Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

PiS bereidt een 'millenniumparade' voor. "Er komen F-35's"

Gestart door Pieszyce, 10 augustus 2023, 00:01

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


PiS bereidt een 'millenniumparade' voor. "Er komen F-35's"

Matthew Madejski
8 augustus 2023

Er is oorlog over onze grens, we bewapenen ons tot het uiterste en er komen verkiezingen aan. Dus de machthebbers hebben besloten dat deze Poolse Legerdag speciaal moet zijn. En dat wordt het ook. Het is nu al duidelijk dat er recordbedragen aan besteed zullen worden. En de ideeën van de machthebbers zijn dit keer bijzonder gedurfd.

  • Terwijl er normaal gesproken op 15 augustus één grote parade is en verschillende kleinere, hebben we dit jaar een gigaparade en militaire picknicks die doen denken aan evenementen die de 800 plus promoten.
  • In Warschau zullen de nieuwste aanwinsten van ons leger te zien zijn, zoals Abrams en K2 tanks.
  • Maar dat is nog niet alles. Volgens Business Insider wilde de regering Amerikaanse F-35 vliegtuigen lenen en herschilderen in Poolse kleuren om ze te showen boven de hemel van Warschau. Dit plan is niet gelukt, en al na de publicatie liet het ministerie van Defensie weten dat er geen sprake was van herschilderen.
  • Volgens Mariusz Blaszczak zullen de F-35 vliegtuigen in de parade te zien zijn, maar voorlopig niet in Poolse kleuren, maar in "geallieerde" kleuren.
  • Volgens de machthebbers, "zal het een parade zijn zoals Polen nog nooit heeft gezien".

Het is geen geheim dat de regering veiligheid tot een van de pijlers van de komende verkiezingscampagne wil maken. En toevallig hebben we een paar maanden voor de verkiezingen de Poolse Legerdag, die tenslotte gepaard gaat met parades.

- Het wordt dus een parade zoals Polen nog nooit heeft gezien, - vertellen onze gesprekspartners uit regeringskringen. Jarosław Kaczyński drukt zich op een soortgelijke toon uit. - Eerdere parades toonden de staat van het leger, dat nog niet zo geavanceerd was. Vandaag kunnen we laten zien dat het proces van uitbreiding en modernisering aan de gang is," zei de vicepremier op een persconferentie.

Ideeën in het ministerie van Defensie, in de Kanselarij of in Nowogrodzka waren er in overvloed. Zoals we uit twee bronnen hebben vernomen, is er een plan geboren om supermoderne F-35 straaljagers boven de hemel van Warschau te laten vliegen. Het probleem is dat Polen deze vliegtuigen nog steeds niet heeft, en de eerste vliegtuigen zouden pas in 2026 moeten arriveren.

Business Insider meldt echter dat de regering graag de F-35 in Poolse kleuren wilde zien tijdens de parade. Zo graag zelfs dat er verzoeken aan de Amerikanen werden gedaan of het mogelijk zou zijn om vliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht over te spuiten, zodat dergelijke machines deel zouden nemen aan de parade. Mariusz Błaszczak zei echter dat de F-35's in Poolse kleuren volgend jaar in de parade zouden verschijnen. F-35's in Amerikaanse kleuren zullen naar verwachting dit jaar in de lucht verschijnen.

Na de publicatie van het artikel liet het ministerie van Defensie van zich horen. Op Twitter verwierp het de informatie dat de machines in Poolse kleuren waren overgeschilderd.

Het is bekend wat er zeker op de parade zal verschijnen

Volgens minister Mariusz Błaszczak, zal de hoofdstad materieel zien dat Polen onlangs heeft gekocht voor het leger. Zo zullen er Abrams tanks, K2 tanks of Borsuk infanteriegevechtsvoertuigen te zien zijn. Daarnaast zullen we BAOBAB mijnenleggers, Koreaanse FA-50 vliegtuigen (deze zullen al wit met rood geblokte strepen hebben) of Black Hawk helikopters zien. Daarnaast zullen er K9 houwitserkanonnen of Bayraktar drones te zien zijn, die beroemd werden om hun effectiviteit in Oekraïne, vooral tijdens de eerste periode van de volledige oorlog.

In totaal zullen er naar verwachting 2.000 soldaten door de straten van Warschau trekken en er zullen 200 eenheden militair materieel te zien zijn. Niet alleen soldaten in Poolse uniformen, maar ook vertegenwoordigers van andere NAVO-legers zullen passeren.

