Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Aan de grens met Belarus neergestoken Poolse militair sterft aan zijn verwondingen

Gestart door Pieszyce, 9 juni 2024, 23:15

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Beste forummers,

excuses voor de te late posting, maar ik ben druk, heeft ook te maken met het vele vertaalwerk hierover, en niet als laatste B.IN .h.h. ;D
Ik probeer het bij te houden omdat het belangrijk genoeg is,  :-\  maar het kan zijn dat ik er ook een paar dagen tussenuit ben. Sorry.Aan de grens met Belarus neergestoken Poolse militair sterft aan zijn verwondingen

6 juni 2024

Een Poolse soldaat die gewond raakte bij een steekpartij aan de grens met Belarus is overleden, zo maakte het Algemeen Commando van de strijdkrachten donderdag bekend.


citaatfoto Twitter.com

Het incident vond plaats in de vroege ochtend van 28 mei nabij het dorp Dubicze Cerkiewne in de oostelijke regio Podlaskie in Polen.

De soldaat, een soldaat van de 1e Armoured Brigade van Warschau, onderdeel van de 18e Gemechaniseerde Divisie, werd aangevallen door een persoon die erin slaagde hem in de borst te steken met een mes dat aan een stok was bevestigd door een bres in de stalen barrière.

Ondanks onmiddellijke medische hulp ter plaatse en daaropvolgende inspanningen van artsen, bezweek de soldaat donderdag aan zijn verwondingen in het Militair Medisch Instituut in Warschau, omringd door familie en medesoldaten, aldus het leger.

Het Algemeen Commando gaf gedetailleerd aan dat er psychologische en organisatorische steun werd verleend aan de familie van de overledene, waarbij verdere hulp werd gepland op basis van hun wensen.

Premier Donald Tusk betuigde zijn medeleven en benadrukte dat de jonge soldaat, alleen geïdentificeerd als Mateusz, "zijn leven gaf bij het verdedigen van de grenzen van de Republiek".

Op sociale media schreef Tusk: "Het thuisland en zijn medeburgers zullen dit offer niet vergeten. Ik betuig mijn diepste medeleven aan zijn dierbaren."

Als reactie op de aanval kondigde Tusk vorige week de oprichting aan van een bufferzone van 200 meter aan de grens, waarbij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Administratie de laatste hand legde aan de regelgeving, die volgens functionarissen vertraging opliep vanwege overleg met lokale overheden.

Vicepremier en minister van Defensie Władysław Kosiniak-Kamysz bracht ook hulde en zei: "Met grote spijt nemen we afscheid van onze soldaat Mateusz, die stierf na een brute aanval terwijl hij de Poolse grens verdedigde. Zijn opoffering en toewijding zijn voorbeelden van de hoogste moed."

Poolse troepen worden regelmatig geconfronteerd met druk aan de grens tussen Polen en Belarus, waar functionarissen zeggen dat duizenden mensen die door de Belarussische autoriteiten naar de grens zijn vervoerd, illegaal proberen over te steken.

(rt/gs)

Bron: IAR, PAP, polskieradio.pl by (rt/gs)

Pieszyce


Het Poolse parlement eist dat Belarus de moordenaar van een soldaat overhandigt

7 juni 2024 

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Radosław Sikorski, heeft een krachtige oproep gedaan aan de Belarussische autoriteiten om de persoon te identificeren en uit te leveren die verantwoordelijk is voor de moord op een Poolse soldaat die dodelijk werd neergestoken tijdens het verdedigen van de grens.

 "Als iemand een mes op de punt van een speer zet en door het hek, over de staatsgrens heen, naar een Poolse soldaat steekt, zijn het geen vluchtelingen, maar gewone criminelen", verklaarde Sikorski tijdens een bijeenkomst met kiezers voorafgaand aan de EP-verkiezingen van zondag.

Hij merkte verder op dat er een onderzoek loopt en drong er bij Wit-Rusland op aan volledig mee te werken. "We eisen dat de Wit-Russische autoriteiten de moordenaar identificeren en overdragen aan de Poolse autoriteiten als onderdeel van het onderzoek dat al wordt uitgevoerd door ons ministerie van Justitie," verklaarde hij.

In reactie op het incident werd later op donderdag een formele protestnota overhandigd aan de Belarussische zaakgelastigde bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een soldaat van Polen's 1e Pantserbrigade werd eind vorige maand neergestoken door migranten die probeerden een hek over te steken aan de Pools-Wit-Russische grens. Het leger zei dat de militair, die alleen Mateusz heette, donderdag in het ziekenhuis overleed.

Spanningen lopen op door Poolse soldaten die worden vastgehouden voor waarschuwingsschoten

De natie was verder verontrust door recent nieuws over twee Poolse soldaten die door de militaire politie werden vastgehouden omdat ze waarschuwingsschoten hadden gelost op een groep migranten die eerder dit jaar illegaal de Pools-Wit-Russische grens probeerden over te steken.

De reactie van de regering omvat een onderzoek naar de aanhoudingen, waarbij president Andrzej Duda heeft opgeroepen tot een vergadering van de Nationale Veiligheidsraad. De oppositie heeft het aftreden van de minister van Defensie, de minister van Justitie en zelfs de premier geëist.

De Poolse premier Donald Tusk zei vrijdag dat "de mogelijkheid om wapens te gebruiken in een noodsituatie iets vanzelfsprekends moet zijn voor een Poolse soldaat en officier". Hij kondigde ook het ontslag van de militaire aanklager Tomasz Janeczka aan.

 Ondertussen zei het nationale openbaar ministerie in een communiqué dat "het duidelijk is uit het gepresenteerde bewijs, en in het bijzonder uit de CCTV-beelden die door de grenswachten zijn verstrekt, dat de soldaten hun gezag hebben overschreden tijdens de interventie tegen migranten die illegaal de Poolse grens probeerden over te steken."

Vice-minister-president en minister van Defensie Władysław Kosiniak-Kamysz sprak zijn afkeuring uit over de detenties en vond ze onaanvaardbaar. Hij meldde dat hij door de commandant van de militaire politie op de hoogte was gebracht van het incident en verduidelijkte dat de beslissing om de soldaten vast te houden onafhankelijk was genomen, zonder hem of andere hoge ambtenaren op de hoogte te stellen.

 (jh)

Bron: IAR, PAP,  polskieradio.pl by (jh)      English

Pieszyce


CiteerHij kondigde ook het ontslag van de militaire aanklager Tomasz Janeczek aan

Dat ontslag werd niet geaccepteerd door Andrzej Duda, weer een vies spel van een president met een Te grote pen.

Janeczek is de meeste vertrouwde persoon van Ziobro en kan daarom niet ontslagen worden volgens hen die het denken te weten. Feit is dat er veel losse berichten waren op Twitter over deze materie. Maar we komen hier op terug.

Wat centraal stond en zeer duidelijk was, is het feit dat de aanval op Mateusz veel eerder plaatsvond en dat het militair openbaar ministerie waar Janeczek de baas is, pas echt actief werd toen de EU verkiezingen er aan kwamen. Hij wordt door velen beschuldigd van manipulatie vandaar ook zijn ontslag. Tusk moet NU doorpakken en doen wat nodig is om alles te herstellen.


Pieszyce

 >:(  >:(


Aleksandra      #SnaW #SilniRazem

@Aleks_z_Gryfa  Uuuu, panie! Jaki piękny fikołek! Janeczek niewinny, kozioł ofiarny! Sprawę odkładamy na po wyborach. Żeby sprawa polityczna nie była  Ty rezydencie zbolały...

Ooooh, dames! Wat een mooie truc! Janeczek is onschuldig, een zondebok! Wij stellen de zaak uit tot na de verkiezingen. Zodat de kwestie niet politiek is  Jij gepijnigde bewoner...
Jan Piński  @Jan_Pinski

Może być odwołany bez zgody prezydenta, bo ustawa która tej zgody wymaga jest niezgodna z Konstytucją. Pan Janeczek będzie mógł się odwołać do Sądu Pracy.

Het kan worden ingetrokken zonder toestemming van de president, omdat de wet die dergelijke toestemming vereist, in strijd is met de grondwet. De heer Janeczek zal in beroep kunnen gaan bij de Arbeidsrechtbank.

Pieszyce


Wie is aanklager Tomasz Janeczek?
"Hij is Ziobro's meest vertrouwde man, hij staat onder speciale bescherming".


