Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Russische olie stroomt naar Orlen. Dit zijn miljardenwinsten

Gestart door Pieszyce, 26 februari 2023, 01:26

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Russische olie stroomt naar Orlen. Dit zijn miljardenwinsten

Żaneta Gotowalska
23 februari 2023 

Ondanks dat premier Mateusz Morawiecki tijdens een persconferentie met Orlen CEO Daniel Obajtek slechts een maand na de aanval van Rusland op Oekraïne aankondigde dat Polen van plan was om tegen het einde van 2022 te stoppen met Russische olie, blijft Orlen het gebruiken. De winstconferentie van het bedrijf, waarop de winst van het bedrijf bekend zal worden gemaakt, is uitgesteld tot 24 februari, de dag van de verjaardag van de oorlog in Oekraïne.

Volgens informatie van Greenpeace aan Wirtualna Polska meldt Orlen miljarden zloty's aan bovengemiddelde, hoger dan normale winsten. "In de eerste drie kwartalen van 2022 had Orlen een winst van 27 miljard PLN (EBIT), vergeleken met een winst van 9 miljard PLN in dezelfde periode een jaar eerder. De winst van Orlen is dus verdrievoudigd. Dit komt neer op 18 miljard extra. Zelfs als we grote eenmalige gebeurtenissen zoals de overname van Lotos buiten beschouwing laten, kunnen we zien hoe Orlen rijk is geworden van de energie- en prijzencrisis die vooral is veroorzaakt door de aanval van Rusland op Oekraïne", aldus het rapport. - oordeelde het rapport.

Jakub Wiech, een energie- en klimaatdeskundige van de website energy24.pl, zegt in een interview met Wirtualna Polska dat het waar is dat Orlen olie uit Rusland haalt. Hoe is dit mogelijk? Dit gebeurt, zegt onze gesprekspartner, dankzij een vrijstelling in de EU-sancties voor de levering van deze grondstof aan de Europese Unie. - De Druzhba-pijpleiding, via welke de olie van Orlen wordt geïmporteerd, werd uitgesloten van deze beperkingen," zegt hij.

Greenpeace meldt dat "Orlen er in zijn materiaal prat op gaat dat het de Russische olietoevoer tot 10% heeft teruggebracht". "Achter deze geruststellende verzekeringen gaan miljarden meer schuil om Vladimir Poetin te helpen de beestachtige oorlog tegen onze Oekraïense buren te financieren." - voegde de verklaring eraan toe.

De organisatie schat dat "Orlen dit jaar ongeveer 4 miljard złoty zal overmaken op de rekening van het Russische bedrijf Tatneft". De overeenkomst is geldig tot eind 2024, dus gedurende deze tijd zal Orlen in totaal ongeveer 8 miljard zloty overmaken aan een bedrijf dat banden heeft met het Kremlin, - lezen wij .

- Deze olie is niet veel, er is minder van dan een jaar geleden," zegt Wiech. Hij voegt er echter aan toe: - "Ik denk dat er nog steeds te veel van is, met deze 10 procent van de doorvoer van Orlen, omdat Russische olie verantwoordelijk is voor zoveel.

De aankondigingen van Morawiecki waren niet bindend

Laten we niet vergeten dat premier Mateusz Morawiecki, slechts een maand na de aanval van Rusland op Oekraïne, op een persconferentie met Daniel Obajtek, CEO van Orlen, aankondigde dat Polen van plan was de Russische olie tegen het einde van 2022 op te geven. Het ministerie van Klimaat en Milieu, onder leiding van Anna Moskva, de voormalige ondergeschikte van Obajtek in Orlen, liet de website Wyborcza.biz weten dat de verklaring van de Poolse regering om de invoer van Russische olie vanaf begin 2023 op te schorten, niet bindend was.

Kan de overeenkomst tussen Orlen en Rusland worden beëindigd? Zoals Jakub Wiech benadrukt, kan het bedrijf zelf"niet echt uit deze contacten komen, omdat het de Russen contractuele boetes zou moeten betalen voor contractbreuk." - Het zou zinloos zijn. Ik denk dat het indruist tegen de logica van de sancties, die gebaseerd zijn op de veronderstelling dat we niet willen dat de Russen geld aan ons verdienen."

