandweer, maar de agenten begonnen om onbekende redenen de jongeren op te schrijven die de brand hadden gemeld, meldt Giertych.

Verder zegt hij dat er diverse grappen, ook van ongenuanceerde aard, zijn gemaakt terwijl de tieners werden opgeschreven. - Een politieman, wijzend op een gloeiende haan in een brandweerauto, wierp de meisjes toe dat hij hun een andere haan kon laten zien. De oudste van de agenten vroeg de jongeren vervolgens of ze drugs hadden en ze antwoordden dat ze dat niet hadden. Hij koos een van de meisjes en zei dat ze in de auto moest stappen. Het bange meisje stapte in, maar vroeg haar vriendin - mijn cliënt - om bij haar in de auto te stappen, zegt ze.

Het pad leidde naar het bos

- De politiemannen stapten bij de tieners in, begonnen iets in het systeem te typen, en vertrokken toen plotseling met een piepend geluid van banden. Mijn opdrachtgeefster vroeg waar ze heen gingen, maar kreeg geen antwoord. De meisjes konden hun gordels niet vastmaken, ze zeiden het twee keer, maar kregen geen antwoord," zegt de raadsman.

De auto reed twee kilometer met hoge snelheid en raakte na 21.00 uur een boom in een bocht, herinnert Giertych zich. Hij voegt eraan toe dat een inspectie ter plaatse is uitgevoerd en dat de bocht waar het ongeval zich voordeed, uitkomt op een pad in de richting van het bos. Een totaal andere richting dan  die naar het politiebureau," benadrukt hij.

Na het ongeluk kropen de meisjes uit de auto. - Een jongere politieagent benaderde hen en vroeg of er iets aan de hand was, en de oudere zei: "spi********* van hier". Ze kregen geen hulp, er werd geen ambulance gebeld," zegt de advocaat. Hij wees erop dat zijn cliënte onder het bloed zat omdat zij een neuswond had opgelopen en maandag zou worden geopereerd.

- Deze reactie laat zien wat het motief voor deze ontvoering was. Er was geen basis om het binnendringen in de politieauto te bevelen, dit waren handelingen van criminele aard. Deze reactie wijst op een poging om dit feit te verbergen," zegt Giertych.

Ook de broer van de 17-jarige spreekt in een interview met Onet over het ontstellende gedrag van de politieagenten. - Toen de agenten beseften wat ze hadden gedaan, zeiden ze tegen de meisjes dat ze moesten wegrennen. Een van hen riep hen simpelweg "s**********!". De zus had een bebloed hoofd, dus de jongste was tenminste geïnteresseerd en keek of ze in orde was. De andere gaf er blijkbaar niets om. Dat verandert niets aan het feit dat ze uiteindelijk te horen kregen "s*********". Dus liepen de meisjes de afstand van zo'n drie lantaarnpalen te voet en daar werden ze opgepikt door hun vrienden. Toen belde de vriend van mijn zus me. Ik zei dat ze daar een ambulance moesten bellen, maar hij antwoordde dat de politie dat niet toestond en dat ze daarvandaan moesten vertrekken. Toen andere auto's daar stopten, zeiden de politieagenten ook dat ze onmiddellijk moesten vertrekken. En dit zijn toch potentiële getuigen. Je kunt zien dat ze de zaak al in de doofpot wilden stoppen", meent de 26-jarige broer van het slachtoffer.

Tienermeisje ondervraagd met gebroken arm

Roman Giertych wees erop dat de ambulance was gebeld door de jongens die op verzoek van de tienermeisjes op de plaats van het ongeval aankwamen. - Mijn cliënt werd naar het ziekenhuis gebracht en het andere meisje met de gebroken arm werd tot vier uur 's nachts ondervraagd door de politie, dezelfde politie die in de zaak in gebreke was gebleven.

- Politiewoordvoerder Supt. Sylwester Marczak was eergisteren zo vriendelijk om te zeggen dat het verzoek om de politieauto te betreden van de tieners kwam. Dit is een schaamteloze leugen. Een poging om de hele zaak te verdoezelen. Bovendien is het openbaar maken van informatie uit het vooronderzoek voordat de daders van het incident zijn ondervraagd, een belemmering van de strafprocedure," merkt de advocaat op.

Roman Giertych wees erop dat de politieagenten tot nu toe niet zijn geschorst, maar met ziekteverlof zijn gegaan.

- We hebben te maken met een zeer ernstige zaak. Er zijn verschillende bepalingen van het wetboek van strafrecht geschonden. En vooral, het motief waarom de politie twee meisjes uit een groep jongeren plukt en hen 's nachts naar het bos brengt zonder enige wettelijke basis is niet uitgelegd. Dit moet worden uitgelegd", aldus de advocaat.

Het beroep van Giertych

- Volgens de familie doet de politie al in het voorstadium alsof zij de agenten helpt om strafrechtelijke verantwoordelijkheid te ontlopen. De verklaringen van hoofdinspecteur Marczak zijn erop gericht politieagenten af te schermen van verantwoordelijkheid. Mij is ter ore gekomen dat dit soort incidenten, en zelfs ergere, zich eerder hebben voorgedaan in Pruszków en omgeving," zei hij.

Roman Giertych vroeg degenen die bij deze incidenten betrokken waren, op voorwaarde van anonimiteit contact op te nemen met het advocatenkantoor dat hij leidt.
 
Bron:    wiadomosci.onet.pl przez Auteur: DWW [url]       język po Polsku

Pieszyce


Tieners in een gecrashte politieauto.
Nieuwe schokkende feiten. 'Ze belden eerst niet eens een ambulance'


Piotr Halicki
9 januari 2023

"De teksten van de politieagenten hadden zo'n erotische ondertoon, alsof ze met elkaar flirtten. Naast deze quasi-grap dat "ze andere hanen meteen kunnen aanzetten", was er ook een tekst over... Driehoek. Blijkbaar was het een reflecterende driehoek in de auto, maar het werd op een dubbelzinnige manier gezegd, met zo'n glimlach. Er was ook iets met een "persoonlijke zoektocht" van onze vriend, die ze hadden gezien - vrienden van tieners die gewond raakten bij een politieauto-ongeluk in de buurt van Warschau, melden dit in een interview met Onet.
 
 • Toen politieagenten bij het dorp Dawidy Bankowe de twee tieners naar de politieauto brachten, bleven vijf van hun vrienden ter plaatse. We zijn erin geslaagd om met een aantal van hen te praten
 • De jongeren zijn woedend dat de politie - in hun ogen - hun verklaringen verdraait en beweert dat "het verzoek om de politieauto binnen te gaan van de tieners kwam". - De oudste riep "M..., stap in!". Hij zei niet waarvoor," melden ze in een interview met Onet
 • -De agenten begonnen wat dubbelzinnige grappen te maken, vooral tegen een van onze vrouwelijke collega's. Men kon duidelijk de indruk krijgen dat ze een van hen leuk vond - voegen ze toe
 • Ondertussen heeft advocaat Roman Giertych, de advocaat van de 17-jarige die bij het incident gewond raakte, verzocht om een onderzoek van het openbaar ministerie dat de zaak behandelt, aangezien deze politieagenten in dezelfde stad dienen. Hij is ook van plan om hun schorsing te vragen

Er is een onderzoek gaande naar het ongeval met een politieauto bij Dawidy Bankowe bij Warschau. Op maandag 2 januari 's avonds maakte de agent die ermee reed de afslag niet en botste het voertuig tegen een boom op de kruising ul. Złote Łany i Kinetycznej in dit dorp. Het bleek dat twee jonge meisjes van 17 en 19 jaar gewond raakten. Hoe zijn zij daar gekomen? Wat is werkelijk gebeurd? Dat wordt nu opgehelderd door het parket en de interne politie.

Politie: het verzoek om de politieauto te betreden kwam van de tieners

Het begon toen de jongeren een brand opmerkten bij een nabijgelegen bos. Ze verwittigden de brandweer, die het snel bluste. Politieagenten kwamen ook ter plaatse. Zoals we hebben vastgesteld in een gesprek met de moeder en de broer van de gewonde 17-jarige, die door de agenten in de politieauto werd gereden, waren de twee meisjes daar die avond niet alleen. Vergezeld door vijf andere mensen, waaronder de vriend van de 17-jarige, waren ze eerder in twee auto's een rondrit door het gebied gaan maken. We hebben met verschillende van hen gesproken.

We ontmoeten de jongeren op de plek waar het allemaal begon. Het is een klein plein aan de rand van het bos, op een afgelegen plek, op ongeveer 2 km van de gebouwen, vlak bij de S2-weg. Er is maar één verharde weg naar toe. Het was aan het einde van deze weg dat de jongeren de brand opmerkten.

- Het is een populaire ontmoetingsplaats voor jongeren uit de omgeving. Ze komen hier vaak met de auto of de fiets. Vlak ernaast is een wilde vuilnisbelt, die iemand waarschijnlijk in brand heeft gestoken of een sigarettenpeuk heeft gegooid waardoor het in brand vloog. Toen we de brand opmerkten, reden we erheen en probeerden hem te blussen met onze autoblussers. Toen dit echter niet werkte en het vuur zich steeds verder verspreidde en ook nabijgelegen bomen en struiken bedreigde, hebben we de brandweer gebeld. Deze doofden het vuur snel. Kort na hen kwam ook een politiepatrouille ter plaatse," zeggen onze gesprekspartners.

Ze blijven liever anoniem. Ze vragen dat hun persoonlijke gegevens, en zelfs hun namen, niet openbaar worden gemaakt. Ze zijn bang voor de reactie van de politie, die ze na het incident van een week geleden niet meer vertrouwen. Vooral omdat - naar hun mening - de agenten hun getuigenis verdraaiden. Het gaat vooral om de verklaring van hoofdinspecteur  Sylwester Marczak, woordvoerder van het politiebureau van Warschau, die op donderdag 5 januari onder meer verklaarde: "alle getuigen gaven duidelijk aan dat het verzoek om in de politieauto te stappen afkomstig was van tieners."

