Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Graanschandaal in Polen wees alert

Gestart door Pieszyce, 12 april 2023, 23:54

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Oekraïne - graan zwendel. Na twee maanden verdwijnen bedrijven

PGO
18 april 2023 
 
Onder Poolse entiteiten die Oekraïens graan importeerden of in Polen verkochten, zijn er zogenaamde "słupy" - bedrijven die na de transactie verdwijnen, meldt "Rzeczpospolita". De zaak wordt onderzocht door het Centraal Anticorruptie Bureau.

Zoals "Rzeczpospolita" opmerkt, heeft de ongecontroleerde invoer in de EU van enorme hoeveelheden goedkoop graan uit Oekraïne criminelen in de verleiding gebracht. "Meer dan één entiteit die Oekraïense goederen invoerde of in Polen verkocht, is een zogenaamde "słup" - een bedrijf dat na de transactie verdwijnt. Het Centraal Bureau voor Corruptiebestrijding onderzoekt deze praktijk, met inbegrip van importeurs en aanverwante bedrijven," - lezen we.

De słupy bedrijven zouden graan invoeren uit Oekraïne naar Polen. CBA onderzoekt de zaak

De procedure zou vooral betrekking hebben gehad op de invoer van zogenaamd technisch graan, dat in Polen voor consumptiedoeleinden had kunnen worden gebruikt. Dit omdat het niet onder enige grenscontrole viel. Volgens "Rz" spreken de boeren zelf al lang over die bedrijven, die na twee maanden verdwijnen.

Volgens viceminister van Landbouw Janusz Kowalski betreft het fenomeen niet alleen graan - dezelfde procedure zal worden toegepast op vlees en eieren. Volgens Kowalski hebben veel Oekraïners, in overleg met de eindklant in Polen, słupy bedrijven opgericht waarvoor de grondstof werd gekocht. - Op deze manier verhult de eindafnemer, de initiatiefnemer van de hele handel, de werkelijke oorsprong van de goederen en legt hij de verantwoordelijkheid bij entiteiten die theoretisch niet met hem verbonden zijn," verklaart de viceminister in een interview met "Rz".

Het ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling heeft aangekondigd dat het binnenkort de volledige lijst van importeurs bekend zal maken.

Ter herinnering: op 15 april heeft minister van Ontwikkeling en Technologie Waldemar Buda een decreet ondertekend dat de invoer van landbouwproducten uit Oekraïne verbiedt. De blokkade is bedoeld om de Poolse graanmarkt te verzadigen met graan uit het Oosten en de invoer van zogenaamd technisch graan, dat in ons land voor consumptiedoeleinden zou kunnen worden gebruikt, te voorkomen.

Het document van het ministerie van Ontwikkeling gaat ervan uit dat Oekraïens graan, evenals eieren, suiker of groenten en fruit, tot 30 juni 2023 Polen niet mag binnenkomen. De regeringen van Hongarije en Slowakije hebben tot een soortgelijke stap besloten

Bron:  money.pl przez PGO      język po Polsku

Pieszyce

"Falen van de hele regering". Hij waarschuwde voor een crisis, maar de autoriteiten luisterden niet...

Patryk Michalski
19 april 2023 
 
"Kijk met je ogen" - de voormalige gevolmachtigde van de minister van Landbouw voor samenwerking met Oekraïne, Rafał Mładanowicz, doet een beroep op de regering. In een interview met WP benadrukt hij dat de autoriteiten al elf maanden op de hoogte zijn van de graancrisis. Hij wijst erop dat niet alleen het ministerie van Landbouw schuldig is aan de nalatigheid, maar ook vicepremier Jacek Sasin en minister van Infrastructuur Andrzej Adamczyk.

Patryk Michalski, Wirtualna Polska: Sinds wanneer weet de regering dat de graancrisis onvermijdelijk was?

Rafał Mładanowicz, voormalig gevolmachtigde van de minister van Landbouw voor de ontwikkeling van de samenwerking met Oekraïne: Ik denk sinds mei, dus sinds elf maanden. Wij als vakbondsleden, het agrarisch zelfbestuur, hebben dit opgemerkt en gewaarschuwd.
Sinds juni bent u al gevolmachtigd minister van Landbouw voor de samenwerking met Oekraïne.
En ik heb er onmiddellijk op gewezen dat er zo snel mogelijk werk moet worden gemaakt van de verbetering van de haveninfrastructuur en de organisatie van efficiënt spoorvervoer vanaf de grensovergangen. Dit waren de eerste zaken waarover ik sprak. Ik benadrukte dat het belangrijk zou zijn om staatsbedrijven erbij te betrekken, vooral Elewarr, die als een echte graanexploitant zou moeten optreden.