Magdalena Galczynska
6 juni 2024

Tomasz Janeczek, plaatsvervangend procureur-generaal voor militaire zaken, heeft urenlang volgehouden dat hij niets wist over de detentie van Poolse soldaten aan de grens, die plaatsvond in maart. Ondertussen, volgens informatie van het Nationaal Parket, heeft Janeczek het onderzoek naar de zaak een maand geleden onder zijn officieel toezicht geplaatst. Wie is Prok. Janeczek, Zbigniew Ziobra's meest loyale soldaat genoemd?

 • Onet onthulde woensdag dat de militaire politie soldaten heeft aangehouden die in maart wapens gebruikten tegen een groep vluchtelingen die gewapend waren met gevaarlijk gereedschap. Ze werden in handboeien afgevoerd
 • De zaak veroorzaakte grote opschudding. De premier heeft de minister van Defensie op het matje geroepen. Hij verwacht van hem "snelle conclusies en organisatorische, juridische en personele beslissingen". De president daarentegen is verontwaardigd dat hij niet op de hoogte is gebracht van de zaak.
 • Onofficieel is Tomasz Janeczek, een van de plaatsvervangende algemene aanklagers, die toezicht houdt op de bureaus van de militaire aanklagers, mogelijk verantwoordelijk voor de actie tegen de soldaten. Hij beweert zelf dat hij niets van de zaak wist. Janeczek is een van Zbigniew Ziobra's naaste medewerkers.
 • Hij is voor morgen op het matje geroepen door zijn meerdere Adam Bodnar, de procureur-generaal

Wie is er uiteindelijk verantwoordelijk voor het incident aan de grens, toen Poolse soldaten in de boeien werden geslagen nadat ze probeerden te voorkomen dat een groep gewapende mannen hen aanviel? Dit moet nog worden vastgesteld, de zoektocht naar de verantwoordelijken is nog gaande. Het lijkt echter duidelijk wie er achter de aanklachten tegen hen zit, of in ieder geval officieel verantwoordelijk is voor het toezicht op de militaire aanklagers.

Formeel is de persoon die toezicht houdt op de werking van de militaire openbare ministeries in heel Polen - en dit is het openbaar ministerie dat de soldaten aanklaagt - openbaar aanklager Tomasz Janeczek, die in deze functie werd benoemd aan het einde van de regering van Verenigd Rechts, op 23 november 2023 door Zbigniew Ziobro.

Dit werden 'last minute' promoties genoemd, waarmee Ziobro het openbaar ministerie met zijn mensen concretiseerde. Het ontslag van de plaatsvervangend procureur-generaal, Adam Bodnar, is namelijk alleen mogelijk met toestemming van de president. En Andrzej Duda zal niet toestaan dat Ziobro's benoemde personen worden ontslagen - in principe, ongeacht hun mogelijke nalatigheden of prestaties.

Prok. Janeczek verschuilt zich achter totale onwetendheid

Proc. Janeczek reageerde snel. Nadat Onet woensdagavond de schokkende gebeurtenissen aan de grens had onthuld die plaatsvonden rond maart en april, heeft de plaatsvervanger van Adam Bodnar, die toezicht houdt op de kantoren van de militaire aanklagers, een verklaring op sociale media afgegeven via de vereniging van aanklagers Ad Vocem, die Ziobro steunt en bemand is door zijn mensen.

Hij verklaarde onder meer dat hij als plaatsvervangend procureur-generaal voor militaire zaken "op geen enkele wijze geïnformeerd was over de gebeurtenissen aan de grens of over de daaropvolgende procedurele stappen die de aanklager had genomen". Hij zou alles van Onet leren.

Daarin verklaarde hij onder andere dat hij als plaatsvervangend procureur-generaal voor militaire zaken "op geen enkele manier op de hoogte was van zowel de incidenten aan de grens als de daaropvolgende procedurele stappen van de openbare aanklager". Het was van Onet dat hij alles te weten moest komen.

Verderop lanceerde Prok. Janeczek een aanval op de nieuwe leiding van het openbaar ministerie.

"Al vele weken ben ik in de praktijk niet in staat om mijn officiële taken uit te voeren in de volle omvang die de wet aangeeft," schreef hij. En hij stelde dat dit het gevolg is van de manier waarop de huidige leiding van het nationale openbaar ministerie (Adam Bodnar-ed.) te werk gaat.

"Het is niet alleen in strijd met de toepasselijke bepalingen van de wet op het Openbaar Ministerie, maar ook met de interne regelgeving van mijn instelling", benadrukt aanklager Janeczek.