Teksten over "driehoek" en "persoonlijk zoeken"

- Het was juist het tegenovergestelde. De brandweerlieden, die de brand hadden geblust, verzamelden zich al om te vertrekken, toen de politieagenten met signalen arriveerden. Een van hen ging naar hen toe en de ander kwam naar ons toe en begon ons op te schrijven. Eerlijk gezegd weet ik niet wat het nut hiervan was, want we hadden tenslotte niets gedaan. Wij hebben de brand niet veroorzaakt. We zouden ons immers niet gemeld hebben, en we zouden zeker niet ter plaatse gebleven zijn als we iets op ons geweten hadden. De agenten gaven ons ook geen reden om ons te legitimeren. Trouwens, ze hebben zich niet eens voorgesteld. Ze zeiden alleen dat ze van het Pruszków politiebureau waren," benadrukt een van onze geïnterviewden.
 
"Toen de brandweer vertrokken was, kwam ook de andere politieman, de oudere, naar ons toe. Ze hebben ons niet eens allemaal afgeschreven, alleen een paar van ons. Ze begonnen met ons te praten, niet zo officieel. Ze begonnen wat dubbelzinnige grappen te maken, vooral in de richting van een van onze vriendinnen. Je kon duidelijk de indruk krijgen dat een van hen haar leuk vond", vult haar collega aan.

– Deze teksten van hen hadden zulke erotische ondertonen, alsof ze met elkaar flirtten. Naast deze quasi-grap dat "ze andere hanen meteen konden aanzetten", was er ook een tekst over... Driehoek. Blijkbaar was het een reflecterende driehoek in de auto, maar het werd op een dubbelzinnige manier gezegd, met zo'n glimlach. Er was ook iets met een "persoonlijke zoektocht" van onze vriend, die ze hadden gespot. Vooral de oudste van hen maakte "grapjes", de jongere sprak niet, lachte alleen maar – meldt een andere van onze gesprekspartners.
Toen stapten de agenten in de politieauto. De oudste zat achter het stuur, de jongste begon iets in een notitieboekje te schrijven. Op een bepaald moment opende een van de agenten het raam van de politieauto en sprak een van de meisjes bij naam aan (hij had haar naam geleerd tijdens de identificatie). - De oudste riep "M..., stap in!". Hij zei niet waarvoor. Maar het was zeker niet zo dat een "verzoek om in de politieauto te stappen" van haar kant kwam. - zoals een politiewoordvoerder het uitdrukte. In ieder geval schreeuwde de agent dat ze moest instappen, dus deed onze vriendin dat. Maar uit angst om alleen gelaten te worden met de politieagenten, vooral in de context van die eerdere ongenuanceerde grappen, greep ze de hand van onze andere vriendin om haar naar binnen te trekken, melden onze gesprekspartners.

De vriend van de 17-jarige schreeuwde tegen de politieagenten: "ze is bezet".

De vriend van de 17-jarige vond dit niet leuk. Hij schreeuwde naar de politieagenten: "ze is bezet", maar de agenten schonken er geen aandacht aan. Eén persoon wist nog een foto te maken terwijl de tieners in de politieauto zaten. We publiceren ze op Onet.

- Er waren echter geen aanwijzingen dat de agenten van plan waren weg te rijden met de meisjes erin. Vooral omdat ze niet eens hun gordels om hadden. En dat hebben ze ook niet gezegd. Op een gegeven moment, tot ieders verbazing - en voor ons en onze vrienden in de auto - ging de politieauto er met piepende banden vandoor. Ze hebben ook hun hanen aangezet. Het leek er een beetje op dat ze wilden pronken, want het was niet nodig om ze aan te zetten. Dus we dachten dat ze hen aan het einde van de weg zouden afzettren. Vooral omdat we zagen dat ze op een gegeven moment stopten en dan heel snel weer weggingen, terwijl ze nog steeds de geluidssignalen aanzetten. We dachten dat ze ze ergens hadden afgezet en gingen omdat ze een oproep hadden voor interventie - zegt een van de tieners.

Toen de 17-jarige een tijdje later haar vriend belde en zei dat de politieauto een ongeluk had gehad, dachten hun vrienden daarom eerst dat het een grap was. - We dachten dat ze gewoon niet terug wilden lopen en wilden dat we ze kwamen ophalen. Maar ze zwoeren dat ze geen grapje maakten. Ze hadden huilerige stemmen. Dus we stapten meteen in onze auto's en reden erheen. Op een gegeven moment zagen we de meisjes op de stoeprand, een stuk verwijderd van de hoek waar de politieauto was verongelukt. Een van hen had een bebloed gezicht. We zeiden dat we om een ambulance belden, maar ze zeiden dat dat niet kon omdat de agenten zeiden dat ze "s*********" moesten gaan. - vertellen onze geïnterviewden.

