Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

MEDIA: Wat sommige media uitvreten in steun aan PiS en wat er NU moet gebeuren

Gestart door Pieszyce, 20 oktober 2023, 15:17

Vorige topic - Volgende topic
Zoektermen MediaRadioKrantTV

Pieszyce


Is Gajcy het verhaal van PiS aan het kopiëren? Onet redactie reageert niet

19 oktober 2023 

Andrzej Gajcy dupliceert het PiS-verhaal online, gekoppeld aan verkiezingsbeloften. De journalist werkt theoretisch voor de onafhankelijke media en de redacteuren tolereren zijn teksten, die, zoals commentatoren opmerken, heel vaak in lijn zijn met Nowogrodzka's spin en verzinsels.

Andrzej Gajcy zou ooit de woordvoerder van Andrzej Duda zijn. Het lijkt er dus op dat Onet een persoon in zijn staf heeft waarover steeds meer twijfels ontstaan.

Ondertussen verwachten de Polen een zuivering van de journalistieke gemeenschap van collaborateurs met de autoriteiten. De aanwezigheid van mensen als Kolanko of Gajcy roept twijfels op over het functioneren van een bepaald medium en de ontvangst ervan door het publiek.

- De propaganda van PiS verwees naar zijn redacteuren als "der Onet". Hun werd het bestaansrecht ontzegd. In het geval van een derde termijn van Wet en Rechtvaardigheid (PiS), zouden zijn collega's door tuig als Pereira zijn berispt. En hij vecht nog steeds en die derde termijn... reageerde op Gajcy's berichten een van PiS's grootste critici, internetgebruiker Pablo Morales.

Bron:  wiesci24.pl     język po Polsku

Pieszyce


De banden van journalisten met de autoriteiten moeten worden ontmaskerd
Brand de PiSowski tentakels uit met levend vuur


19 oktober 2023 

Dienstverband van de vrouw in een staatsbedrijf of in een kantoor? Fictieve posities? Overschrijvingen naar bevriende stichtingen en families? Haken en compromissen? Er zal geen nieuw Polen komen zonder de connecties van sommige journalisten en uitgevers met de autoriteiten bloot te leggen. Genoeg gezwegen!

De val van de Wet en Rechtvaardigheid partij heeft aangetoond dat de banden tussen de nog steeds aanwezige autoriteiten en sommige journalisten in de onafhankelijke media zeer sterk zijn. Het dupliceren van het PiS verhaal is een uitzonderlijke oplichting van de Polen, die collectief hebben gekozen voor een toekomst zonder Kaczyński en daarom moeten de collaborateurs eindelijk worden ontmaskerd. Aan voorbeelden geen gebrek.

Het is een feit dat de meerderheid van de journalisten zich terdege bewust is van de connecties van hun collega's, maar er het zwijgen toe doet vanwege een ondoordachte professionele solidariteit.

Het journalistieke milieu moet schoon schip maken, anders zullen zelfs de grote media van vandaag het lot van Trójka ondergaan. Het vertrek van lezers en kijkers zal geen verrassing zijn, het is gewoon een gevolg van keuzes. Ofwel zal de gemeenschap zelf schoon schip maken, ofwel zullen zeer ongemakkelijke feiten aan het licht komen.

- De nieuwe regering zou moeten overwegen om een speciale gevolmachtigde aan te stellen om het opkopen van media en journalisten door PiS te onderzoeken. Dit zou de openbaarmaking van alle contracten van staatsbedrijven met de media - de bedragen - moeten omvatten. Daarnaast contracten met journalisten en een lijst van familieleden van journalisten die tijdens de PiS-regering in dienst waren van de SSP. Hierdoor zullen we erachter komen hoe winstgevend symmetrisme was voor de vierde pseudomacht, gelooft Jan Piński, hoofdredacteur van Wieści24.pl.

Bron:  wiesci24.pl     język po Polsku

Pieszyce


Czuchnowski's krachtige woorden over RMF FM:
Balawajder is persoonlijk verantwoordelijk voor wat er de afgelopen jaren is gebeurd met het grootste radiostation


20 oktober 2023- 

Wojciech Czuchnowski roept op tot een zuivering van de Poolse media en het doorlichten van uitgevers en journalisten:

- Marek Balawajder is persoonlijk verantwoordelijk voor wat er gebeurd is met Polen's grootste radiostation in de afgelopen jaren. Onder hem ging RMF een nauwe relatie aan met de autoriteiten. Het radiostation berichtte zeer spaarzaam over de schandalen en misstanden van PiS en zijn coalitiepartners. Ik kan me niet herinneren dat het kritische informatie gaf over de president van Orlen, Daniel Obajtek, -  schrijft Wojciech Czuchnowski.

