Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

"Rapport: Spaanse duikers in de Oostzee. Wat zochten de mysterieuze mannen?

Gestart door Pieszyce, 25 januari 2023, 22:11

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


"Rapport: Spaanse duikers in de Oostzee. Wat zochten de mysterieuze mannen?

24 januari 2023

Geleende uitrusting, het ontbreken van de juiste documenten, een onverlichte boot, een storm, het koude water van de Oostzee en een uitleg die zelfs voor een leek op zijn minst vreemd moet lijken. Ze zouden naar barnsteen moeten zoeken. De buitenlanders zijn waarschijnlijk al uit Polen vertrokken, en ze doken op plaatsen die belangrijk zijn voor de veiligheid van het land. Wat kunnen de verdachte duikers gezocht hebben? Materiaal programma Rapport.

Hoewel er meer dagen zijn verstreken sinds de mysterieuze nachtelijke duik in de Golf van Gdańsk, zijn er steeds meer vragen en twijfels over de zaak.

Burgers van een vreemd land overtraden een aantal voorschriften, opereerden in de nabijheid van strategische infrastructuur voor de veiligheid van Polen en werden vrijgelaten. De politie wil geen commentaar geven op de zaak.

De beelden van de reddingsoperatie tonen het best de absurditeit van de situatie. De duikers legden aan politieagenten uit dat zij in dergelijke omstandigheden op de bodem van de Oostzee naar barnsteen zochten. In de winter, tijdens een storm, met windsnelheden tot 80 kilometer per uur. Bovendien waren er hoge golven en midden in de nacht. Dit alles had de argwaan van de diensten moeten wekken, zodat er speculaties en vermoedens ontstonden.

- Dit is een route waar veel schepen uit landen als Colombia of Ecuador doorheen varen, waarschijnlijk waren er drugs bij betrokken, heeft iemand het pakket gedumpt voordat het schip de haven binnenkwam en werd dit team gewoon verondersteld het op te halen, zegt duiker Marcin Pawełczyk.

Een voormalige soldaat van de militaire eenheid in Formosa, Robert Pawłowski, is het ook eens met deze versie: "Of het zijn echt idioten, of het is smokkel. Dit is Stogi, een district waar veel gesmokkeld werd. Zulke mensen handelen niet uit zichzelf. Dit zijn georganiseerde misdaadgroepen.

Nachtelijke escapade voor Amber

Tijdens deze nachtelijke "escapade voor conventioneel amber" belden de buitenlanders zelf de hulpdiensten omdat hun boot stuurloos was geworden. Ze waren drie mijl van Górek Zachodnich. Ze konden niet op eigen kracht naar de kust terugkeren.

- Drie Spaans sprekende mensen werden aan boord van het vaartuig aangetroffen, ze waren koud en in paniek, ze zeiden dat ze alleen naar barnsteen zochten, er was geen uitrusting voor het vissen op barnsteen. Zakken noch UV-lampen, de omstandigheden waren ook niet gunstig, dergelijke werkzaamheden worden niet uitgevoerd in een storm en het zicht op de bodem is zeer beperkt, aldus Sebastian Kluska, directeur van de Maritieme opsporings- en reddingsdienst.

Volgens Rzeczpospolita zouden de Spaanstalige duikers deel uitmaken van een criminele structuur die door internationale diensten wordt uitgewerkt.

- De meest waarschijnlijke versie is dat er iets te halen viel aan geografische coördinaten, ze zwommen naar deze plek," oordeelt Maciej Rokus, hoofd van de speciale Poolse Duikgroep.

Zelfs als dit het geval was, is het verontrustend dat alles gebeurde niet ver van een belangrijke plaats voor de veiligheid van het land. Vooral in de situatie van oorlog achter onze oostgrens. De buitenlanders opereerden in de buurt van een oliehaven. De Poolse diensten verzekeren dat zij spionage en afleidingsmanoeuvres hebben uitgesloten.

