Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Hoe zien publieke media er van binnenuit uit?

Gestart door Pieszyce, 9 april 2024, 10:07

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Hoe zien publieke media er van binnenuit uit?
De ziekte van Sienkiewicz


7 april 2024

Bartłomiej Sienkiewicz is betrokken bij persoonlijke politieke arrangementen, die ervoor zorgden dat hij zich terugtrok uit de hervorming van de publieke media en onomkeerbare schade toebracht aan het maatschappelijk middenveld. Hij had op de eerste dag van de zeer succesvolle media-overname hervormingen en veranderingen kunnen afdwingen, maar dat deed hij niet. Want hoe is het leven eigenlijk in de publieke media?

Via onze belastingen stroomt er geld naar de publieke media. De president van een bepaald televisie- of radiostation en zijn ondergeschikten beslissen over de uitgifte ervan. Er zijn geen beperkingen op wie zal betalen en hoeveel.

Er is geen probleem met het verspillen van geld in de publieke media. Als iemand vraagt naar het kijk- of luisterpubliek, wordt hij weggestuurd met hoogdravende leuzen over de missie. Publieke media produceren niche-inhoud, gemaskeerd met woorden over hogere doelen en cultuur. De samenleving heeft deze inhoud niet nodig, de onderwerpkeuze hangt vaak af van specifieke redacteuren die veel geld ontvangen voor hun werk. Dit kunnen onderwerpen zijn die van belang zijn voor 100 tot 200 mensen in Polen.

Advertenties
Wilt u meer voorkennis lezen uit de wereld van de politiek en de media?
Volg ons profiel op Facebook en Twitter.
Like en deel onze berichten, zo kunnen we meer voor u doen. Po Polsku

Geldverspilling op de publieke radio en televisie is pathologisch. Niemand hier denkt aan kostenoptimalisatie. Er is een budget, dat moet besteed worden. Wat de zloty betreft: het is het beste om wat meer schulden te maken. Je zult toevoegen. Daarom zijn publieke media zo'n smakelijk hapje voor hebzuchtige dwazen.

Bartłomiej Sienkiewicz liet een geweldige kans liggen om de media te hervormen – die hij pas kreeg toen hij het roer overnam. Helaas bekommerde hij zich niet om de televisie, die nu op de rand van een faillissement staat, noch om schikkingen, omdat hij toegaf aan afspraken en vriendjespolitiek, noch om het nakomen van zijn verkiezingsbeloften.

De grote leugen die in de publieke ruimte circuleert, is dat iedereen journalisten ter verantwoording kan roepen. Afgezien van een paar spraakmakende namen, houdt niemand iemand verantwoordelijk. Niemand heeft iemand pijn gedaan. Sienkiewicz zorgde er in geen enkel opzicht voor dat de media werden gezuiverd. Hij is woedend als er over wordt gesproken en wordt eraan herinnerd dat hij liever stilte zou hebben.

Er staat een groot schandaal op het punt uit te breken met betrekking tot de financiering van de publieke televisie en de Poolse radio, omdat de minister van Cultuur niet voor een echte audit heeft gezorgd of een permanent financieringskader heeft opgezet, maar ook niet voor het verlagen van de kosten heeft gezorgd. Vereffenaars zijn op zijn minst gedeeltelijk politieke aangestelden zonder bestuurlijke kennis of vaardigheden. Sommigen van hen werden gegeven door vriendjes of nepotistische mensen – waarvoor Sienkiewicz niet alleen politieke maar ook strafrechtelijke verantwoordelijkheid draagt.

In de publieke media respecteert niemand de publieke cent en dit is de grootste beschuldiging tegen de 'staatsman' Sienkiewicz. Dit is niet alleen een vergissing, maar vooral politieke domheid, waarvoor de minister al heeft betaald met zijn functie, want hij zal zo meteen worden ontslagen. We zullen zijn rampzalige beleid echter niet vergeten en we zullen alle kiezers eraan herinneren, omdat we naar de handen van elke regering kijken.

Bron:  wiesci24.pl      język po Polsku

Pieszyce


Tusk zegt duidelijk: hervorming van de publieke media is dringend nodig. Radio en TV veranderen!

8 april 2024

- Wat maakt je blij? Systematisch goedmaken van verliezen: zeven punten in 2018, vijf in 2023, twee vandaag. Recordoverwinning in steden. Voordeel in de montages. Wat baart u zorgen? Demobilisatie, vooral onder jongeren, mislukking in het oosten en op het platteland. Conclusie voor ons? Wij klagen niet! Laten we aan de slag gaan! – schreef Donald Tusk. En volgens onze informatie beschouwde hij publieke media als een van de belangrijkste gebieden.

– Meneer de premier: We moeten de communicatie met het publiek verbeteren. Schep op over je successen. Communiceer duidelijk wat er aan de hand is met de CPK – voor veel mensen wordt dit project gezien als synoniem voor de ontwikkeling van Polen (of we het nu willen of niet), er zijn veel geruchten en understatements die het imago van de regering als een tegenhoudend bedrijf schaden ontwikkeling. Verbeter en moderniseer TVP - de huidige formule werkt niet. Minder spektakels en aankondigingen - meer details over het afhandelen van de wetsovertredingen begaan door de voorgangers - merkte een van de internetgebruikers op.

– Mijnheer de premier, doe niet alleen het werk, maar schep er ook over op. PiS heeft zaken in goudpapier kunnen wikkelen, en onze gigantische successen blijven onopgemerkt... De politieke marketing moet worden verbeterd, TVP moet worden opgeschoond. In plaats van energie te verspillen aan het flirten met beton, mobiliseer je je eigen electoraat – voegt een andere internetgebruiker toe.

De PO zelf is zeer teleurgesteld over het gebrek aan activiteit van minister Sienkiewicz – en zijn afwijzing van het onderwerp van de media, die vandaag de dag als kinderen in de mist zijn. "

– We geloofden dat Sienkiewicz het wel zou redden, maar hij veroorzaakte alleen maar problemen voor ons. Hier zijn serieuze veranderingen nodig, zegt een van de mensen die verbonden is aan het kabinet van de premier.

Bron:  wiesci24.pl      język po Polsku