- Uit hun verslagen weten wij dat zij op een gegeven moment doodsbang waren omdat, ten eerste, de politieagenten heel snel reden en, ten tweede, zij een weg waren ingeslagen die naar het bos leidde. Eén riep dat "we onze veiligheidsgordels niet dragen!", waarop één van de politieagenten nog een grap maakte in de trant van "in dat geval komt er een boete". Even later haalden ze de bocht niet en botste de politieauto tegen een boom. Ze droegen hun veiligheidsgordels en de airbags gingen open, dus ze waren niet gewond. De meisjes vlogen naar voren en raakten de stoelen. De ene heeft een gebroken arm, de andere een gebroken neus, met verplaatsing. Deze jongere politieman hielp hen uit de verbrijzelde politieauto, controleerde of ze in orde waren. De oudste deed niets, hij zei alleen dat ze "s*********" moesten doen. - voegen ze eraan toe.

Getuigen: onze getuigenissen werden gemanipuleerd

Dus namen de jongeren de gewonde tieners mee in hun auto en reden naar het hoofdkwartier van de TSO Raszyn, omdat ze wisten dat daar ook ambulances waren gestationeerd. Er was daar inderdaad een ambulance. Het ambulancepersoneel hielp de meisjes ter plaatse. Toen arriveerde er nog een politiepatrouille uit Pruszków en de geüniformeerde agenten begonnen hen te ondervragen over wat er was gebeurd. Zij schreven korte verklaringen op en namen van enkele getuigen een verklaring af. Toen kwam er een commandant uit Pruszków aan, aan wie ze het incident opnieuw beschreven.

- Eerst wilden zowel de reddingswerkers als de politieagenten niet geloven wat we zeiden. Ze openden verbaasd hun ogen. Ook bleek dat dit ongeval lange tijd helemaal niet was gemeld. We hoorden ook van de paramedici dat er in het begin niet eens een ambulance was gebeld", melden de jongeren.

De 17-jarige voelde zich onwel, dus vroeg ze om naar het ziekenhuis te worden gebracht. Ondertussen werd de 19-jarige nog dezelfde nacht door politieagenten ondervraagd, ondanks blauwe plekken en een gebroken arm. Ze getuigde tot 4 uur 's nachts. Op woensdag, twee dagen later, werden getuigen opgeroepen.

- En nu blijkt dat onze getuigenis is gemanipuleerd. We benadrukten allemaal dat de politieman zei: "M..., stap in!". We hebben het protocol ondertekend waar dit in stond. Ik weet niet waar de verdraaide interpretatie vandaan komt dat we nu van een politiewoordvoerder horen dat "het verzoek om in de politieauto te stappen afkomstig was van tienermeisjes". Dit is schandalig. Vooral omdat ik denk dat in dit stadium onze verklaringen vertrouwelijk zijn. Welk recht heeft iemand om ze te onthullen? - zijn onze ondervraagden geïrriteerd.

 - Er zijn nog veel meer vragen. Zijn er bijvoorbeeld camerabeelden van in de politieauto? Op een of andere manier praat niemand erover. Of, waarom werden de agenten niet getest op drugs of andere bedwelmende middelen? Toen we de politiechef hiernaar vroegen, zei hij dat hij geen basis zag voor drugstesten hier, omdat hij meteen gezien moet hebben dat er iets mis was. Was het niet vreemd genoeg dat de agenten twee tieners meenamen in de politieauto en als een gek met hen rondreden? - vragen ze.
 
Giertych: er bestaat geen twijfel over dat de politieagenten een misdaad hebben begaan

- We weten ook nog steeds niet wat hun bedoelingen waren met de meisjes. Je moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren als ze niet tegen die boom waren gebotst. Vooral gezien die eerdere grappen met een seksuele ondertoon en het feit dat zij in de richting van het bos reden, dus in de tegenovergestelde richting van hun opdracht. We weten ook niet wat ze in hun hoofd hadden om twee meisjes te nemen voor de ogen van hun vrienden en de vriend van een van hen. Alles moet in het werk worden gesteld om deze zaak op te helderen en niet onder het tapijt te laten vegen", besluiten de jongeren.

De zaak wordt formeel behandeld door het Openbaar Ministerie in Pruszków. Dat wil zeggen, uit dezelfde stad waar de politieagenten dienst hebben. Daarom hebben mec. Roman Giertych en mec. Jacek Dubois, de advocaten van de 17-jarige die bij het incident gewond raakte, een motie ingediend om het openbaar ministerie te vervangen door een ander. Zij plannen ook verdere actie in deze zaak.

- We zullen ook een motie indienen om deze agenten te schorsen. Het verbaast me dat dit tot nu toe niet is gebeurd. De kwestie van de kwalificaties en de eigenlijke motieven van hun acties is discutabel. Of hun gedrag een seksuele ondertoon had, zal nog steeds door het openbaar ministerie worden bepaald. Maar het lijdt geen twijfel dat ze een misdaad hebben begaan. Zij hielden twee vrouwelijke burgers aan zonder enige basis, veroorzaakten een ongeval en verzuimden de slachtoffers te helpen. Ook staat vast dat mijn cliënt, die minderjarig is, zonder toestemming van haar en haar ouders in de auto is meegenomen en vervoerd. In een dergelijke situatie worden agenten geschorst, niet dat ze weer op patrouille gaan," benadrukte Roman Giertych in een interview met Onet.

- Ik ben verbaasd over het gedrag van de politie in deze zaak en dat de heer Marczak een soort bewering doet dat zij degenen waren die in die politieauto wilden rijden. En dat ze deze agenten verdedigen, die duidelijk de wet hebben overtreden. Benadrukt moet worden dat deze zaak niet politiek, maar crimineel is. In elke sociale groep zijn er situaties waarin er mensen zijn die ongeschikt zijn om te dienen of die zich als criminelen gedragen. Het is het feit dat de politie hen verdedigt dat dit een politieke kwestie maakt. Mijn cliënt heeft een gebroken neus, nu is gebleken dat ze ook een hersenschudding heeft, dus er zijn neurologische problemen. Dit is een ernstige zaak. En deze agenten dragen twee tieners en ze laten ze niet eens hun gordel dragen. Er zijn hier vijf of zes bepalingen van het wetboek van strafrecht overtreden," voegt mec. Giertych toe.

- Ik ben verbaasd over het gedrag van de politie in deze zaak en dat de heer Marczak een soort bewering doet dat de tieners degenen waren die in die politieauto wilden rijden. En dat ze deze agenten verdedigen, die duidelijk de wet hebben overtreden. Benadrukt moet worden dat deze zaak niet politiek, maar crimineel is. In elke sociale groep zijn er situaties waarin er mensen zijn die ongeschikt zijn om te dienen of die zich als criminelen gedragen. Het is het feit dat de politie hen verdedigt dat dit een politieke kwestie maakt. Mijn cliënt heeft een gebroken neus, nu is gebleken dat ze ook een hersenschudding heeft, dus er zijn neurologische problemen. Dit is een ernstige zaak. En deze agenten dragen twee tieners en ze laten ze niet eens hun gordel dragen. Er zijn hier vijf of zes bepalingen van het wetboek van strafrecht overtreden," voegt mec. Giertych toe.

Politieagenten zijn met ziekteverlof

Voorlopig zijn de agenten niet geschorst. Ze zijn met ziekteverlof. "Het incident van de politieagenten uit Pruszków is de hele tijd van bijzonder belang voor de hoofdstedelijke politiecommandant. Wij ontvangen voortdurend informatie over de gevolgen van de tuchtprocedures. Gisteren nog werden acties uitgevoerd met 5 getuigen. Onder de ondervraagden, met instructies over strafrechtelijke aansprakelijkheid, is een 19-jarige die ook in de auto zat. Alle getuigen gaven duidelijk aan dat het verzoek om de politieauto te betreden afkomstig was van de tieners," vertelde hoofdcommissaris Sylwester Marczak afgelopen donderdag. Sylwester Marczak, woordvoerder van het hoofdbureau van politie.

"Deze informatie is voor ons echter van weinig belang omdat, zoals wij vanaf het begin hebben benadrukt, er geen reden was voor de personen om zich in de politieauto te bevinden. Verdere activiteiten liggen in het verschiet. De 17-jarige en de politieagenten moeten nog ondervraagd worden. Beiden staan momenteel op L4. Beslissingen over disciplinaire sancties worden altijd genomen nadat alle stappen in de zaak door de bevoegde disciplinaire toezichthouder zijn genomen", voegde de woordvoerder van het KSP eraan toe.

Vandaag spraken we ook met Sylwester Marczak. Zoals hij ons vertelde, is er voorlopig niets veranderd in deze zaak.

Bron; wiadomosci.onet.pl przez Piotr Halicki


Foto's kan men zien door op bovenstaande link te klikken.

PieszyceHier gaat het om ordinaire Bunga Bunga zou Berlusconi zeggen. Twee politieagenten die dachten een leuk feestje te hebben en dat zal zeker bevestigd worden als men de jonge agent flink de duimschroeven aandraait.  >:(

In  mijn geboorteplaats in Nederland is ook een keer zoiets gebeurd, het heeft jaren geduurd voor een van de agenten zich met een zatte kop versprak op een verjaardag. Ik minacht zulke figuren, Politieagenten moeten beschermen en dat onder alle omstandigheden, anders moet je grondwerker worden. 

Pieszyce


Advocaat Giertych: Hoe zou mijn dochter zich voelen als ze 's nachts door de politie de rimboe in wordt getrokken?
We moeten onze kinderen beschermen


ongeval politieauto
9 januari 2023
Dorota Wysocka-Schnepf

We hebben te maken met een ontvoering. De vulgaire grappen van de agenten hadden een seksuele ondertoon. De politie heeft niet het recht om mooie meisjes uit een groep te kiezen en hen te dwingen een ritje in een politieauto te maken," vertelt advocaat Roman Giertych aan 'Wyborcza'.

