Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Russische propaganda in PiS-media

Gestart door Pieszyce, 10 april 2024, 00:02

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Russische propaganda in PiS-media
Europese journalisten vertoonden "Do Rzeczy" van Ziemkiewicz


9 april 2024

Russische PiS-associaties.

Journalisten uit Tsjechië en Hongarije onderzoeken de relatie tussen de media in de Europese Unie en Rusland. Dit zijn centra die proberen het Westen te verzwakken en het te ontmoedigen Oekraïne te steunen.

Zoals gerapporteerd door het tijdschrift "Press", vonden journalisten verbanden tussen het weekblad "Do Rzeczy", dat PiS steunt, en pro-Russische propagandacentra. Een weekblad met onder meer het gezicht Rafał Ziemkiewicz en Cezary Gmyz verspreiden al lange tijd stellingen die door Russische propaganda zijn verspreid.

De redactie van OKO.press beschreef op haar beurt de bevindingen van Hongaarse journalisten van het onafhankelijke portaal Hvg360 en het Tsjechische "Denik N" met betrekking tot de zogenaamde Russiangate, dat wil zeggen een Russisch netwerk dat is opgespoord door de Tsjechische speciale diensten en dat zich bezighoudt met de financiering en distributie van Russische propaganda in Europa.

– Het netwerk zou onder leiding staan van de voormalige Oekraïense oligarch Viktor Medvedchuk, bijgenaamd 'de vriend van Poetin', die door de Oekraïense autoriteiten aan de Russen werd overgedragen als onderdeel van een gevangenenruil. Volgens journalisten zou Medvedchuk onder meer de Website van Voice of Europe, die Russische propaganda in Europa verspreidt. De Russen zouden ook de extreemrechtse en anti-Oekraïense website Visegrad Post hebben gefinancierd, waarvan het weekblad "Do Rzeczy" een van de Poolse partners is. Visegrad Post werd ook financieel gesteund door de pro-Russisch-Hongaarse autoriteiten. Volgens HVG "werd tijdens een Europese inlichtingenoperatie onthuld dat Visegrad Post op dezelfde manier door Rusland wordt gefinancierd als Voice of Europe." Denik N. zou deze informatie bij de Tsjechische diensten hebben bevestigd - het tijdschrift "Press" beschrijft het schandaal.

Zoals aangegeven door het tijdschrift "Press" is de Poolse partner van Visegrad Post de website Sovereignty.pl, die toebehoort aan de Foundation of Sovereignty and Heritage in Europe Foundation, die in 2021 werd opgericht door publicisten geassocieerd met "Do Rzeczy". De voorzitter van de stichting is Paweł Lisicki, hoofdredacteur van het weekblad.

Met behulp van soevereinity.pl worden de propagandateksten van "Do Rzeczy" in het Engels vertaald, die op hun beurt op de website van Visegrad Post worden gepubliceerd. Dit zijn anti-EU, anti-Amerikaanse en anti-Oekraïense materialen.

– Het weekblad "Do Rzeczy" publiceert al jaren materiaal dat consistent is met de Russische propaganda gericht tegen het Westen. De Russen proberen de samenlevingen van westerse landen te intimideren dat de steun van hun regeringen aan Oekraïne, aangevallen door Rusland, zou kunnen leiden tot een nucleaire oorlog - benadrukt Mariusz Kowalczyk van het tijdschrift "Press".

Bron:  wiesci24.pl      język po Polsku

PieszyceEen ras idioot die men nog steeds niet definitief uit heeft willen schakelen. >:(