- De redacteuren hielden zich niet bezig met het verdedigen van de grondwet of de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, noch met het verdedigen van degenen die vervolgd en benadeeld worden door het regime. Dat deed RMF ook niet in augustus 2021, toen meer dan 1.000 journalisten een brief ondertekenden ter verdediging van TVN. Onder de brief staan verschillende namen van verslaggevers van de zender. Zij tekenden moedig tegen de aanbeveling van de directie in, die betrokkenheid bij de zaak verbood. In ruil daarvoor kon RMF rekenen op exclusieve interviews met politici van PiS, waaronder president Kaczyński en president Duda. Er werd zelfs een speciaal venster voor hen gecreëerd, waar machthebbers zachtjes werden geïnterviewd (eigenlijk beluisterd) door Krzysztof Ziemiec van TVP. Onder Marek Balawajder is het radiostation, dat vroeger een symbool was van onhandelbaarheid en onafhankelijkheid, een stille deelnemer geworden in de progressieve vernietiging van de democratie in Polen," schreef Wojciech Czuchnowski.

Bron:  Facebook

Bron:  wiesci24.pl    język po Polsku

Pieszyce


Solorz' TV had een gevaarlijke rol, waarschuwt Wojciech Czuchnowski

20 oktober 2023

Het is tijd om uitgevers en journalisten verantwoordelijk te houden voor wat ze voor PiS hebben gedaan en hoe ze de Poolse samenleving hebben misleid. Wojciech Czuchnowski heeft zich zeer scherp uitgesproken over deze kwestie.

- Zygmunt Solorz's Television, Polen's op één na grootste tabloid en een belangrijke portal hebben de afgelopen acht jaar een gevaarlijke rol gespeeld. Door het publiek gezien als privé en onafhankelijk, hebben ze vaak bescherming geboden aan de autoriteiten. Ernstig machtsmisbruik dat daar aan het licht kwam, is op de vingers van twee handen te tellen, waarschuwt Wojciech Czuchnowski.

 - Vaak dienden zij (de autoriteiten) als een forum waar ze 'hun weerlegging' konden geven en hun versie van de gebeurtenissen konden presenteren. Zonder bang te zijn dat het op de een of andere manier specifiek geverifieerd of ondermijnd zou worden. De activisten van Verenigd Rechts die Polen regeerden, waren daar ook graag geziene gasten. Polsat had zelfs (en heeft nog steeds) speciale artiesten om met hen te praten: Dorota Gawryluk, Bogdan Rymanowski of Grzegorz Jankowski. Ze staken hun politieke sympathieën nooit onder stoelen of banken, dus ze hoefden er niet eens aan herinnerd te worden dat ongemakkelijke vragen alleen aan de oppositie gesteld mochten worden. Super Express had een andere specialisatie: als er een machtsaffaire uitbrak, verscheen daar het materiaal dat werd gebruikt om het te verslaan. Interia gaf er gewoon de voorkeur aan om bepaalde dingen niet op te merken," voegt Czuchnowski toe.

Bron: Facebook

Bron:  wiesci24.pl    język po Polsku

Pieszyce


Stop het stamelen! Wirtualna Polska vol met teksten die de regering raken die er nog niet is

20 oktober 2023

Dit wordt steeds gênanter. Je krijgt de indruk dat het portaal Wirtualna Polska een van de belangrijkste critici is geworden van de regering die er nog niet is. Vandaag zijn er op zijn minst een paar teksten over de homepage gescrold die de indruk wekken te zijn geschreven op basis van een spin van Nowogrodzka.

Een van de meer absurde spins is het schrijven over de vermeende valstrik van PiS in de vorm van de begroting. Deze stelling herhalen en ondersteunen met uitspraken van mensen die niet veel kennis van het onderwerp hebben, is op zijn zachtst gezegd dwaas.

Je krijgt ook de indruk dat de titels van de afzonderlijke materialen bedoeld zijn om de indruk te wekken dat de nieuwe regering in de problemen zit en het niet redt. Het is echter moeilijk om teksten te vinden die de huidige regering ter verantwoording roepen of de PiS-schandalen samenvatten.

Het is absoluut noodzakelijk dat de nieuwe regering van Donald Tusk de kwestie van de enorme geldoverschrijvingen naar de media aanpakt, die in ruil daarvoor de Wet en Rechtvaardigheid partij moesten steunen.

Een doorlichting van journalisten en uitgevers is ook noodzakelijk.

Bron:    wiesci24.pl     język po Polsku

Pieszyce


Kussowski aan symmetristen: kun je het gezeur horen? Uitstekend!

 21 oktober 2023

- Symmetristen, die gedurende de hele periode van de populistische heerschappij min of meer openlijk de voorkeur gaven aan dit team, de spot dreven met de oppositie, haar zwak noemden, zonder idee en zonder programma, haar schandalen opspoorden, haar kiezers demotiveerden, haar leider bespotten, dat hij onnodig terugkeerde, niet degene van wie ze droomden, niet van deze politieke optie, niet nieuw en glanzend genoeg, spelden vandaag orders op hun borst voor de verkiezingsuitslag, die het falen van hun defaitistische verhaal bewees. Sommige journalisten en een bekende schrijver bespotten de mensen die in staat zijn om de omvang van de vervorming van de Poolse democratie te zien en de loop van de gebeurtenissen te voorspellen als de populisten, die hun fascinatie voor het Hongaarse model niet verbergen, een derde termijn zouden krijgen," schreef Wojciech Kussowski.

