Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Paniek in het presidentieel paleis

Gestart door Pieszyce, 12 november 2023, 16:23

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Paniek in het presidentieel paleis 
Waar zullen ze het mee bedekken?


11 november 2023

De SW Research studio heeft een zeer interessante enquête uitgevoerd in opdracht van 'Rzeczpospolita'. De respondenten kregen één vraag voorgelegd: "Wat heeft president Andrzej Duda ertoe aangezet om de vorming van een regering toe te vertrouwen aan Mateusz Morawiecki?".

Het antwoord veroorzaakte echt paniek onder Andrzej Duda's entourage. Want maar liefst 54,1 procent van de respondenten is er ondubbelzinnig van overtuigd dat de president alleen de belangen van PiS voor ogen had. Nog eens 12,2 procent is ervan overtuigd dat Duda zowel de belangen van PiS als die van de staat op het oog had. Slechts 17,6 procent gelooft dat de politicus zich liet leiden door het belang van de staat.

- Het percentage mensen dat vindt dat Andrzej Duda zich liet leiden door het belang van PiS neemt toe met de leeftijd (45 procent - onder de 24, 57 procent - boven de 50). Deze mening wordt gedeeld door 6 op de 10 respondenten met een universitaire opleiding en 2/3 van de respondenten met een inkomen tussen 3.001 en 4.000 złoty netto. Volgens Justyna Sobczak van SW Research werd de beslissing van de president vooral ingegeven door het belang van de partij, volgens 64 procent van de inwoners van de grootste steden.

Een dergelijk resultaat is een ramp voor het imago van Duda. Hierover kunnen we ons waarschijnlijk geen illusies maken.

Bron: Rzeczpospolita

Bron:  wiesci24.pl       język po Polsku