- Dit is opnieuw een waarschuwingssignaal, een geel licht voor de diensten in Polen die zich bezighouden met de bescherming van kritieke infrastructuur, zodat dergelijke situaties zich niet meer voordoen, zodat zij maatregelen nemen die het mogelijk maken de juistheid van de verklaringen van dergelijke personen onmiddellijk te verifiëren. De politie is misschien te haastig geweest door de zaak vrij snel te laten gaan. Ik denk dat de verbeelding van de mensen die hiermee belast waren en vervolgens de verificatie uitvoerden, gefaald heeft - zij hadden meteen dringend contact moeten opnemen met hun hogere superieuren, eventueel rechtstreeks met het Bureau voor interne veiligheid, dat deze actie onmiddellijk had moeten ondernemen. De diensten beschikken over de juiste instrumenten om een dergelijke controle uit te voeren, eigenlijk in real time, online," zegt Paweł Białek, voormalig adjunct-hoofd van de ABW.

Documenten Spaanse duikers 

Na de actie werden de duikers naar de haven vervoerd en overgedragen aan de politie. Hier ontstaan nog meer twijfels. De adjunct-kapitein van de haven van Gdańsk vertelde het portaal trójmiasto.pl dat slechts één van de drie werd geïdentificeerd op basis van een paspoort. De anderen zouden mondelinge verklaringen hebben afgelegd omdat ze geen documenten hadden. Pomerans politie geeft geen commentaar op het onderwerp, en verwijst naar de KGP. Het hoofdbureau van de nationale politie gaf een verklaring uit waarin werd ontkend dat het niet beschikte over de persoonsgegevens van de Spanjaarden.

Wij hebben echter geen antwoord gekregen op basis van welke documenten zij zijn geïdentificeerd, of zij Polen reeds hebben verlaten en of zal worden uitgelegd wat zij in de baai van Gdańsk deden.

Een woordvoerder van het Maritiem Bureau in Gdynia antwoordde twee dagen na het incident in een interview met Polsat News, op de vraag over het ondervragen van de Spanjaarden: - "Allereerst moeten we contactgegevens hebben, want het is duidelijk dat we een vaste verblijfplaats moeten hebben om iets aan iemand te kunnen leveren.

Toen haar later werd gevraagd of het bureau over een reeks gegevens van buitenlanders beschikte, gaf zij geen rechtstreeks antwoord: - Er is een administratief onderzoek ingesteld naar het incident wat betreft de overtredingen van de veiligheidsvoorschriften voor de scheepvaart, de bevoegdheid om het schip te besturen, de technische staat en de uitrusting - wij zullen proberen deze kwesties in het kader van het onderzoek op te helderen. Wij zullen meer informatie kunnen verstrekken zodra dit is afgerond.

Ze hadden geen vergunningen en toestemmingen

Er zijn veel aanwijzingen dat de Spaanse duikers er ook voor zorgden dat ze niet werden gezien tijdens de contractuele "zoektocht naar amber".

- Het vaartuig had geen verlichting, het hoort niet in het water te zijn als het donker is, het was niet aangegeven, maar het was klein, 4 meter lang, bij dergelijke vaartuigen komt het voor dat mensen zich van het strand laten vallen, het kan zo gebeuren dat de maritieme administratie niet weet dat het naar zee gaat. Bovendien hadden de mannen geen vergunning voor het uitvoeren van werkzaamheden onder water. Voor het zoeken naar barnsteen zelf heb je een vergunning nodig en die hadden ze ook niet," geeft Sebastian Kluska toe.

De duikers hadden geen vergunningen en toestemming. De boot was niet geschikt om de zee op te gaan, nog minder onder deze omstandigheden. Het had geen navigatiesystemen en geen radiocommunicatie. De mannen daarentegen hadden een duikuitrusting, maar ook die was niet geschikt voor de omstandigheden. Dit was inclusief een onderwaterscooter.

- Al het verkeer in de baai van Gdańsk moet worden gecontroleerd, alle schepen die er varen moeten worden geïdentificeerd en aan controle worden onderworpen, aldus Paweł Białek, voormalig adjunct-hoofd van de ABW.

Bron: polsatnews.pl przez an    język po Polsku