Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Zijn de wolven teruggekeerd naar de bossen in de provincie Łódź?

Gestart door Pieszyce, 8 februari 2023, 15:10

Vorige topic - Volgende topic
Zoektermen Łódźwolvenbossenprovincie

Pieszyce


Zijn de wolven teruggekeerd naar de bossen in de provincie Łódź?
Wolven hoeven niet gevreesd te worden zeggen natuurkenners


Marcin Darda
7 februari 2023

Wolven in de provincie Łódź zijn te vinden in bossen op een uur rijden van Łódź in het zuiden en oosten van de provincie. Wolven in de bossen van het provincie Łódź zijn goed ingeburgerd. Nog niet zo lang geleden werden Midden-Polen en de bossen onder de jurisdictie van de regionale directie van staatsbossen in Łódź het "witte plan van de wolf" genoemd.

Inhoudsopgave:

  • Waar vind je de wolf in de provincie Lodź?
  • Wolven in de bossen van de provincie Łódź
  • Hoe ontmoet je een wolf in het bos
  • Mensen ze de bedreiging, niet de wolven

Wolven in de Bossen van de provincie Łódź

De wolvenpopulatie in Polen herstelt zich langzaam. Nu al, dankzij het toenemende aantal individuen, kunnen eenzame wolven of roedels worden aangetroffen in bossen in het hele land. Waar menselijke activiteiten in verband met het fokken of de exploitatie van bossen het leven van deze roofdieren verstoren, komen de wolven steeds vaker met elkaar in aanraking. Moet je bang zijn voor wolven? Hoe moet men zich gedragen bij een "oog in oog" ontmoeting met een wolf? Begin 2021 zijn er veel meldingen van wolvenaanvallen. Wie is er bang voor wolven?

Wolven in de bossen zijn het bewijs dat de natuur, niet vernietigd door de mens, herboren kan worden

Het aantal wolven in de bossen werd door specialisten van de Regionale Directie Staatsbossen geschat op ongeveer 30 individuen, of drie of zelfs vier permanente roedels. Dit is de status voor 2019, met twee van hen die zich waarschijnlijk al in de bossen van Lodz hebben gevestigd en hun jongen hebben meegemaakt. Dit is opzienbarende informatie, aangezien ze tot een tiental jaren geleden bijna uitsluitend werden aangetroffen in de oostelijke Beskiden, het Bieszczady-gebergte en het Białowieża-woud, en vervolgens ook in het Augustów-woud, het Roztocze-woud en het Notecka-woud. Nog maar drie jaar geleden waren er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 2000 van hen in Polen. En nu? Nu zijn ze overal, ook in de provincie Łódzkie, om precies te zijn in het zuiden en oosten ervan, en de wolvenpopulatie in het hele land heeft al 2,4 duizend individuen bereikt.

Waar kun je een wolf ontmoeten in de provincie Łódź?

RDPL Łódź verzekert dat we geen wolven zullen aantreffen in bossen in de voorsteden, noch in kleine, geïsoleerde boscomplexen, hoewel het kan voorkomen dat een enkel, migrerend individu daar rondloopt. Wolven in de provincie Łódź hebben hun thuis gevonden in gebieden die als ecologische corridors zijn aangemerkt, d.w.z. in bosgebieden langs rivierdalen, met name de rivieren Pilica, Warta en Rawka, d.w.z. op ongeveer een uur rijden van Łódź.

Wolven in de bossen van de Łódź provincie

Volgens boswachters in Łódź verscheen de eerste informatie over wolven in het provincie Łódzkie enkele jaren geleden, maar het betrof slechts enkele individuen, en de informatie was niet altijd betrouwbaar, omdat niet iedereen die informeerde een wolf kon herkennen en hem niet verwarde met een rondzwervende grote hond. Vier jaar geleden werd zelfs in het centrum van Łódź een wolf gezien, en de informatie werd betrouwbaar geacht omdat twee jagers er getuige van waren. Daarna werden een paar wolven in de bossen gesignaleerd, gebeten bosdieren gezien en tenslotte werd een wolf uit een strik bevrijd, wat al een onweerlegbaar bewijs was van hun aanwezigheid in de regio Łodź.

Maciej Siembor van RDPL Łódź legt uit dat als je wolven in het bos tegenkomt, je in de eerste plaats rustig moet blijven, want ze mijden mensen en als ze niet worden geprovoceerd zullen ze nooit mensen benaderen.

Wolven kunnen in de gaten worden gehouden," zegt Maciej Siembor, "Wolven zullen zich verwijderen, ze zullen waarschijnlijk snel wegrennen als ze ons opmerken. Als je een wolf ziet, die jou nog niet heeft opgemerkt, en je voelt je angstig of bang, kun je in je handen klappen, schreeuwen, fluiten, een tak breken, dan zal hij zeker weglopen. Men kan niets naar de wolf gooien of hem achtervolgen, ook al voelt men zich erg dapper. Een ontmoeting met een wolf is zeker veiliger dan een ontmoeting met een loslopende of verwilderde hond, en daarvan zijn er nog steeds meer in onze bossen dan wolven.

En als u toch holen tegenkomt, benader of bekijk ze dan in geen geval. Kom niet in de buurt van gebieden waar pups jammeren; ze hebben geen menselijke hulp nodig.

Trouw en aanhankelijk als een wolf. Wat weten we over hem?

60 jaar lang was er geen wolf in Polen. Het waren drie generaties mensen die geen contact hadden met dit dier, en de ideeën over de wolf werden gevormd door sprookjes. De wolf is een intelligente zwerver -...

ALS WE EEN WOLF IN HET BOS TEGENKOMEN

Wolven zijn wilde dieren. We kunnen hen bewonderen, we kunnen hen ook vrezen, maar bovenal moeten we hen en hun onafhankelijkheid respecteren.

Foto's van de wolven kunt u hier zien

Bron:  dzienniklodzki.pl przez  Marcin Darda  język po Polsku