Dorota Wysocka-Schnepf: U vertegenwoordigt juridisch een van de twee tienermeisjes die een paar dagen geleden in een politieauto zaten die in de buurt van Pruszków tegen een boom botste. Het beeld van die gebeurtenissen dat uit het verhaal van uw cliënt naar voren komt, staat haaks op de versie van de politie. Wat zegt de 17-jarige over die nacht?

Raadsman Roman Giertych: Niet alleen mijn cliënt, ook de andere jongeren wijzen op de volgende omstandigheden: 's avonds, in twee auto's die zij samen naar een of andere bijeenkomst reden, zagen zij een brand. Ze stopten, probeerden het vuur te blussen, maar omdat het vuur ernstiger was dan hun autoblussers aankonden, belden ze de brandweer.

Betaalmuur:

https://wyborcza.pl/7,82983,29339673,mec-giertych-co-czulaby-moja-corka-wieziona-w-nocy-przez-policje.html

Pieszyce


De zaak van de tieners in de politieauto. Er is een besluit betreffende politieagenten

Piotr Halicki
10 januari 2023

De echo's van de zaak van het politie-auto ongeluk met tieners in Dawidy Bankowy gaan niet weg. De politie heeft verdere stappen ondernomen. De zaak is overgenomen door het politiebureau van Warschau, waaraan dat van Pruszków ondergeschikt is. - De politiechef van de hoofdstad besloot de patrouillecommandant te schorsen," vertelde hoofdinspecteur Sylwester Marczak, een woordvoerder van de politie van Pruszków, aan Onet. Sylwester Marczak, woordvoerder van het KSP.

 • Politieagenten veroorzaakten een ongeluk waarbij twee tieners die zij vervoerden gewond raakten. In plaats van hen te helpen,
  zeiden de agenten tegen hen: "s*******!" - volgens de verslagen van de meisjes
 • Zij hadden eerder seksuele toespelingen op hen gemaakt - zoals getuigen van het incident in Oneta meldden - door dubbelzinnige
  grappen te maken over "triootjes", "draaien op andere lullen" en "persoonlijke zoektochten".
 • Aanvankelijk werden de geüniformeerde agenten niet geschorst. Beiden gingen met ziekteverlof. De zaak is nu overgenomen door
  et hoofdbureau van politie van de hoofdstad en er is al een beslissing genomen over de ouder van de agenten
 • De schorsing van de geüniformeerde agenten werd gevraagd door de raadslieden Roman Giertych en Jacek Dubois, advocaten van
  de 17-jarige die bij het ongeval gewond raakte. Zij eisen ook een verandering van het openbaar ministerie dat de zaak behandelt,
  aangezien het openbaar ministerie in Pruszków volgens hen geen garantie voor onpartijdigheid biedt.

- In verband met het incident in Dawidy Bankowy worden voortdurend disciplinaire maatregelen genomen", zei hoofdcommissaris Sylwester Marczak vandaag in een interview met Onet. Sylwester Marczak, woordvoerder van het KSP.

- Een analyse van het verzamelde materiaal werd voorgelegd aan het hoofd van de hoofdstedelijke politie, die gisteren besloot de tuchtprocedure over te nemen. Tegelijkertijd besloot het hoofd van de hoofdstedelijke politie de patrouillecommandant te schorsen, voegde Marczak eraan toe.

Politie: het verzoek om de politieauto te betreden kwam van tienermeisjes

Dit is het gevolg van een incident op 2 januari van dit jaar. Bij het dorp Dawidy Bankowe bij Warschau verloor een politieagent de controle over zijn politieauto en raakte een boom. Het bleek dat twee jonge vrouwen van 17 en 19 jaar op dat moment in het voertuig zaten. Ze maakten deel uit van een groep mensen die de diensten waarschuwden voor de brand.

Nadat de jongeren waren geïdentificeerd, bevalen agenten van het politiebureau van Pruszków een van de vrouwen, een 19-jarige, in de politieauto te stappen. Zij, niet wetende wat er aan de hand was, sleurde ook haar twee jaar jongere vriendin de auto in. Na een tijdje vertrokken de geüniformeerde agenten met piepende banden. Nadat ze ongeveer twee kilometer met hoge snelheid hadden gereden, misten ze een bocht en veroorzaakten een ongeluk. In plaats van de gewonde tieners te helpen, bevolen ze hen "s*******!" - volgens het verslag van de meisjes.

De politie suggereerde vanaf het begin dat het de twee tieners zelf waren die in de politieauto wilden stappen. - Alle getuigen gaven ondubbelzinnig aan dat het verzoek om in de politieauto te stappen afkomstig was van de tieners," zei hoofdcommissaris Sylwester Marczak enkele dagen geleden in een interview met Onet. Sylwester Marczak.

De politieagenten gingen met ziekteverlof

- Deze informatie is echter van weinig belang voor ons omdat, zoals we vanaf het begin hebben benadrukt, er geen reden was voor de personen om zich in de politieauto te bevinden, aldus Marczak in een interview met Onet.

Tegelijkertijd bleek dat de twee bij het incident betrokken politieagenten niet zijn geschorst. De agenten gingen met ziekteverlof.

