Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Komt er een strafrechtelijke procedure tegen de TK-rechter?

Gestart door Pieszyce, 11 februari 2024, 00:54

Vorige topic - Volgende topic
Tags TK

Pieszyce


Komt er een strafrechtelijke procedure tegen de TK-rechter?
"Er is veel bewijs"


9 februari 2024   
mat

Er is al voldoende bewijs om een strafzaak tegen de voormalige nationale aanklager te beginnen, vertelde Katarzyna Kwiatkowska, voorzitter van de Vereniging van Aanklagers "Lex Super Omnia", aan TVN24.

Laten we niet vergeten dat Katarzyna Kwiatkowska, voor de veranderingen in het openbaar ministerie op bevel van Zbigniew Ziobra, werkte bij het Appellate Prosecutor's Office in Warschau. In 2016 werd ze ten onrechte een trede lager gedegradeerd - ze zou gaan werken bij het Openbaar Ministerie in het district Warschau-Praga. Ze klaagde de directie van het openbaar ministerie aan voor deze beslissing.

In januari 2021 werd ze gedetacheerd van Warschau naar Golub-Dobrzyń in de provincie Kujawsko-Pomorskie, zo'n 180 kilometer van de hoofdstad. Het hoofd van het openbaar ministerie nam een soortgelijke beslissing tegen andere onhandelbare openbare aanklagers - leden van de vereniging van openbare aanklagers Lex Super Omnia.

De huidige voorzitter van Lex Super Omnia hoorde de disciplinaire aanklacht in maart 2023. Volgens Maciej Jaskulski, de disciplinaire ombudsman van de procureur-generaal van Rzeszów, heeft de beklaagde de waardigheid van het openbaar ministerie geschonden met haar uitspraken in de media, onder andere op TVN24 en Gazeta Wyborcza. In een interview dat in januari 2021 werd gepubliceerd, sprak Kwiatkowska over haar "bestraffende" detachering en oordeelde dat de toenmalige nationale openbare aanklager Bogdan Święczkowski "handelt met lage motieven, misbruik maakt van zijn bevoegdheden om onafhankelijke openbare aanklagers lastig te vallen door disciplinaire en strafrechtelijke procedures tegen hen in te stellen". Kwiatkowska zei ook dat er op dit moment geen openbaar ministerie is, maar een lijfeigenschap onder leiding van de leenheer Bogdan Święczkowski".

Op maandag werd de disciplinaire procedure stopgezet. Aanklager Kwiatkowska benadrukte in een interview met TVN dat ze bij haar woorden bleef, hoewel "de disciplinaire ombudsman in de aanklacht zei dat mijn uitspraken speculaties en insinuaties waren en geen feitelijke basis hadden". - Maar wat had de disciplinaire ombudsman, die was benoemd door de heer Bogdan Święczkowski, moeten doen? - voegde ze eraan toe.

Kwiatkowska herinnerde eraan dat Święczkowski naar het Grondwettelijk Hof was gestuurd, waar hij wordt beschermd door immuniteit en zijn ambtstermijn naar verwachting negen jaar zal duren.

- Aan de andere kant ben ik nog steeds van mening dat er voldoende bewijs is om een strafzaak te beginnen tegen de voormalige nationale aanklager Bogdan Święczkowski. Het openbaar ministerie zal waarschijnlijk een verzoek indienen bij het Grondwettelijk Hof om zijn immuniteit op te heffen," zei de aanklager.

Aanklager Katarzyna Kwiatkowska had het recht om kritiek te leveren op de vervolging onder leiding van Zbigniew Ziobra en Bogdan Święczkowski in gesprekken met de media, oordeelde het Tuchtcollege op het kantoor van de procureur-generaal op maandag. Na bijna een jaar procederen tegen het hoofd van Lex Super Omnia wegens het schenden van de waardigheid van het openbaar ministerie, werd de disciplinaire actie stopgezet.

Bron:    rp.pl pzrez mat / tvn24.pl      język po Polsku