Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

"Het is duidelijk vals."

Gestart door Pieszyce, 28 december 2022, 01:04

Vorige topic - Volgende topic
Tags duidelijkvals."

Pieszyce


"Het is duidelijk vals."
Terlikowski kon de woorden van Jędraszewski tijdens de middernachtmis niet uitstaan


Mateusz Przyborowski
26 december 2022

Aartsbisschop Marek Jędraszewski uitte tijdens de middernachtmis kritiek op Andrzej Duda, die zijn veto uitsprak over de wet "lex Czarnek 2.0". In zijn homilie waarschuwde de hiërarch ook voor "axiologisch vacuüm en nihilisme". De rechtse columnist Tomasz Terlikowski reageerde op de woorden van de metropoliet van Kraków. "Dit soort prediking is in wezen demonisch," schreef hij.

  • Men moet zich niet laten leiden door angst voor ontevredenheid of zelfs protesten van degenen die deze rationele antropologie niet erkennen," zei aartsbisschop Marek Jędraszewski in zijn homilie tijdens de nachtmis.
  • Tomasz Terlikowski zei dat het spreken over dergelijke onderwerpen tijdens de mis "het heilige gebruiken om een hechte partij te promoten".
  • Volgens de publicist is "dit soort prediking in wezen demonisch".

Aartsbisschop Marek Jędraszewski uitte eerst felle kritiek op het niet delen van hosties tijdens de kerstnachtbijeenkomsten, en haalde kort daarna uit naar Andrzej Duda vanaf de kansel. Het gaat om het presidentiële veto van de wet "Lex Czarnek 2.0".

Aartsbisschop Jędraszewski viel president Duda aan...

- Men moet zich niet laten leiden door angst voor ontevredenheid of zelfs protesten van hen die deze rationele antropologie niet erkennen," donderde de hiërarch vanaf de preekstoel in Wawel. De geestelijke waarschuwde ook tegen het "verdraaien van de zuivere en onschuldige harten van kinderen".

- "Men mag niet toegeven in naam van de vrede en bijgevolg voorkomen dat ouders toegang hebben tot de volledige kennis van wat sommige zogenaamde niet-gouvernementele organisaties willen prediken aan jonge kinderen op scholen en kleuterscholen, waardoor hun zuivere en onschuldige harten de facto worden verdorven," voegde de metropoliet van Kraków eraan toe.

Jędraszewski stelde verder dat "in plaats van Poolse kinderen te versterken (in de Poolse culturele identiteit - red.), men hen wil introduceren in een wereld van axiologisch vacuüm en nihilisme".

Terlikowski: "Dit is een duidelijke leugen".

De preek van de metropoliet van Kraków tijdens een middernachtmis werd op sociale media in harde bewoordingen becommentarieerd door de rechtse columnist Tomasz Terlikowski. Hij schreef onder meer (en het is moeilijk het niet met hem eens te zijn) dat het spreken over dergelijke onderwerpen tijdens een mis "het heilige gebruiken om een partij te promoten die dicht bij hem staat".

Terlikowski ontleedde Jędraszewski's woorden. "Een preek tijdens de nachtmis, op een moment dat we de Nieuwgeborene kunnen ontmoeten, is geen ruimte om de wet Lex Czarnek 2.0 te steunen, het is geen ruimte, het is geen ruimte om de beslissingen van de president te bekritiseren (en dit wanneer het gewoon politieke beslissingen zijn),". - verklaarde hij.

In een ander bericht voegde hij eraan toe:

"De preek bij de nachtmis is geen ruimte om te beweren dat iedereen die minister Przemyslaw Czarnek niet steunt (inclusief de president) kinderen eigenlijk wil leiden "naar een wereld van axiologisch vacuüm en nihilisme". Dit is duidelijk onjuist, want het is helemaal niet zo dat het christendom, of het katholicisme in enge zin, de enige sfeer van waarden is, dat daarbuiten alleen nihilisme of een axiologisch vacuüm bestaat.

Tomasz Terlikowski

over de homilie van aartsbisschop Marek Jędraszewski tijdens een nachtmis

Terlikowski beschuldigde de geestelijke er ook van deze "onwaarheid" niet te zien. "Een filosoof moet dit misschien inzien, terwijl een aartsbisschop misschien moet beseffen dat dit soort prediking in feite demonisch is, omdat het politieke overtuigingen en de partijboodschap van de dag onder religie schaart," voegde hij eraan toe.

En hij concludeerde: "Preken zoals die van aartsbisschop Marek Jędraszewski zijn een onwaardig gebruik van het heilige, het sacrum, wat het belangrijkste is voor christenen, voor de promotie van een partij die dicht bij hen staat, of meer bepaald een klein deel ervan."

Wat is het volgende voor 'Lex Czarnek 2.0'?

Laten we niet vergeten dat het veto van Andrzej Duda over het wetsvoorstel in december ook werd becommentarieerd door Przemysław Czarnek. - Ik begrijp totaal niet waar dit over gaat," zei de minister van Onderwijs en Wetenschappen.

En hij voegde eraan toe: - "De situatie waarin de president zijn veto rechtvaardigt met 133 brieven en geen aandacht besteedt aan de 10,4 miljoen mensen die op hem hebben gestemd, is absoluut absurd.

Hoewel Przemyslaw Czarnek heeft gedreigd zijn wetsvoorstel opnieuw in te dienen, is PiS niet van plan een derde poging te doen om het uit te voeren. - Ik heb niet gehoord dat er aan een andere wet op dit gebied wordt gewerkt. Het veto van president Andrzej Duda beëindigt het werk aan deze wet," concludeerde woordvoerder Rafał Bochenek van PiS.

Bron:    natemat.pl przez  Mateusz Przyborowski       język po Polsku