Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Boeren protesteren in heel Polen

Gestart door Pieszyce, 26 januari 2024, 21:44

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Boeren protesteren in heel Polen

24 januari 2024

Poolse boeren protesteren op meer dan 200 plaatsen in het hele land om zich te verzetten tegen de uitvoering van het Green Deal-programma van de Europese Unie en de ongecontroleerde toestroom van goederen uit Oekraïne.

Verwacht wordt dat tractoren en andere langzaam rijdende machines, en zelfs voetgangers die rijstroken oversteken, honderden wegen zullen blokkeren.
In de provincie Lubelskie zullen op bijna twintig plaatsen protesten worden georganiseerd.

Gustaw Jędrejek, organisator van het protest in de stad Bogucin, zegt dat de actie bedoeld is als een vreedzame demonstratie en dat de bijeenkomst naar verwachting geen verkeersbelemmeringen zal veroorzaken.

Binnen de provincie zullen protesten plaatsvinden in onder meer: Chelm, Hrubieszow, Zamosc, Modliborzyce, Krasnystaw, Końskowola of Żyrzyn.

In de provincie West-Pomorskie zullen boeren met tractoren rijden op een deel van de nationale "10" tussen Krąpiel en Wapnica en "20" nabij Chociwel. Het protest begint om 12.00 uur.

Edward Kosmal, voorzitter van de Provinciale Raad voor Landbouwsolidariteit, zegt dat ook andere organisaties zich bij het protest kunnen aansluiten.

"Het zal wegen blokkeren of oversteken. Dit is nog maar het begin. We zullen niet eindigen met dit protest", zei Kosmal.

Tijdens zijn bezoek aan Kyiv op maandag zei de Poolse premier Donald Tusk dat de Oekraïense president, evenals het kabinet van het land onder leiding van Denys Shmyhal, "hun bereidheid herbevestigden om samen te werken om kwesties tussen Polen en Oekraïne op te lossen, zoals de graanimport en de grensblokkade door transport bedrijven."

Tusk benadrukte dat Warschau en Kyiv "praktische oplossingen zouden zoeken in vriendschappelijke gesprekken en dat het misschien niet nodig zal zijn om internationale instellingen te raadplegen."

(tf)

Bron:  IAR, polskieradio.pl   English