- Symmetristen vergaten al snel de acht jaar durende vernietiging door de autoriteiten van onhandelbare rechters en aanklagers, het illegaal afluisteren van de oppositie, de president van Gdańsk die uit haat werd vermoord, het opgejaagde kind van een parlementslid van de oppositie, de - deels geslaagde - pogingen om de particuliere media over te nemen, de politisering van het Grondwettelijk Tribunaal, de PKW, de politie en het leger. Ze beschouwden Kaczyński's aangekondigde vreedzame machtsoverdracht als een bewijs van onnodige angstzaaierij - het is nooit opgehouden een bloeiende democratie te zijn en wij zijn onverdraaglijke hysterici.

- Behalve dat Kaczynski de macht nog niet heeft afgestaan, en als hij dat vreedzaam doet, is dat niet omdat hij een democraat is, maar uit angst voor de toorn van meer dan 11 miljoen geïnformeerde kiezers. Duizenden van hen stonden urenlang voor de stemlokalen om deze ziekelijke macht naar de vier windstreken te jagen, voor sommige kiezers in het buitenland betekende dit uren reizen. Ze stemden voor een verandering die het gezicht had van een leider die u niet mocht, en ze hadden u, beste symmetristen en louter opportunisten, en uw advies doordrenkt van valse bezorgdheid... aan het grijze eind.

- De recordopkomst was te danken aan de medewerking van de hele democratische oppositie, die eindelijk naar één kant speelde zonder op elkaars knokkels te bijten en kwaadaardigheid, en eenheid toonde in een door de partijtelevisie opgezet debat. De 11,5 miljoen kiezers geloofden dat het mogelijk was om te winnen van de oneerlijke populisten met een gigantisch financieel en mediavoordeel in een ongelijke verkiezing, en vervolgens eensgezind te regeren. En dit werd bereikt, niet dankzij, maar ondanks jullie, de groteske, grijnzende, kwaadaardig blaffende loge van spottende mensen, comfortabel in jullie warme redactiestoelen. De burgermaatschappij slaagde voor de test, jullie faalden. Kun je het gehuil horen? Uitstekend.

Bron:  wiesci24.pl      język po Polsku

Pieszyce


Mazurek's wanhopige opmerking dat hij van de trog gerukt is
Michal Kolodziejczak lachte om woordvoerder PiS


24 oktober 2023

Kaczyński's bullebak.

AgroUnia leider Michał Kołodziejczak confronteerde Robert Mazurek op RMF radio. De met PiS besmeurde Mazurek haalde meteen uit naar de boer en beschuldigde hem ervan nooit met PiS-politici te discussiëren, maar meteen protesten aan te tekenen.

Kolodziejczak lachte Mazurek uit en wees erop dat hij altijd vroeg om eerst met boeren in gesprek te gaan. Op zijn beurt beoordeelde hij het gedrag van Mazurek als optredend als woordvoerder van PiS.

Dit maakte Mazurek woedend, die in zijn woede zijn kennis noemde... met de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bron:    wiesci24.pl      język po Polsku

Pieszyce


En Gajcy stamelt weer
Deze keer 'maakt' hij het publiek bang met het vermeende PiS-plan over in-vitro


23 november 2023

Andrzej Gajcy is terug op de hoofdpagina van Onet. Deze keer een verhaal dat rechtstreeks lijkt te zijn gekopieerd van Nowogrodzka over Kaczyński's vermeende plan om de democratische coalitie op in-vitro te bespelen. Het is gênant.

Wat is de waarheid? Er is geen plan van Kaczyński, alleen zijn fantasieën over terugkeren aan de macht en wraak nemen op Donald Tusk. Wat Gacy van de Wet en Rechtvaardigheid partij brengt, zijn de verzonnen fantasieën van de partij en haar voorzitter, maar heeft niets met de werkelijkheid te maken.

Het is de moeite waard om twee vragen te stellen: wie publiceert deze onzin op Onet en waarom, en in naam van welke deal functioneert Gajcy als een PiS-doorgeefluik naar Onet? Dit is echt bizar en verontrustend.

Elke journalist die echte contacten heeft met echte PiS-politici weet hoe de werkelijke situatie binnen de partij is. Het kopiëren van het verhaal over enkele denkbeeldige plannen is niet alleen verdacht, maar vooral heel dom. Kaczynski heeft geen beweging in de Sejm en het enige wat hij kan doen is de pietluttige kleuter spelen die huilt dat zijn speelgoed is afgepakt.

Het is echt tijd om een einde te maken aan dit zielige schouwspel.

Bron:  wiesci24.pl    język po Polsku