Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Politie Wrocław geeft uitleg in zaak van gemartelde Oekraïense man

Gestart door Pieszyce, 5 oktober 2023, 23:06

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Politie Wrocław geeft uitleg in zaak van gemartelde Oekraïense man
Reactie na openbaarmaking opnames


Maciej Karcz
4 oktober 2023

De politie van Wrocław heeft een verklaring uitgegeven waarin wordt ingegaan op de zaak van een 25-jarige Oekraïense burger die overleed tijdens politie-interventie in een ontnuchteringskamer. Volgens mediaberichten is geprobeerd bewijs van een misdrijf te verdoezelen. De KMP in Wrocław ontkent deze informatie.

https://pbs.twimg.com/card_img/1709420676430409728/o6y3UPr7?format=jpg&name=small

Op woensdagochtend publiceerde Onet beelden van de interventie in het ontnuchteringscentrum in Wrocław waarbij de Oekraïner Dmytr Nikiforenko overleed. Deze vond plaats in juli 2021, nadat de man naar het centrum was gebracht. Op beelden is te zien dat hij werd geslagen en gewurgd door politieagenten en personeel. De beelden tonen ook het moment waarop de man werd gereanimeerd.

Heeft de politie Nikiforenko's zaak niet behandeld?

Het artikel van Onet meldde dat het onderzoek naar de mishandelde 25-jarige pas begon nadat Gazeta Wyborcza de achtergronden van het brute optreden van de politieagenten onthulde. Bovendien meldde de publicatie dat het personeel van de ontnuchteringskamer probeerde sporen van de misdaad te verdoezelen.

In reactie op de berichten van Onet gaf de KMP in Wrocław een verklaring uit waarin een dergelijk verhaal sterk werd ontkend.

"In het geval van de interventie van de agenten op 30 juli 2021 werden onmiddellijk onderzoeksacties gestart op bevel van het hoofd van de gemeentepolitie in Wrocław. In tegenstelling tot wat de auteur beweert, werden ze gestart voordat het artikel en de berichten in de lokale media op dat moment verschenen. Het materiaal dat tijdens de activiteiten werd verzameld, was aanleiding om een disciplinaire procedure te starten tegen de agenten die bij de interventie betrokken waren". - aldus het politiecommuniqué.

 "In dit geval stond de politie voortdurend in contact met het Openbaar Ministerie dat de procedure leidde, die op basis van onder andere het door ons verzamelde materiaal een aanklacht indiende tegen de agenten en medewerkers van het ontnuchteringsstation en na afronding van het onderzoek een aanklacht indiende bij de rechtbank tegen onder andere de tussenkomende agenten en medewerkers van het ontnuchteringsstation. Daarom kan er geen sprake zijn van een poging om de zaak in de doofpot te stoppen," aldus de KMP in Wrocław.

Er werd ook verklaard dat de agenten die betrokken waren bij de interventie uit hun functie zijn ontheven.

Het artikel wordt bijgewerkt.

Bron: natemat.pl przez Maciej Karcz     język po Polsku