Het 17-jarige meisje dat gewond raakte bij het ongeval met de politieauto in Dawidy Bankowy ligt nog steeds in het ziekenhuis. Ze heeft een gebroken neus, met verplaatsingen en kneuzingen over haar hele lichaam, en is er ook geestelijk slecht aan toe. - De meisjes wilden zeker niet uit vrije wil in de politieauto stappen, verzekerde mevrouw Sylwia, de moeder van de 17-jarige, in een interview met Onet.

- De agenten zeiden tegen haar 19-jarige vriendin dat ze in het politiebusje moest stappen, en zij trok mijn dochter achter zich aan omdat ze gewoon bang was. Beiden wisten helemaal niet waar de agenten het over hadden," voegde ze eraan toe.

"De grappen van de politieagenten hadden zo'n erotische ondertoon, alsof ze met elkaar flirtten."

Andere getuigen van het hele incident zijn dezelfde mening toegedaan. - De grappen van de politiemannen hadden zo'n erotische ondertoon, alsof ze aan het flirten waren. Naast de quasi-grap dat "ze meteen de andere hanen kunnen aanzetten", was er ook wat tekst over .... een trio. Blijkbaar ging het over een reflecterende driehoek in de auto, maar het werd op een dubbelzinnige manier gezegd, met zo'n glimlach. Er was ook iets over een "persoonlijke zoektocht" naar onze vriendin, waar ze hun oog op hadden laten vallen," vertelden vrienden van de tienermeisjes die gewond raakten bij een auto-ongeluk van de politie in de buurt van Warschau aan Onet.

De zaak wordt onderzocht door het Openbaar Ministerie in Pruszków. - Het onderzoek werd woensdag geopend in de richting van het veroorzaken van het ongeval, evenals het niet verlenen van hulp. Een dergelijke kwalificatie van het misdrijf is voorlopig aanvaard, terwijl alle omstandigheden van de zaak in de loop ervan zullen worden onderzocht - vertelde Aleksandra Skrzyniarz, woordvoerster van het districtsparket in Warschau, waaronder het parket van Pruszków ressorteert, enkele dagen geleden.

Tot nu toe heeft niemand in de zaak een aanklacht gehoord. - Het proces wordt gevoerd in de zaak, niet tegen iemand. Dit kan natuurlijk ook veranderen. Bewijsmateriaal wordt verzameld, getuigen worden ondervraagd. Wij wachten ook op een deskundige, in eerste instantie een forensisch expert, om de aard van de verwondingen vast te stellen. Voorlopig is een van de slachtoffers ondervraagd en zijn verdere activiteiten gepland," voegde Aleksandra Skrzyniarz eraan toe.

Ze eisen een verandering van openbaar ministerie

Vermeldenswaard is dat mec Roman Giertych en mec Jacek Dubois, die de advocaten zijn van de 17-jarige die bij het incident gewond raakte, een verzoek hebben ingediend om het OM te veranderen in een andere, omdat de politieagenten in dezelfde stad dienst hadden en met haar hebben samengewerkt. Gisteren hebben ze ook een motie ingediend om deze agenten te schorsen.

- De kwestie van de kwalificaties en de eigenlijke motieven van hun acties is discutabel. Of hun gedrag een seksuele ondertoon had, zal nog steeds door het openbaar ministerie worden bepaald. Maar het lijdt geen twijfel dat ze een misdaad hebben begaan. Zij hielden twee vrouwelijke burgers aan zonder enige basis, veroorzaakten een ongeval en verzuimden de slachtoffers te helpen. Het staat ook vast dat zij mijn minderjarige cliënte in een auto hebben meegenomen en haar en haar ouders zonder haar toestemming hebben vervoerd," vertelde Roman Giertych gisteren aan Onet.

Volgens artikel 162 van het Wetboek van Strafrecht wordt degene die geen hulp verleent aan een persoon die zich in een situatie bevindt waarin onmiddellijk levensgevaar of ernstig lichamelijk letsel dreigt, gestraft met een gevangenisstraf van maximaal drie jaar.

Piotr Halicki
Onet journalist

Bron:  onet.pl przez Piotr Halicki      język po Polsku

Pieszyce


Politieauto-ongeluk in Dawidy Bankowe.
Giertych vertegenwoordigt ook de tweede tiener. We vroegen naar haar relatie


red. Daniël Drob
13 januari 2023

Roman Giertych vertegenwoordigt ook de tweede tiener die in de politieauto zat op het moment van het ongeval in de buurt van Piaseczno, ontdekte de Gazeta.pl-portal. De advocaat bevestigde dat er "geen conflict" was in de getuigenissen van de tieners.

Op 7 januari gaf Roman Giertych een uitgebreid verslag van een ongeval met een politieauto in Dawidy Bankowy bij Piaseczno. Twee tieners van 17 en 19 jaar zaten in de politieauto. Als gevolg van de botsing met de boom heeft de jongste een gebroken neus en de oudste een gebroken arm.