Er moest een doorvoerkanaal worden gecreëerd. Het bedrijf zou daar automatisch geld aan verdienen, en er waren genoeg bedrijven die mee wilden werken. Ik stelde ook voor dat Elewarr zijn bedrijfsactiviteiten zou uitbreiden en zou beginnen met oliepersen, graan- of meelproductie. Dit zou de omvang van het probleem, dat nu enorm is, aanzienlijk verminderen.

Wat was het antwoord?

De toenmalige Minister van Landbouw Henryk Kowalczyk was het vaak met mij eens, hij hield van mijn ideeën, maar - zoals we kunnen zien - werd er praktisch niets gedaan. Hoewel ik hem een beetje zal verdedigen.

[bb]"Het is nu al een graanaffaire". PSL-politicus praat over de rol van de speciale commissie[/b]

Waarom.

Dit is een falen van de hele regering en de premier is verantwoordelijk voor zijn ministers. Ik zou zeggen dat het ministerie van Landbouw 20-30 procent schuld heeft in de mand van 100 procent verantwoordelijkheid.

Het ministerie van Staatseigendommen en het ministerie van Infrastructuur hebben de grootste schuld aan dit onderdeel. Het waren hun vertegenwoordigers die deelnamen aan de werkvergaderingen met de Brusselse comités en niet erg actief waren.

Het is voor de landbouwsector onbegrijpelijk dat belangrijke bedrijven van groot belang voor de landbouw onder het ministerie van Staatsgoederen vallen. Meer dan eens was het probleem dat de besluitvorming bij een ander ministerie lag waar ik als gevolmachtigde van de Minister van Landbouw geen toegang toe had. Of het was sporadisch contact, meestal met als uitgangspunt dat ik me er niet mee zou bemoeien.

Hebben vicepremier Jacek Sasin en minister van Infrastructuur Andrzej Adamczyk dan ook schuld aan de crisis?

Ik denk dat minister Sasin veel verantwoordelijkheid draagt, omdat de Nationale Voedselgroep onder zijn gezag valt. Hiertoe behoren Elewarr, Stoisław, Krajowa Spółka Cukrowa, Zamojskie Zakłady Zbożowe en vele andere bedrijven met een belangrijke infrastructuur in de provincie Lubelskie en Podkarpackie.

Er werd gesproken over het trekken van een 11 km lang spoor van Oekraïne rechtstreeks naar de Krasnystaw lift om echte doorvoer te creëren. Er was geen wil aan de kant van het ministerie van Staatsgoederen. Evenmin van de kant van het Ministerie van Infrastructuur. Het is ontstellend dat goederentreinen met een gemiddelde snelheid van 20 km/u rijden. Deskundigen hebben aangegeven wat er specifiek moet gebeuren, hoe dit te verbeteren.

Op welk punt in de crisis zijn we nu?

We bereiken de bodem. Dit betekent echter niet dat we ons in een hopeloze situatie bevinden. De oplossing van het probleem moet de verantwoordelijkheid zijn van mensen die de kwestie niet politiek bekijken, maar de economie willen redden.

De eerste stap van de premier zou de benoeming moeten zijn van een gevolmachtigde die de kennis, de competentie en de instrumenten heeft om het werk van de ministeries van Landbouw, Staatsgoederen en Infrastructuur te coördineren. Het idee is dat een dergelijke persoon rechtstreeks aan de premier rapporteert, zodat de regeringsleider onmiddellijk beslissingen kan nemen.

Dan zouden we binnen 3-4 maanden kunnen bijdragen aan de verbetering van de huidige puinhoop. Tenzij er onmiddellijk een regeringscoördinator wordt aangesteld om met exporteurs en verwerkers te praten, zie ik geen kans om het probleem op te lossen.

Ik begrijp niet hoe we zo'n kritiek moment hebben bereikt. Daarom ben ik geen gevolmachtigde meer op het ministerie, maar probeer ik op andere manieren op te treden: straat, stoep, demonstratie en media. Ik betreur het dat mensen met zulke belangrijke posities niet verantwoord nadenken.

Als je naar de premier luistert, krijg je dan de indruk dat ze het probleem begrijpen?

Nee. Ze denken dat we zullen geloven wat ze ons vertellen. In die beloften dat zij 3-4 miljoen ton graanoverschotten zullen afnemen, hoewel wij in werkelijkheid 8-9 miljoen ton overschotten hebben. In het feit dat een minimumaankoop van consumententarwe tegen 1.400 zloty's de problemen zal oplossen, hoewel tarwe zelf het probleem niet is. De omvang van de landbouwproducten die in Polen zijn ingevoerd en in verschillende opslagplaatsen liggen, is buitensporig groot.

Welke sectoren zijn het meest kwetsbaar?

Vrijwel alle, behalve varkensvlees. We hebben het over pluimvee, eieren, melk, suiker, honing. Onlangs nog, en daar ben ik van geschrokken, bleek dat we een enorme invoer van ethanol uit Oekraïne hadden, hoewel ik dacht dat de productie van gedistilleerd in de behoeften van de Oekraïense markt zou voorzien.

Wat zou u tegen de premier en ministers zeggen?

Mijn oproep is dat ze het moeten doorzien. Iedereen moet voor hetzelfde doel spelen. Laat de politici spelen met hun keuzes en geef een kans aan degenen die de kennis en de clue hebben, die problemen snel kunnen diagnosticeren en oplossingen op een presenteerblaadje kunnen geven. Anders wordt het alleen maar erger.

Patryk Michalski, journalist bij Wirtualna Polska

Bron:  wiadomosci.wp.pl przez Patryk Michalski    język po Polsku

Pieszyce


G7 dringt aan op uitbreiding graanovereenkomst Zwarte Zee

23 april 04

De landbouwministers van de Groep van Zeven (G7) economische machten hebben opgeroepen tot meer steun voor Oekraïne over zijn graanexport, meldde het Poolse radionieuwsagentschap IAR op zondag.

Zij veroordeelden ook de pogingen van Rusland om voedsel als wapen te gebruiken.

De G7 drong aan op de verlenging en volledige uitvoering van de overeenkomst in het kader van het Zwarte Zee Graan Initiatief (BSGI), op grond waarvan Oekraïne meer dan 27 miljoen ton graan kan exporteren via zijn havens aan de Zwarte Zee.

De overeenkomst is afgelopen juli in Istanboel ondertekend, onder bemiddeling van de Verenigde Naties en Turkije.

Rusland heeft echter te kennen gegeven dat het de overeenkomst na 18 mei niet zal goedkeuren omdat het niet tegemoet is gekomen aan zijn verwachtingen om zijn eigen graan- en meststoffenuitvoer te vergemakkelijken.

Oekraïne, dat een van de grootste graanexporteurs ter wereld is, zag zijn Zwarte Zeehavens geblokkeerd na de Russische invasie in februari vorig jaar en vond alternatieve scheepvaartroutes via Polen en Roemenië.

Polen heeft bijna 3 miljoen ton graan uit Oekraïne toegelaten. Door logistieke knelpunten blijven grote hoeveelheden Oekraïens graan, dat goedkoper is dan het in de EU geproduceerde graan, in Midden-Europese landen achter, wat de prijzen en de verkoop van de plaatselijke boeren schaadt.

In een verklaring na een tweedaagse bijeenkomst in Miyazaki, Japan, veroordeelden de landbouwministers van de G7 de pogingen van Rusland om voedsel te gebruiken als "instrument voor geopolitieke dwang en destabilisatie".

Ook hebben zij zich ertoe verbonden solidair te zijn met en steun te verlenen aan degenen die het zwaarst worden getroffen door de "bewapening van voedsel" door Rusland.

De leden van de G7 hebben ook toegezegd het herstel en de wederopbouw van Oekraïne te steunen, onder meer door expertise ter beschikking te stellen voor het ontmijnen van landbouwgrond en de wederopbouw van landbouwinfrastructuur.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, zal deze week in New York de Oekraïense exportovereenkomst voor graan uit de Zwarte Zee bespreken met secretaris-generaal Antonio Guterres van de VN.

Bron: IAR, Reuters, polskieradio.pl by (mo)    English

Pieszyce


Mario Rebel #SilniRazem   @MarioRebeliant

Elektroniczny gadżet na potrzeby sztucznego uspokojenia Suwerena Rolniczego #KACZYSTAN
Elektronische gadget om landbouwsoevereiniteit kunstmatig te sussen #KACZYSTAN

Andrzej     @AndrzejMonach

Nie znam się więc pytam. Tak założona plomba służy do????
Ik weet het niet dus vraag ik het. De zo aangebrachte verzegeling is voor????Lekker handig   ::)   >:(

Pieszyce

Graanschandaal oncontroleerbaar. Boeren zullen nog miljarden verliezen

24april 2023

De opening van de grens door de Wet en Rechtvaardigheid partij voor heeft een ongecontroleerde toevloed van graan veroorzaakt en de markt in Polen vernietigd.

Kaczynski is echter niet in staat het graanschandaal onder controle te krijgen omdat er miljoenen tonnen geïmporteerd graan in Poolse pakhuizen liggen en niemand weet wat hij ermee moet doen. Het is de inhoud van de pakhuizen die deze markt kapot maakt. Maar dit is niet het einde van het verhaal. Het blijkt dat naast graan ... al het mogelijke uit de voedingssector in Polen is ingevoerd. In de herfst staan de boeren voor een echt Armageddon. Niets kan worden verkocht en de hele sector kan instorten, waarschuwen deskundigen.

De boeren hebben het door en geloven PiS of Kaczynski niet. Het graanschandaal is oncontroleerbaar door deze regering en de boeren zullen nog miljarden verliezen. De onthulling dat de regering de graanproblemen meer dan een jaar lang heeft genegeerd, heeft ook op het platteland de steun voor PiS sterk doen dalen.

Bron:  wiesci24.pl

PieszyceHoezo oncontroleerbaar, er zit geen goed slot op die container deur.   ::)  ;D  ;D


Hoe verzinnen ze het.

Pieszyce

#26

Telus: Over een paar dagen maken we lijsten bekend van bedrijven die geld hebben verdiend aan graanimporten uit Oekraïne

oprac. Roma Bojanowicz
22 aprl 2023 21 

Ik ben voorstander van de publicatie van lijsten van bedrijven die geld hebben verdiend aan de invoer van graan uit Oekraïne. Het is een kwestie van dagen wanneer deze lijsten bekend zullen worden gemaakt," zei landbouwminister Robert Telus zaterdag 22 april tegen RMF FM radio.

"Ik ben voorstander van het verstrekken van lijsten van bedrijven die geld hebben verdiend aan graanimporten uit Oekraïne. Maar het is belangrijk om te onthouden dat deze bedrijven de wet niet hebben overtreden. Misschien was het immoreel dat ze veevoer van graan uit Oekraïne verkochten aan een Poolse boer, maar deze bedrijven handelden in overeenstemming met de EU-wetgeving," vertelde landbouwminister Robert Telus zaterdag aan RMF FM radio.

De minister werd gevraagd wanneer een dergelijke lijst kan worden gepubliceerd.

"Het is een kwestie van tijd wanneer dergelijke lijsten zullen worden gepubliceerd," zei hij. "Het is een kwestie van dagen". - specificeerde hij.

Alleen doorvoer

Hij verzekerde dathet Oekraïense graan Polen zou verlatenen voegde eraan toe dat de regering het meest bezorgd was over de uitvoer van graan dat zich momenteel in de opslagplaatsen van de boeren bevindt.

"Tijdens de vergaderingen die ik met exportbedrijven heb, werd erop gewezen dat het grootste probleem de onwil van de landbouwers was om hun graan te verkopen wegens de lage prijs. Maar deze grote steun die wij hebben aangekondigd, zal de boeren aanmoedigen en ertoe aanzetten hun graan te verkopen. En bedrijven hebben contracten en zullen dit graan exporteren", aldus minister Telus.

Silo's legen

Hij herhaalde dat de regering 3-4 miljoen ton graan van de markt wil "halen" en verzekerde dat het op tijd uit Polen zal worden geëxporteerd.

"De Poolse havens zijn nog niet verstopt, ze hebben nog voldoende capaciteit, er kan een miljoen ton graan per maand doorheen worden vervoerd," zei Robert Telus.

Hij verzekerde dat het mogelijk zou zijn om binnen drie maanden graan te exporteren met behulp van havens en weg- en spoorvervoer, maar, zei hij, de regering werkt ook aan het vergroten van de opslagcapaciteit.

Nieuwe graanopslag

"Ook subsidiëren we de bouw van silo's, zonder toestemming," zei Telus.

De minister van Landbouw gaf ook toe dat er veel fruit uit Oekraïne in Polen is ingevoerd.

"Gisteren had ik een vergadering met fruittelers, laten we het noemen, degenen die aan verwerking doen. We hebben een probleem omdat er veel bevroren fruit in Poolse vriezers ligt dat uit Oekraïne is aangekomen. We denken erover na om ook in deze kwestie te helpen, misschien zelfs aan leningen voor deze bedrijven, we zullen hieraan werken," zei de minister van Landbouw.

 auteur: Marek Siudaj

Bron:  forsal.pl przez Marek Siudaj    język po Polsku

Pieszyce

Toch vreemd Telus wist te vertellen dat het graag niet goed was voor consumptie, maar hij zegt niet wie het gekocht en verwerkt heeft.

Als fervent Havermout eter {lekker met vruchten] heb ik de brutaliteit gehad de supermarkten in NL aan te schrijven met de vraag.

Kunt u mij vertellen waar uw havermoutleverancier zijn graan inkoopt?
Ik vraag u dit om reden van . . . . .
[en hier plaatste ik de link naar deze topic waar genoeg informatie over in staat].

Heel vreemd, niet één supermarkt heeft geantwoord, maar ik zag wel dat er bij een paar een paar verpakkingen uit de bestellijst op nul waren gezet, dit . .zonder enige uitleg.
Dan heb ik zoiets, je kunt wel mededelngen doen als er glas in een koek zit, maar nu niet?? Heel vreemd.

Jumbo koopt inderdaad in bij een Poolse bedrijf waarvan ik zeker weet dat die lange tijd al niet leverbaar is, nl Młyny Stoisław Havermout di naam wordt ook in een van de artikelen genoemd.

Pieszyce


PiS  onthult geen lijst van bedrijven die geld hebben verdiend aan Oekraïens graan

TVN24 | Polen
29 juli 2023, 7:30
Auteur: Maciej Warsiński

Waar is de lijst van Poolse bedrijven die geld hebben verdiend aan Oekraïens graan? De vraag rijst of dit bedrijven zijn die verbonden zijn met politici in het machtskamp. De minister van Landbouw, Robert Telus, kondigt al maanden aan dat hij de lijst openbaar zal maken, maar hij doet dat nog steeds niet. Materiaal uit het tijdschrift "Polen en de wereld".

Van Agrounia's bezoek aan het ministerie van Landbouw op donderdag, kon het publiek leren hoe de ministeriële interieurs eruit zien en hoe onderminister Janusz Kowalski met boeren praat. Andere effecten ontbraken, hoewel de topontmoeting wel plaatsvond. Eén eis bleef in het luchtledige hangen - de openbaarmaking van de lijst van entiteiten die Oekraïens graan kochten en daarvoor minder betaalden dan voor Pools graan.

Het is veelzeggend dat er in deze pool ook graan zat dat Polen binnenkwam zonder aan alle hygiëneprocedures te voldoen, omdat het aan de grens werd geëtiketteerd als technisch graan. Het werd niet gecontroleerd, het had niet op de markt mogen worden gebracht, maar iemand kocht het toch - en de Poolse producenten bleven achter met de oogst in opslag.

- Ik ben ervan overtuigd dat ze dit niet zullen laten zien tot de verkiezingen, totdat PiS de macht verliest. Ik beschouw dit als een van de belangrijkste elementen die de minister vandaag moet ophelderen," zegt Michał Kołodziejczak van Agrounia.

Minister onthult lijst met bedrijven niet

Het punt is dat de oproepen van de boeren aan de regering om een lijst van bedrijven en personen te geven in eerste instantie niet werden beantwoord met een weigering. Integendeel. Elke paar dagen sinds april kregen ze de verzekering dat de lijst elk moment beschikbaar zou zijn.

Na drie maanden veranderde de minister van gedachten. - De publicatie van deze lijsten zou meer kwaad dan goed kunnen doen, zei Robert Telus. En na een ontmoeting met boeren van Agrounia verklaarde hij dat hij "slechts een deel van de bedrijven die graan importeerden" kende.

Paweł Bejda van de Poolse Volkspartij stelt dat dit aanleiding geeft tot "één grote verdenking die de minister niet over zijn collega's wil uitstorten".

Viceminister van Landbouw en Plattelandsontwikkeling Ryszard Bartosik legt uit dat de kwestie van de lijst van bedrijven "tot de douaneadministratie behoort". Een soortgelijk argument over de nationale belastingdienst wordt momenteel gebruikt door Robert Telus.

Wat zegt de douanedienst hierover

Journalisten vroegen de dienst of het ministerie van Landbouw had gevraagd om de lijst met bedrijven openbaar te maken. Het hoofdkantoor antwoordde dat "individuele gegevens in de douaneaangifte en andere documenten die door de aangever worden ingediend, onder het douanegeheim vallen. Schending van het douanegeheim is strafbaar".

Dit zou men kunnen geloven, ware het niet dat de gouverneur van Pomorski in april een korte lijst van bedrijven die in Pomorski  in Oekraïens graan handelen, openbaar heeft gemaakt en niemand heeft gehoord dat hij strafrechtelijk aansprakelijk is.

Agrounia beweert de lijst van bedrijven te kennen

Aan de andere kant kon het voormalige hoofd van het ministerie van Landbouw Jan Krzysztof Ardanowski horen zeggen dat minister Henryk Kowalczyk (hoofd van het ministerie van Landbouw tot april) verklaarde dat hij "beledigd zou worden door zijn partijgenoten" voor het publiceren van de lijst.

- Dit is een kwestie van hun veiligheid, dus ze zullen liegen, uitstellen, boeren bedriegen, alleen maar om te voorkomen dat de waarheid over deze lijst naar buiten komt, denkt Marcin Kierwiński van Burgerplatform.

Agrounia beweert te weten wie verantwoordelijk is. Maar hij wil dat het ministerie het toegeeft. Op de vraag waarom Agrounia de lijst niet wil openbaren, antwoordt Michal Kolodziejczak: "omdat ik bang ben voor mezelf en mijn volk".

De minister zegt dat hij de lijst graag openbaar zou maken, maar dat dit niet kan. Hoewel Agrounia beloofde dat hij binnen twee weken met iets zou kunnen komen.

Autor: Maciej Warsiński

Bron:  TVN24 przez Maciej Warsiński     język po Polsku

Pieszyce


PiS is verantwoordelijk voor het graanschandaal in Oekraïne
En het verbergt bedrijven die banden hebben met Kaczynski's partij


21 september 2023

De visumaffaire was een verraad aan Europa en een poging om de Europese Unie te overspoelen met immigranten. Voordat we alle omstandigheden uitleggen, is het nog steeds nodig om de graanaffaire in herinnering te brengen, waardoor PiS ons in een oorlog met de EU en Oekraïne sleept.

- We kunnen vooral de PiS bedanken voor de graanpuinhoop die zich momenteel internationaal afspeelt - deze hamers zullen er absoluut alles aan doen om na 15 oktober op de een of andere manier aan het roer te blijven. Ze zullen alle bruggen en allianties verbranden, letterlijk alles beloven, er is niets voor hen dat niet kan worden opgeofferd om te vechten voor de verkiezingspalen. Het is PiS die verantwoordelijk is voor het verpesten van de graaninvoerregels en zich niet houdt aan de bepalingen waar ze zelf voor hebben gestemd in het Europees Parlement.

De komende 24 dagen zullen zwaar zijn om te doorstaan van de morrende beerput, maar het zal de moeite waard zijn, al was het maar om de grond te zien branden onder de voeten van deze verraders.

Geen enkele regering heeft dit land zo vernederd en vernederd als Pis.

Laten we niet vergeten dat dit ook een vorm van afleiding is van het visumschandaal, dat de cirkel rond maakt.

Bron:  wiesci24.pl    język po Polsku

Pieszyce


Graanschandaal. NIK laat geen droog draadje heel over de Morawiecki-regering

mm
23 november 2023 

Het optreden van de PiS-regering was onbetrouwbaar, ineffectief en te laat, en de minister van Landbouw heeft bijgedragen aan de chaos op de markt - dat is de conclusie van het NIK-rapport over het graanschandaal. De conclusies van het onderzoek zijn gepubliceerd door 'Rzeczpospolita'.

"De resultaten van de audit zijn vernietigend voor de machthebbers", leest de "Rz". Het NIK rapport zou bijvoorbeeld aangeven dat de regering er niet in is geslaagd om de Poolse boeren te beschermen tegen de gevolgen van de ongecontroleerde invoer, die in het geval van tarwe steeg met maar liefst 16,8 duizend procent in 2022.

Het NIK is van mening dat een belangrijke bijdrage aan deze ontwikkeling is geleverd door de toenmalige minister van Landbouw Henryk Kowalczyk. In juni 2022 deed hij een beroep op boeren om hun graan en koolzaad niet te verkopen en overtuigde hen ervan dat de graanprijzen op een hoog niveau zouden blijven en daarna verder zouden stijgen. In plaats daarvan maakt het rapport duidelijk dat de beoordeling van het hoofd van het ministerie verkeerd was en niet werd ondersteund door gegevens of analyses.

Aan de andere kant profiteerden verschillende bedrijven van alle verwarring. Zoals het dagblad aangeeft, importeerden slechts zes bedrijven uit Mazowië maar liefst 1,2 miljoen ton graan en koolzaad uit Oekraïne voor 1,63 miljard złoty.

Waar ging het graanschandaal over?

Vorig jaar stemde de EU ermee in om graan uit Oekraïne te importeren voor de interne markt. Dit was om een land te helpen dat tegen een invasie vocht. Op een gegeven moment begonnen boeren, waaronder die in Polen, te protesteren. Het bleek namelijk dat graan uit Oekraïne - waarvan het grootste deel via Polen zou worden doorgevoerd - in onze opslagplaatsen was achtergebleven. Het begon toen op de markt te komen, waardoor de prijs van binnenlands graan dramatisch daalde. De landbouwgemeenschap beschuldigde de regering, met name de toenmalige minister van Landbouw Kowalczyk en premier Morawiecki, al van passiviteit.

Bron:   businessinsider.com.pl przez mm    język po Polsku

Pieszyce

N.A.V. bovenstaand. . . . .


Wideo Wyborcza.pl     @WideoWyborcza

PSL chce komisji śledczej ws. afery zbożowej. Ma zbadać czy "to była nieudolność czy celowe działanie" Wideo Justyny Dobrosz-Oracz
 
PSL wil een onderzoekscommissie naar het graanschandaal. Het is om te onderzoeken of "het incompetentie of opzettelijke actie was" Video door Justyna Dobrosz-OraczVideo:  https://twitter.com/i/status/1727650259344437543

Pieszyce


Onderzoekscommissie naar het graanschandaal
De Volkspartij zal eisen dat de verantwoordelijken ter verantwoording worden geroepen!


24 november 2023

Het graanschandaal, d.w.z. de ongecontroleerde instroom van voedselproducten uit Oekraïne naar Polen, heeft niet alleen een crisis veroorzaakt in de Pools-Oekraïense betrekkingen, maar bovenal Poolse boerderijen en bedrijven verwoest. Dit moet zo snel mogelijk worden rechtgezet, vindt de Volkspartij.

- We zeggen al meer dan een jaar dat de regering Wet en Rechtvaardigheid niet kan improviseren op zo'n belangrijke kwestie als het ongecontroleerd overspoelen van de markt met producten uit Oekraïne. Sterker nog, we hebben ze een kant-en-klaar wettelijk instrument gegeven. Toen, mijnheer Morawiecki, was het tijd voor de coalitie van Poolse zaken. Nu hebben de Poolse boeren nee tegen u gezegd," zei Krzysztof Paszyk in de Sejm.

- We zullen een verklaring eisen en dat alle politici van Wet en Rechtvaardigheid die tot het graanschandaal hebben geleid, ter verantwoording worden geroepen. Dit is materiaal voor een andere onderzoekscommissie, die zal moeten worden ingesteld.

De PSL is duidelijk: degenen die schuldig zijn aan het graanschandaal moeten voor de rechtbank en een staatstribunaal worden gebracht.

Bron:  wiesci24.pl    język po Polsku