Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Robert Mazurek ontslagen bij Polskie Radio

Gestart door Pieszyce, 31 december 2022, 00:48

Vorige topic - Volgende topic
Tags RMF-FMMazurekRobert

Pieszyce


Robert Mazurek ontslagen bij Polskie Radio
"Het ging duidelijk over politiek".


30 december 2022

Volgens een woordvoerster van Polskie Radio wordt het contract van Robert Mazurek met de omroep in 2023 niet verlengd. De reden zou het "aanvallen van de publieke media" zijn, wat de journalist volgens de omroep in de uitzending van RMF FM zou hebben gedaan, zo lezen we op virtualnemedia.pl. In een verklaring zei de journalist dat "het om politiek ging", d.w.z. dat hij "kritiek durfde te leveren op de subsidie voor publieke media die door de Wet en Rechtvaardigheid partij is doorgedrukt".

Na meer dan twee jaar verdwijnt Robert Mazurek van de Poolse radio. Vanaf juli 2020 presenteerde hij het muziekprogramma 'Mazurek luistert' in Programma II van PR. Een woordvoerster van de omroep liet aan virtualnemedia.pl weten dat "het contract voor samenwerking met Robert Mazurek is gesloten door Programma II voor bepaalde tijd en eind december van dit jaar afloopt".

- Polskie Radio ziet niet de mogelijkheid om het voort te zetten met een persoon die enerzijds royalty's ontvangt die uit publieke middelen worden betaald en anderzijds de publieke media aanvalt juist vanwege de manier waarop zij worden gefinancierd en hen tegelijkertijd belastert", aldus Monika Kuś.

Als voorbeeld van laster haalde de Poolse radiowoordvoerster Mazurek's ochtendgesprek op RMF op 13 december 2022 aan. Destijds was PiS-parlementslid Rafał Gontarz te gast in het programma. De journalist vroeg hem of hij de overdracht van 2,7 miljard PLN voor de openbare televisie een goede zet vond. Daarbij berekende hij dat Polen met dit geld "meer dan 200 Bayraktar drones zou kunnen kopen, meer dan 10.000 flats van 50 vierkante meter zou kunnen bouwen of verschillende ziekenhuizen zou kunnen oprichten".

Mazurek spreekt zich uit over het ontslag. "De huidige radio-autoriteiten begrijpen dit niet alleen niet".

De zaak heeft al de tijd gehad om commentaar te krijgen van Robert Mazurek zelf, die zei dat "het om politiek ging". "Ik durfde bij RMF het TVP Journaal belachelijk te maken en kritiek te leveren op de subsidie voor publieke media die er door de Wet en Rechtvaardigheid partij is doorgedrukt". - schreef de journalist in een verklaring op Twitter.

Zoals hij eraan toevoegde, is het niet waar dat Polskie Radio zijn contract met hem niet heeft verlengd. "Ik heb sinds begin december een contract voor de komende maanden, ik heb zelfs een interview kunnen opnemen dat op 7 januari zou worden uitgezonden. Voorzitter Kaminska hoorde echter mijn gesprekken op RMF (het is goed dat ze naar eerlijke radio luistert) en na drie weken schreef ze 'ik ga niet akkoord' op het contract dat ze ondertekende (!)." - voegde hij eraan toe.

"Ik zal waarschijnlijk horen dat ik huil om mijn gederfde inkomsten. Nou, beste haters, de tarieven op de Poolse radio waren de laagste waarvoor ik ooit heb gewerkt, en ik accepteerde Radio Twee niet voor geld of roem. De huidige radio-autoriteiten begrijpen het alleen niet", concludeerde de journalist.

Bron: Twitter, wirtualnemedia.pl      język po Polsku