Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Enorme nieuwe brug gaat Amerikaanse militaire bases in Polen verbinden

Gestart door Pieszyce, 16 juli 2024, 22:40

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Enorme nieuwe brug gaat Amerikaanse militaire bases in Polen verbinden

15 juli 2024 

Er wordt gewerkt aan een enorme nieuwe brug over de rivier de Kwisa in het westen van Polen, ontworpen om de twee grootste Amerikaanse militaire bases in het land met elkaar te verbinden en een soepeler en sneller wegtransport voor de NAVO-strijdkrachten mogelijk te maken.


citaatfoto: tvn24.pl

"Wonder van techniek:" Eenmaal voltooid, zal de enorme nieuwe brug over de rivier de Kwisa in het westen van Polen de twee grootste Amerikaanse militaire bases in het land met elkaar verbinden, waardoor het wegvervoer voor de NAVO-strijdkrachten soepeler en sneller zal verlopen, zeggen ambtenaren.

De nieuwe brug in Trzebów, een dorp in Polen's westelijke Lubuskie regio, belooft ook de lokale infrastructuur te verbeteren, en onderscheidt zich als een wonder van techniek, volgens berichten in de media.

De brug zal de Amerikaanse legerbases in Żagań en Świętoszów verbinden, nabij Polen's westelijke grens met Duitsland.

Łukasz Ryng, de constructiemanager van Nowak-Mosty, het bedrijf dat de brugwerkzaamheden uitvoert, heeft aangekondigd dat het project naar verwachting eind dit jaar zal zijn afgerond.

De kosten van het project worden geschat op meer dan 50 miljoen PLN (ongeveer 13 miljoen USD).
Deze brug is belangrijk vanwege het gebruik van hybride technologie - een primeur in zijn soort, aldus de ontwerpers.

"Dit is de eerste brug gebouwd met hybride technologie waarbij de overspanning van het riviergedeelte groter is dan 55 meter," zei Ryng.

De technologie maakt overspanningen mogelijk die voorheen onbereikbaar waren in bruggen van gewapend beton. Het ontwerp omvat stalen liggers die zijn ontworpen voor een betere samenwerking tussen beton en staal door composietverbindingen in de staalgewapende betonnen ligger op te nemen.

De geometrie van deze liggers wordt vergeleken met de rug van een krokodil, vandaar hun bijnaam "krokodillendrager".

Naast militair gebruik zal de brug ook dagelijks civiele voertuigen en voetgangers bedienen, wat de toegankelijkheid en verbinding tussen de twee strategische locaties verbetert.

Ryng onderstreepte het unieke karakter van het ontwerp van de brug, zowel in de context van Polen als wereldwijd, waardoor het niet alleen een cruciaal stuk infrastructuur is maar ook een baanbrekende technische prestatie.

 (rt/gs)

Bron: interia.pl, tvn24.pl   polskieradio.pl by  (rt/gs)   English