Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Het leger is de ontsteker van een raket kwijtgeraakt

Gestart door Pieszyce, 11 augustus 2023, 23:46

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Het leger is de ontsteker van een raket kwijtgeraakt
Zoektocht aan de gang


10 augustus 2023

Vlakbij de grens met Belarus bleek een van de helikopters die een patrouille uitvoerde de ontsteker van een van zijn raketten te missen na het voltooien van gevechtsvluchten. "Als er contact wordt opgenomen, markeer dan de plaats waar het apparaat is gevonden en breng de dichtstbijzijnde militaire eenheid of politie op de hoogte. We zullen de zoektocht naar het apparaat voortzetten". - Zo luidt een communiqué van het Algemeen Commando van de Strijdkrachten. Het leger verzekert dat de ontsteker ingebouwde veiligheidsvoorzieningen heeft en geen gevaar vormt voor de omgeving. Het publiceert ook een foto van het voorwerp.

Het Commando Strijdkrachten liet weten dat het verlies van de ontsteker afgelopen dinsdag plaatsvond tijdens operaties met gespecialiseerde apparatuur om de veiligheid langs de grens met Belarus te handhaven. De vlucht, waarbij een deel van de raket verloren ging, werd uitgevoerd buiten de bebouwde kom langs de grensstrook met Belarus.

Tot nu toe hebben geüniformeerde agenten de ontsteker niet kunnen vinden. Zoals verslaggevers van RMF FM hebben vastgesteld, heeft de ontsteker geen radiolocatiesysteem. Hij kan alleen worden gevonden tijdens een fysieke zoektocht.

Zo ziet de zoekgeraakte ontsteker eruit

Zoals TVN 24 meldt, viel het mechanisme uit een Mi-24 helikopter van de 1e Luchtmobiele Brigade van de Landstrijdkrachten. Het toestel steeg op van het vliegveld in Krywlany bij Białystok. De ontsteker kwam van een gerichte S-5 raket en meet slechts 11 cm, dus hij kan moeilijk te vinden zijn.


citaatfoto Twitter.com

Ontsteker vormt geen bedreiging

"Omdat de zoektocht naar het apparaat tot nu toe geen resultaat heeft opgeleverd, willen we u informeren dat de ontsteker ingebouwde veiligheidsvoorzieningen heeft en geen bedreiging vormt voor het milieu". - verzekert het commando.

"In het geval van contact met het apparaat, vragen we u om de plaats waar het is gevonden te markeren en de dichtstbijzijnde militaire eenheid of politie te waarschuwen. We zullen de zoektocht naar het apparaat voortzetten," - schreef het communiqué.

Zoals gezegd is dit soort situaties tijdens militaire operaties niets nieuws. Het leger noemt de situatie in Afghanistan, waar soms apparatuur vermist werd aangetroffen uit vliegtuigen na gevechtsvluchten.

Bron:   DG RSZ, TVN24, RMF FM

Bron:  wiadomosci.onet.pl     język po Polsku

PieszyceBekijk de ontsteker eens goed?, die wordt dus in de raket geschroefd.

Hoe kun je die dan verliezen.

Trutten zijn het in het Poolse leger.  ::)   :)