- De Poolse staat kan rechtsgronden opleggen om "overmacht" op te laten treden en deze contracten te beëindigen. Maar op dit moment doet het dat niet - zegt hij. Waarom? - Dat kan men zich afvragen. Allereerst wil ik de aandacht vestigen op het feit dat de verklaringen over de opschorting van de ontvangst van Russische olie door Polen verband hielden met besprekingen over de lijn Warschau-Berlijn over gezamenlijke olieleveranties aan Polen en Duitsland via de olieterminal van Gdansk," benadrukt hij.

Hij voegt eraan toe dat op de achtergrond "er onofficiële, mediacommentaren waren dat Orlen de brandstofmarkt in Duitsland zou kunnen betreden als eigenaar van de Schwedt-raffinaderij die van de Russen is overgenomen, d.w.z. een raffinaderij in het oostelijk deel van Duitsland, die door de olieterminal in Gdansk zou kunnen worden bevoorraad". - Ik vraag me af of het deze gesprekken zijn die op een of andere manier verband houden met het besluit, in de zin van het onthouden van afname," oordeelt hij.

- Misschien wil Orlen wachten tot 24 februari, de verjaardag van Ruslands grootschalige invasie van Oekraïne, om de oliestop aan te kondigen. []Wellicht worden hierover gesprekken gevoerd met de regering - we weten het niet, we kunnen veronderstellen.[/b] Aan de andere kant is het enigszins symbolisch dat Orlen de resultatenconferentie voor het laatste kwartaal en heel 2022 naar deze dag verplaatste - voegt onze gesprekspartner eraan toe.

Orlen conferentie uitgesteld. Ze kozen de verjaardag van de oorlog in Oekraïne

"Orlen had gepland om zijn resultaten voor het vierde kwartaal van 2022 te publiceren op 9 februari. De datum is echter verschoven naar 24 februari, de verjaardag van het begin van de grootschalige invasie van Rusland in Oekraïne. Zou het kunnen dat Orlen erop rekent dat er weer een miljardenwinst verloren gaat in de vlaag van nieuws over het leed in Oekraïne?" - vraagt Greenpeace.

Wiech benadrukt dat hij niet helemaal geneigd is het argument te aanvaarden dat Orlen door het verplaatsen van de datum van de conferentie naar een oorlogsjaar, deze in de doofpot wilde stoppen. – Dat zou halsbrekende toeren uithalen. Eerder, in de tijd van de landelijke strijd om krekels en vlees, waren er betere omstandigheden om dergelijke aankondigingen te verslaan, zegt hij.

De gesprekspartner van Wirtualna Polska benadrukt ook dat het verbergen van dergelijke aankondigingen op 24 februari een zeer "grimmige symbolische dimensie" zou hebben. - 'Ik denk niet dat het bedrijf dat zou durven, en dat is ook niet de logica achter zo'n beslissing', voegt hij eraan toe.

- Orlen zal zeker enorme winsten laten zien over het afgelopen jaar. In deze context kan het doorbreken van het nieuws dat het de ontvangst van Russische olie beëindigt een verzachtend effect hebben op de publieke perceptie van deze resultaten. Ik verwacht meer van dit verhaal," voorspelt Wiech.

Verbod op de invoer van Russische olie naar de EU over zee

Zoals begin februari is verklaard, is PKN Orlen bereid helemaal af te zien van Russische olie als er verdere sancties op de invoer ervan worden ingesteld. "Nu al komt 90 procent van de door de Orlen-groep verwerkte olie uit andere landen dan Rusland. Dit is het resultaat van de intensieve diversificatie van het aanbod die na 2015 is uitgevoerd". - zei PKN Orlen in een persbericht.
 
Bovendien herinnerde het bedrijf eraan dat het verbod op de invoer van Russische olie in de Europese Unie, dat op 5 december 2022 in werking is getreden, alleen betrekking heeft op leveringen over zee. Zoals in het communiqué werd toegevoegd, is PKN Orlen al eerder - vanaf het begin van het uitbreken van de oorlog in Oekraïne - gestopt met de invoer van Russische ruwe olie per schip. Er werd op gewezen dat dit mogelijk was door de gevoerde diversificatiestrategie en het zoeken naar nieuwe handelspartners.

De begin december ingevoerde beperkingen zijn een ander sanctiemechanisme om de winsten van de Russische Federatie uit de verkoop van zwarte ruwe olie te beperken. Tegelijkertijd werd een "prijsstop" opgelegd voor leveringen aan derde landen.

Zoals Dr. Szymon Kardaś, een deskundige van het Centrum voor Oosterse Studies, in een interview met money.pl benadrukte, hebben de door het Westen ten uitvoer gelegde mechanismen een groot potentieel en zal Rusland ze niet negeren, maar de daadwerkelijke doeltreffendheid van deze sancties zal afhangen van de vastberadenheid van Europa en de solidariteit van de individuele leden van de Gemeenschap.

Żaneta Gotowalska, journaliste bij Wirtualna Polska

Bron:  wiadomosci.wp.pl przez Żaneta Gotowalska   język po Polsku

Pieszyce

Ten_Psycholog     @Ten_Psycholog

Rosyjski Tatnieft podobno sprzedaje Orlenowi ok 200tys ton ropy miesięcznie. Kontrakt do 12.2024 roku  Tankując na stacjach Orlenu płacimy tzw #PodatekDlaObajtka  Finansowane są z tego media prorządowe, premie dla działaczy partyjnych oraz zapewne armia rosyjska
 
Het Russische Tatneft verkoopt naar verluidt zo'n 200.000 ton olie per maand aan Orlen. Contract tot 12/2024 Bij het tanken op Orlen-stations betalen we de zogenaamde #PodatekDlaObajtka Regeringsgezinde media, bonussen voor partijactivisten en  waarschijnlijk het Russische leger worden hieruit gefinancierd

Greenpeace Polska     @Greenpeace_PL

PILNE: Polska nadal kupuje ropę z Rosji Trwa protest aktywistów #Greenpeace  Mimo obietnicy  rządu, krwawa, rosyjska ropa nadal płynie do Polski  Do końca 2024 Orlen wyśle do spółki powiązanej z Kremlem 8 miliardów zł 
@PKN_ORLEN  musi skończyć z importem ropy z Rosji
 
DRINGEND: Polen blijft olie kopen van Rusland  Activistenprotest gaat door #Greenpeace  Ondanks de belofte van de regering blijft bloedige Russische olie naar Polen stromen  Tegen het einde van 2024 zal Orlen 8 miljard PLN sturen naar een bedrijf dat banden heeft met het Kremlin 
@PKN_ORLEN  moet stoppen met olie importeren uit Rusland

Roman Giertych     @GiertychRoman

Co??? Jak to dopiero dzisiaj i to Rosja, a nie Polska wstrzymała dostawy ropy? To przez rok Orlen sprowadzał ropę finansując zbrodnie Putina? Czy wyście oszaleli? Z jednej strony Polska wydaje miliardy na pomoc Ukrainie, a z drugiej finansuje atak na nią? #PodatekDlaObajtka
 
Wat??? Waarom is het pas vandaag dat Rusland, en niet Polen, de olietoevoer heeft stopgezet? Het was een jaar lang dat Orlen olie importeerde om de misdaden van Poetin te financieren? Ben je gek geworden? Aan de ene kant geeft Polen miljarden uit om Oekraïne te helpen, en financiert het aan de andere kant een aanval erop? #PodatekDlaObajtka

Pieszyce


Net binnengekomen:


Rusland levert geen olie meer aan Polen langs Droezjba-pijpleiding

25 februari 2023

PKN Orlen SA, de grootste oliemaatschappij van Polen, ontvangt geen olie meer uit Rusland langs de Droezjba-pijpleiding. Dat heeft CEO Daniel Obajtek gemeld op Twitter. Consumenten zullen niks voelen van de stopzetting, klinkt het bij Orlen. De oliegigant had zich naar eigen zeggen voorbereid: alle olieleveringen kunnen nu via de zee worden gedaan.

Nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen en Polen de invoer van Russische olie verminderd had, was de Russische olie nog goed voor een tiende van de geïmporteerde olie in Polen. Het land gaf herhaaldelijk aan dat het van plan was om de import van Russische olie volledig te stoppen, maar had Europese sancties nodig om het overblijvende contract met de Russische leverancier te verbreken.

Eerder deze maand gaf Maciej Malecki, de Poolse viceminister van Staatsactiva, aan dat het contract met de Russische groep Tatneft, dat eind 2024 zou aflopen, ongeveer 10 procent van de behoeften van Orlen dekte, goed voor 200.000 ton olie per maand. Hij verzekerde dat dat contract het enige was dat nog van kracht was.

Betaalmuur:

Bron:  gva.be/Belga

Pieszyce


Rusland stopt olietoevoer naar Polen

26 februari 2023 

Rusland heeft zijn leveringen van ruwe olie aan Polen via de Druzhba pijpleiding stopgezet, meldde de Poolse staatsolieraffinaderij PKN Orlen op zaterdag.

Volgens het bedrijf zijn de leveringen van de pijpleiding vrijgesteld van de sancties van de Europese Unie tegen Rusland, die werden ingevoerd nadat dat land iets meer dan een jaar geleden zijn volledige invasie op Oekraïne lanceerde.

De CEO van het bedrijf, Daniel Obajtek, zei in een tweet op zaterdag dat Polen volledig voorbereid was op een volledige stopzetting van de leveringen. "Slechts 10 procent van alle ruwe olie die we importeerden kwam uit Rusland en we zullen het in plaats daarvan uit andere bronnen importeren," zei Obajtek.

Hij voegde eraan toe dat Polen de laatste jaren zijn oliebevoorrading heeft gediversifieerd.
PKN Orlen zei ook dat het momenteel olie importeert uit het Noordzeegebied, West-Afrika, de Middellandse Zee, evenals de Perzische Golf en de Golf van Mexico.

Bron: PAP,  polskieradio.pl by(tf)      English

Pieszyce

Zo zie je maar weer Rusland legt Polen een sanctie op.
Want Obajtek haalde nog steeds olie uit Rusland.

Pieszyce


Het was toch anders dan men dacht, de sancties worden door Orlen gewoon opzij gezet.


Borys Budka    @bbudka • 4 u

Dziś około 15:00 do portu w Gdyni wpłynie tankowiec, który wyruszył w piątek z rosyjskiego portu: https://vesselfinder.com/pl/vessels/details/9275763
Może jakieś uroczyste przywitanie ze strony Obajtka i Sasina, rzecz jasna z transmisją w rządowych mediach...

Vandaag, rond 15.00 uur, arriveert een tanker in de haven van Gdynia, die vrijdag vertrekt vanuit de Russische haven: https://vesselfinder.com/pl/vessels/details/9275763 Misschien een ceremoniële groet van Obajtek en Sasin, natuurlijk met een uitzending in de overheidsmedia...Izabella   @Izabell83031842 • 3 u

Als antwoord op @bbudka
Ciekawostka, przecież jest zakaz importu ropy z Rosji do państw UE drogą morską. A może on pusty płynie, żeby zabrać ropę, która przez cały czas wojny płynęła do nas rurociągiem Przyjaźń, bo Kaczyński, Morawiecki, Obajtek zawstydzili się i teraz chcą zwrócić ruskim #krwawaropa ?

Een interessant feit, er is immers een verbod op het importeren van olie uit Rusland naar EU-landen over zee. Of stroomt het misschien leeg om de olie op te nemen die tijdens de oorlog via de Druzhba-pijpleiding naar ons stroomde, omdat Kaczyński, Morawiecki, Obajtek zich schaamden en nu #bloodwaropa terug willen geven aan de Russen?Przemek Raczek     @przemek_raczek
 
W odpowiedzi na @Izabell83031842 en  @bbudka tankowiec jest załadowany.

Als reactie op @Izabell83031842 en @bbudka tanker is geladen.