Dit wordt waarschijnlijk de grootste parade in de geschiedenis van het vrije Polen, maar het zal niet de enige uitzonderlijke zijn. Terwijl parades in kleinere steden ook een traditie zijn, zullen we deze keer speciale picknicks houden, die doen denken aan evenementen die 800 plus promoten. Volgens onze informatie worden de 800 plus picknicks beschouwd als een succes op het hoofdkwartier van PiS, vandaar de beslissing om soortgelijke picknicks te organiseren ter promotie van het Poolse leger. De picknicks zullen buiten de grote steden worden georganiseerd, bijvoorbeeld in Tarczyn, Zbąszynek, Nałęczów of Nowogard.

In totaal zullen er ongeveer 70 picknicks worden gehouden van 12 tot 15 augustus en een volledige lijst met locaties is te vinden op de website van het Ministerie van Defensie. Op de picknicks zullen ook machines te zien zijn die ons leger onlangs heeft aangeschaft. Ook zullen er "individuele soldatenuitrustingen en militaire uitrustingen die tot de uitrusting van het Poolse leger behoren" worden gepresenteerd.

Het belangrijkste element van de viering van de Dag van het Poolse Leger is natuurlijk de parade in Warschau, die op 15 augustus om 14.00 uur begint. Een belangrijk element van de viering van de Dag van het Poolse Leger is ook de opening van het moderne hoofdkwartier van het Museum van het Poolse Leger op het terrein van de Citadel van Warschau. Deze zal plaatsvinden op 13 augustus om 13.00 uur. Deze gebeurtenis zal worden geëerd door een troep historische re-enactors in de uniformen van de Poolse troepen uit de 10e tot de 20e eeuw.

De parade begint op Wisłostrada, waarna de soldaten langs Wybrzeże Gdańskie lopen. Het ministerie van Defensie heeft een kaart gepubliceerd met de beste observatiepunten.

Hoeveel mag de parade dit jaar kosten?

Niet alle militairen houden van parades. Het is een enorme organisatorische inspanning voor het leger - er zijn lange oefeningen en gesynchroniseerde optredens nodig, om nog maar te zwijgen van de tijd die besteed zou kunnen worden aan oefenen op het oefenterrein.

De parade is ook een enorme financiële inspanning voor het leger. Het is bekend dat de parade van 2018 2,6 miljoen złoty heeft gekost. Het is echter moeilijk te zeggen of het ministerie van Defensie alle kosten hierin meerekent. Het is mogelijk dat gevechtsvluchten bijvoorbeeld niet zijn meegerekend. Naar schatting kost één uur F-16 vliegen ongeveer $9.500, of 38.000 złoty. Een F-35 vlucht kost veel meer dan een uur. Een uur F-35 vliegen kost veel meer, en het zou waarschijnlijk nog duurder zijn om zo'n toestel naar de parade te brengen. Daar komen nog kosten bij die moeilijk te berekenen zijn, zoals de kosten die voortvloeien uit de afsluiting van het verkeer in het centrum van de hoofdstad gedurende het grootste deel van de dag.

Het ministerie van Defensie heeft tot nu toe geen antwoord gegeven op onze vragen over de kosten van het organiseren van dit evenement. De Polen vinden de parade echter meestal erg leuk en bezoekers uit het hele land komen vaak naar het evenement.

De parade wordt echter niet altijd in de hoofdstad georganiseerd. In 2019, ook voor de parlementsverkiezingen, werd het in Katowice gehouden. Volgens onofficiële informatie werd hierop aangedrongen door premier Mateusz Morawiecki, die zich verkiesbaar stelde vanuit Śląsk.

Auteur: Mateusz Madejski, journalist Business Insider Polska

Bron:    businessinsider.com.pl przez Mateusz Madejski    język po Polsku
[/list]

Pieszyce

Leuk voor mensen die daar van houden.  ::)

Als ik echter op Twitter kijk en 15 maal per dag een tweet zie, waarin de Poolse regering de bevolking oproept naar Warschau te komen voor de parade, zakt mijn broek af. Waarom? Omdat een echt gemeende parade, met een goede regering een echte uitnodiging zou zijn.

Nu smeekt deze regering bijna om te komen kijken, dat is zoals als Paard achter de wagen.

We wachten af, als ik de tijd heb, [ben de laatste tijd prive erg druk] zal ik verslag doen. :)