Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Migratie. Het minBinZaken van Saksen wil controles aan de grens met Polen.

Gestart door Pieszyce, 22 september 2023, 13:52

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Migratie. Het minBinZaken van Saksen wil controles aan de grens met Polen
"Er moet politie aan de grens worden geplaatst"


Deutsche Welle
22 september 2023   

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Saksen eist dat Berlijn grenscontroles instelt vanwege een toename van het aantal vluchtelingen. De minister-president van Thüringen zegt dat de gemeenten in de deelstaat "aan het einde van hun kunnen" zijn om migranten op te vangen.

Vanwege het groeiende aantal vluchtelingen heeft de minister van Binnenlandse Zaken van Saksen, Armin Schuster (CDU), de federale regering opgeroepen om stationaire grenscontroles met Polen te organiseren. "Federale politie moet door het ministerie van Binnenlandse Zaken direct aan de grenslijn worden geplaatst, bij grensovergangen," vertelde de politicus op donderdag (21.09.2023) aan Deutschlandfunk radio. "En daar zouden controles moeten worden uitgevoerd," voegde hij eraan toe.

Armin Schuster zei dat de voorkeur van minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) om politiecontroles uit te voeren in het Duitse achterland niet genoeg is om het probleem van migrantensmokkel onder controle te krijgen. In augustus 2023 staken bijna 5.000 mensen de grens over naar Saksen, meldde hij. Dit is een vertienvoudiging ten opzichte van augustus 2021.

Een migrant terugsturen kan alleen aan de grens

De minister van Binnenlandse Zaken van Saksen was het niet eens met de mening van Nancy Faeser dat het terugsturen van een migrant ook mogelijk is bij controles in het binnenland. "Volgens de heersende rechtsopvatting is terugkeer alleen mogelijk vóór binnenkomst," zei hij. "De doorslaggevende reden voor grenscontroles is dat het mogelijk is om terug te keren aan de grenslijn." Hij wees erop dat zodra een persoon de grens passeert, hij of zij geacht wordt het land te zijn binnengekomen. Vervolgens is uitzetting van zo'n persoon alleen mogelijk via een lang proceduretraject.

De discussies over migratie naar Europa zijn de laatste tijd in een stroomversnelling geraakt door het toenemende aantal vluchtelingen. Bondspresident Frank-Walter Steinmeier heeft benadrukt dat Duitsland aan zijn grens zit.

]Ook bezorgdheid in andere deelstaten

Niet alleen Saksen waarschuwt voor overbelasting door het groeiende aantal vluchtelingen. De minister-president van Thüringen, Bodo Ramelow (links), zei dat gemeenten in Thüringen "aan het einde van hun capaciteit zijn" als het gaat om het opvangen van migranten.

Het opvangcentrum in Suhl, Thüringen, "heeft allang meer mensen opgenomen dan we acceptabel vinden", vertelde Ramelow donderdag (21.09.2023) aan de krant Rheinische Post, eraan toevoegend dat de locatie is ontworpen voor 800 mensen. "We hebben er meer dan 1.000 en er is nog steeds een sterke instroom," verklaarde hij.

Vluchtelingen worden "georganiseerd" gesmokkeld

De Nedersaksische minister van Binnenlandse Zaken Daniela Behrens (SPD) vindt dat de deelstaten en gemeenten "een moeilijke herfst tegemoet gaan". Veel opvangcentra in Nedersaksen zijn al bezet in een noodsituatie, legde ze donderdag ook uit. Als gevolg daarvan "lijdt de kwaliteit van de huisvesting en daarmee de leefsituatie van de mensen die bij ons aankloppen. Het wordt steeds krapper, steeds drukker, en dit verhoogt de last voor alle betrokkenen".

De minister van Binnenlandse Zaken van Thüringen, Georg Maier (SPD), beschuldigde Rusland en Wit-Rusland ervan vluchtelingen te gebruiken om Duitsland te destabiliseren. "Achter de toenemende migratie via Oost-Europa zit een gerichte campagne van Rusland en Belarus", zei hij tegen de krant Funke Mediengruppe (21.09.2023). Volgens hem worden Syrische vluchtelingen bijvoorbeeld op een 'georganiseerde' manier van Turkije naar Rusland gesmokkeld om vervolgens via Belarus en Polen in Duitsland aan te komen.

Een noodzakelijke "ommekeer in het migratiebeleid

Minister van Financiën Christian Lindner (FDP) verwees op zijn beurt naar de financiële gevolgen van ongecontroleerde migratie. Het kost Duitsland "vele miljarden euro's", zei hij tegen de kranten van de Ippen Media Group, eraan toevoegend dat "dit geld ontbreekt voor investeringen". Een "ommekeer in het migratiebeleid" is daarom noodzakelijk.

De oppositiepartij CDU/CSU roept op tot een strenger asielbeleid naar Deens model. De voorzitter van de christendemocratische jongerengroep Junge Union (JU), Johannes Winkel, riep op tot een fundamentele hervorming van het Duitse asielbeleid naar Deens voorbeeld. Ook in Duitsland moet er een duidelijke definitie komen van welke buurten en regio's de grootste problemen hebben. Het doel moet zijn om 'parallelle samenlevingen' uit te bannen, zei hij tegen de krant Bild. Naar Deens voorbeeld zouden kinderen met een migrantenachtergrond bijvoorbeeld verplicht op de kleuterschool moeten worden ingeschreven.

Wordt het Deense model een model?

De parlementair secretaris van de CDU/CSU-parlementsfractie in de Bondsdag, Thorsten Frei (CDU), wees er op Welt TV op dat de asielkoers in Denemarken erin geslaagd is om "de rechts-populisten in de afgelopen zeven jaar terug te brengen van meer dan 20 procent naar 2,6 procent", wat volgens hem overtuigend is.

Denemarken volgt al jaren een restrictieve asielkoers. Zo mogen de autoriteiten sinds 2016 nieuwkomers fouilleren en alle waardevolle spullen met een waarde van meer dan 10.000 kronen (€1.342) in beslag nemen. Bovendien moeten vluchtelingen drie jaar wachten voordat ze hereniging met hun familie kunnen aanvragen.

Minister van Justitie Marco Buschmann (FDP) ziet geen reden om een 'denkverbod' naar Deens model in te stellen. "Aan de ene kant moeten we natuurlijk onze humanitaire verplichtingen nakomen, maar we mogen als land ook geen te zware last op ons nemen", zei hij tegen de tv-zender Welt.

(AFP,dpa/sier)
Het artikel komt van de website van Deutsche Welle.

Bron:  next.gazeta.pl przez dpa/sier        język po Polsku