Politieauto ongeluk in Dawidy Bankowy. Giertych vertegenwoordigt beide tieners

In een verslag van een week geleden gaf de advocaat aan dat hij de 17-jarige vertegenwoordigde. Hij presenteerde haar versie van de gebeurtenissen, die afwijkt van die van de politie.

Hieruit blijkt dat het een politieagent was die de 19-jarige zei in de auto te stappen. - Het meisje was doodsbang en stapte in, maar vroeg een vriendin, mijn cliënt, om bij haar in de auto te stappen. De jongeren protesteerden, vooral de vriend van de jongere tiener," vertelde Giertych.

Giertych noemde de beweringen van de politie dat de meisjes zelf hadden gevraagd om de politieauto binnen te gaan "schaamteloze leugens".

Gazeta.pl vernam vrijdag dat Giertych momenteel ook het andere meisje vertegenwoordigt. Juridisch betekent dit, zoals de advocaat ons bevestigt, dat er "geen conflict" is tussen de getuigenissen van de twee meisjes. Tegelijkertijd wil de advocaat geen details vrijgeven over de relatie van de 19-jarige met het ongeluk.

Gajewska na overleg met de commandant: De kwestie van het mogelijk niet verlenen van bijstand is het belangrijkst

In verband met het ongeval in Dawidy Bankowy hebben KO parlementsleden Kinga Gajewska en Aleksandra Gajewska een MP inspectie uitgevoerd bij het Pruszków Police District Command en vervolgens bij het hoofdbureau van politie, dat de disciplinaire procedure heeft overgenomen. Uit de bevindingen van de parlementsleden bleek dat de patrouillecommandant - een politieagent met 18 jaar dienst - was geschorst na een getuigenis van een jongere collega met slechts twee maanden dienst. Beiden kregen disciplinaire aanklachten - de oudste zes aanklachten en de jongste vier aanklachten. Welke? Dat is wat de politie niet onthult. - We hadden vandaag een vrij algemeen gesprek met de Hoofdstedelijke Politie Commissaris. Alle belangrijke informatie over de zaak valt volgens de heer Commandant onder het geheim van het onderzoek. Naar onze mening is de belangrijkste kwestie in deze zaak het niet verlenen van bijstand aan de tieners. Dit wordt voortdurend onderzocht in de procedure," meldt Aleksandra Gajewska van KO ons.

De parlementsleden wezen er tijdens hun gesprek met de commandant op dat een woordvoerder van het CPS onder verwijzing naar getuigen zei dat "het verzoek om de politieauto te betreden van de tieners kwam". - Dit is een suggestie die ze zich afvroegen. De woorden van de woordvoerder hebben tot hoongelach jegens de tieners geleid en afgeleid van de kern van de zaak, namelijk de verantwoordelijkheid van de agenten voor alles wat ter plaatse is gebeurd. Zelfs als iemand erop stond om in de politieauto te zitten, mag geen enkele politieagent zo'n situatie toestaan. De commandant zei, op onze opmerkingen dat een dergelijke verklaring niet had mogen worden afgelegd, dat we de woordvoerder op zijn woord pakken," meldt Gajewska.

In de nacht van maandag op dinsdag 3 januari merkte een groep tieners een brand op in het bos bij Dawidy Bankowe. Jongeren belden de brandweer en een politiepatrouille kwam ter plaatse. Na het incident werd de 19-jarige ondervraagd, en enkele dagen later de andere getuigen. Kort na de ondervraging was er een ongeluk. Binnen in de auto zaten een 17-jarige en een 19-jarige. Getuigen zeiden in een interview met Onet dat de politie hun getuigenis verdraaide dat de tieners zelf in de politieauto wilden stappen.

 Volgens getuigen botste de auto na ongeveer twee kilometer rijden tegen een boom. - Na het incident zijn de meisjes uit de auto gekropen. Een jongere politieman benaderde hen en vroeg of ze in orde waren. Toen zei de oudste tegen hen: "F*ck weg hier". Ze werden niet geholpen, er werd geen ambulance gebeld, ook al had mijn opdrachtgever een ernstig gebroken neus, ze wordt maandag geopereerd, ze ligt in het ziekenhuis. Ze zat onder het bloed, meldde Giertych.

Bron:  wiadomosci.gazeta.pl przez Daniël Drob      język po Polsku

Pieszyce


Kinga Gajewska    @gajewska_kinga
Parlementslid PO

W związku z naszą kontrolą poselską dot. wypadku policjantów z Pruszkowa z udziałem nastolatek, dowiedziałyśmy się z
@AGajewska, że tylko w 2022 r. w Pruszkowie odnotowano aż 67 podobnych skarg obywateli na działania funkcjonariuszy.
W Komendzie Stołecznej 788.

In verband met onze parlementaire inspectie van het ongeval van politieagenten uit Pruszków waarbij tieners betrokken waren, hebben we
van @AGajewska vernomen dat er alleen in 2022 in Pruszków maar liefst 67 soortgelijke klachten van burgers waren tegen het optreden van agenten.
Op het hoofdkwartier 788.