Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Keerpunt van de eeuw bij Orlen? Wie stal 1,6 miljard złoty

Gestart door Pieszyce, 12 april 2024, 00:07

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce

 
Keerpunt van de eeuw bij Orlen? Wie stal 1,6 miljard złoty

11 april 2024

Zwitsers bedrijf, 1,6 miljard złoty dat verdween, beweerde aankoop van brandstof en diensten voor speciale behoeften. Dit is de nieuwste editie van schandalen gerelateerd aan Orlen. Op de dag van de benoeming van de nieuwe president werd bekend dat iemand of een georganiseerde criminele groep voor een enorm bedrag een Zwitsers bedrijf van de Orlen-groep had beroofd. Het verschijnen van informatie over de overdracht was niet toevallig: er zijn krachtige belangen op de achtergrond.

Orlen is het grootste Poolse bedrijf met miljardenfondsen. Er zijn veel vragen over het hele schandaal:

  • Het Zwitserse bedrijf van de groep klinkt op zichzelf verdacht: waarom zou je een entiteit in Zwitserland houden?
  • Wie liet toe dat zulke hoge bedragen werden betaald voor niet-geleverde goederen?
  • Waar waren de geheime diensten die het bedrijf tegen dergelijke oplichting hadden moeten beschermen?
  • Wie van het voormalige management van het bedrijf was betrokken bij dit schandaal?
  • Hoe kon het gebeuren dat de kwestie van het verlies van 1,6 miljard złoty pas nu aan het licht kwam?

Laten we het ons herinneren: het Zwitserse bedrijf van Orlen maakte 1,6 miljard złoty over aan de leverancier voor niet-geleverde ruwe olie. Op de brandstofmarkt worden echter geen voorschotten gegeven, en zeker niet aan nieuwe, onbekende bedrijven of leveranciers. Banken en een mechanisme genaamd kredietbrieven worden gebruikt om transacties te beveiligen. Iemand heeft het gemist of heeft de banak bedrogen.

Ook Orlen Trading Switzerland was onderworpen aan inkoopprocedures die voor de hele groep gelden.

Het lijkt erop dat we te maken hebben met de grootste breuk in de geschiedenis van Orlen en op de achtergrond verschijnen de namen van mensen die banden hebben met de geheime diensten. Voor wie werkte Obajtek?

Wordt vervolgd.

Bron: wiesci24.pl    język po Polsku

Pieszyce


Het geld dat uit Orlen verdween, keert mogelijk terug naar Polen
Wie gaat ze verzamelen?


11 april 2024

De 1,6 miljard złoty die uit Orlen verdween, is geen toeval. Dit is een onderdeel van de financiering van partijen of particuliere ondernemingen, zeggen deskundigen op de financiële markten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat we te maken hebben met een operatie om de oprichting van een propaganda-apparaat te financieren. Het mechanisme is heel eenvoudig: eerst worden enorme hoeveelheden geld onttrokken aan het staatsbedrijf. Ze circuleren over de hele wereld met behulp van tussenpersonen, en deze tussenpersonen, vaak mensen van de geheime diensten, verdienen geld. Vervolgens gaat het verlaagde bedrag naar Polen. Met een beetje kennis en inzet kan alles echter worden gevolgd.

Daarom moet er een parlementaire onderzoekscommissie worden opgericht, waarin financiële deskundigen zitting hebben met de vaardigheden en bevoegdheden om na te gaan waar en wanneer geld vanuit Zwitserland is overgemaakt. Het enige wat we vandaag de dag weten is dat het om een gigantisch bedrag gaat dat betrekking heeft op de brandstofhandel, en dat er op de achtergrond zeer duistere figuren zijn wier aanwijzingen naar de diensten leiden.

Dit is een lastige kwestie voor politici, maar voor financieringsdeskundigen relatief eenvoudig uit te leggen. Een door iemand bedachte vulgaire grap moest ook zijn doel en bescherming hebben - daarom hebben we het over een partij-privaat project, niet over een partijproject.

Als de organisator van deze praktijk maar niet naar Albanië ging.

Laten we ons de vraag stellen: heeft een politicus onlangs gesproken over een bepaald groot mediaproject?

Bron: