Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Hoofd centrale bank: "Invoering euro kan door Polen binnen 8-10 jaar worden overwogen

Gestart door Pieszyce, 14 november 2023, 09:38

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Hoofd centrale bank: "Invoering euro kan door Polen binnen 8-10 jaar worden overwogen

11 november 2023

Polen kan met het bespreken van de invoering van de euro niet eerder dan over acht tot tien jaar beginnen, vertelde Adam Glapiński, president van Polen's centrale bank (NBP), op vrijdag op een persconferentie.

"Het debat over de toetreding van Polen tot de eurozone kan op zijn vroegst over acht tot tien jaar beginnen, wanneer Polen het ontwikkelingsniveau van de westerse landen bereikt," vertelde Adam Glapinski, president van de Poolse centrale bank, een vrijdag gehouden persconferentie.

In het kader van haar toetredingsverdrag met de EU, heeft Polen zich formeel verbonden tot het aannemen van de euro, maar er is nooit een datum vastgesteld voor wanneer de gemeenschappelijke Europese munt de Poolse złoty zou moeten vervangen, rapporteert Polen's TVP World.

Glapinski, die in mei 2022 werd herkozen voor een tweede ambtstermijn van zes jaar, is al lang tegen de euro. Hij heeft bij verschillende gelegenheden gezegd dat hij niet zal toestaan dat het land toetreedt tot de eurozone terwijl hij zijn huidige functie bekleedt, meldt thefirstnews.com. De president van de Poolse centrale bank had zelfs gewaarschuwd dat "Het aannemen van de euro in Polen zeer schadelijk zou zijn en zou resulteren in een "radicale daling" van de groei van het BBP".

Bron: thefirstnews.com, TVP World, polskieradio.pl by (aj)     English