Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Te hoge prijzen drijven Polen naar het buitenland om te werken

Gestart door Pieszyce, 28 april 2023, 00:03

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Te hoge prijzen drijven Polen naar het buitenland om te werken
De oude routes naar het Westen afstoffen


oprac. LOS
26 april 2023

De hoge kosten van levensonderhoud en de economische vertraging zorgen ervoor dat Polen weer op zoek gaan naar werk in het buitenland. De belangstelling voor het verdienen in vreemde valuta groeit. Landgenoten stoffen oude paden af. De populairste bestemmingen voor economische emigratie zijn Duitsland en Nederland.

Uit gegevens van het portaal Olx Praca blijkt dat in het eerste kwartaal van het jaar bijna 700.000 kandidaten voor banen in het buitenland hebben gesolliciteerd. Dat is 90 procent meer dan in dezelfde periode van 2022, - schrijft Rzeczpospolita.

De belangstelling om geld te verdienen in een vreemde valuta neemt toe, wat ook wordt bevestigd door uitzendbureaus. - De hoge inflatie in Polen en de economische vertraging die in sommige sectoren zichtbaar is, zorgen ervoor dat de Polen graag in het buitenland op zoek gaan naar een kans om hun huishoudbudget op te krikken, oordeelt Tomasz Dudek, directeur van Otto Work Force Central Europe, die goed is voor 15 procent. stijging van het aantal aanvragers.

Paulina Piskor, CEO van Contrain, meldt dat het aantal sollicitanten dit jaar met 37 procent is gestegen. - Wij worden vaak benaderd door koppels of vriendengroepen die hun financiële situatie willen verbeteren. Het komt voor dat ze een vakantie in Polen nemen om te profiteren van seizoenswerk en genoeg geld te sparen om een auto te kopen, een lening af te betalen of een bruiloft te organiseren," zegt hij in een interview met Rz.

Polen gaan in het buitenland werken. Dit zijn de voorkeursbestemmingen

Het uitzendbureau Gi Group meldt dat Duitsland en Nederland de favoriete bestemmingen zijn voor arbeidsemigratie, maar ook voor seizoensarbeid. Daarna volgen: Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland, Frankrijk, Noorwegen, Spanje, Ierland, de VS en Italië.
 
Emigratie wordt aangemoedigd door de hoge kosten van levensonderhoud in combinatie met de depreciatie van de zloty en de hoge wisselkoers van de euro. In Duitsland kunnen zij rekenen op een uurloon van ongeveer 12 euro (ongeveer 55 złoty) en in Nederland op 12,4 euro.

Het zal echter niet gemakkelijk zijn een baan in het buitenland te vinden. Uit gegevens van het portaal Olx Praca, zoals beschreven door "Rzeczpospolita", blijkt dat de economische vertraging ook zichtbaar is in West-Europa. In totaal is het aantal aanbiedingen daar met ongeveer 15% gedaald.

Bron:  money.pl przez oprac. LOS    język po Polsku