Hij handhaafde deze stellingen een paar uur later in een interview op de pro-PiS-website wpolityce.pl.

— Dit is een onaanvaardbare situatie. De details van zo'n schokkende zaak hadden immers aan mij moeten worden verstrekt. Ik zeg dit met nadruk, ik had geen kennis op dit gebied, zei hij.

Maar wist hij het? Landelijk Parket: heeft de zaak een maand geleden onder toezicht genomen

Deze versie wordt volledig tegengesproken door het standpunt van het Landelijk Parket. Haar woordvoerder, aanklager Przemysław Nowak, maakte bekend dat de plaatsvervangend procureur-generaal, Tomasz Janeczek, op 6 mei 2024 besloot de zaak in verband met de interventie van soldaten aan de grens met Belarus onder het hoogste officiële toezicht te plaatsen.

Feit is echter dat uit de PK-informatie duidelijk blijkt dat de arrestatie zelf heeft plaatsgevonden zonder tussenkomst van de officier van justitie.

In de gepubliceerde verklaring staat dat de door Onet onthulde zaak "werd geïnitieerd door informatie en video-opnamen die door de grenswacht aan de militaire politie in Białystok waren verstrekt."

Er werd opgemerkt dat de Militaire Politie, op basis van het verkregen materiaal, activiteiten in de "noodzakelijke mate" uitvoerde en daarom werd op 29 maart 2024 besloten om drie soldaten aan te houden. Er werd benadrukt dat de beslissing om de soldaten aan te houden werd genomen zonder de deelname van de aanklager.

'Ik hoop dat ze het annuleren'

— Ik hoop dat deze klacht de basis vormt voor het indienen van een aanvraag voor Janeczek. Dat ze het zullen annuleren, het is eenvoudigweg tijd om het samen te vatten. En het zal ongemakkelijk zijn voor de president om de wapens op te nemen, hij zal moeite hebben met de taak omdat hij een officier van het Poolse leger in ongenade heeft genomen - vertelt een van de aanklagers van het Landelijk Parket, die anonimiteit krijgt, aan Onet.

Hij benadrukt dat Janeczek ook op andere manieren van activiteiten kan worden ontheven. - Als er een disciplinaire procedure tegen hem zou worden gestart, zou hij uit zijn functie worden ontheven en volledig worden teruggetrokken uit alle activiteiten van de CP. Bovendien kan zijn salaris worden ingeperkt. En de gronden hiervoor zijn aanwezig. Janeczek heeft een maand geleden de leiding genomen over het onderzoek naar de zaak van de soldaten en het incident aan de grens. En als er in de dossiers geen sporen te vinden zijn van zijn inmenging en het trekken van consequenties tegen de aanklagers die aan hem ondergeschikt zijn, dan betekent dit dat hij alle acties in het onderzoek heeft goedgekeurd. Inclusief de manier waarop de Poolse soldaten werden aangehouden, en dat is een schandaal," merkt onze gesprekspartner op.

- Deze detentie was zo ongegrond dat het moeilijk te geloven is. Er was een incident aan de grens. Alles wordt opgenomen op CCTV en beschikbaar gesteld aan de grenspolitie. Het bewijsmateriaal is grotendeels veilig en wetende dat we te maken hebben met soldaten, is het gewoon idioot om ze in de boeien te slaan," zegt hij.

- Ze zijn tenslotte in kazernes, we kunnen ze identificeren, en ze handboeien omdoen was helemaal niet nodig. En omdat Janeczek de zaak in mei overnam, draagt hij de gevolgen van de fouten van degenen die de procedure leidden," zegt hij.

- Ik zal je dit zeggen. Hij is een goede vriend van zowel Ziobro als Bogdan Święczkowski. Hij heeft een uitzonderlijk hoog niveau van arrogantie, en bovendien staat hij ideologisch van ganser harte en met ziel en zaligheid aan de kant van de "goede verandering". Hij gelooft er gewoon in," besluit hij.

Wie is Tomasz Janeczek? Ze noemen hem "Ziobro's trouwste soldaat".

- Janeczek is Ziobro's meest vertrouwde man, zowel tijdens de eerste PiS-regeringen als nu. Hij staat onder speciale bescherming," dit is wat officier van justitie Katarzyna Kwiatkowska, hoofd van de onafhankelijke Lex Super Omnia officieren van justitie (LSO), in november aan Onet vertelde over Janeczek.

Het was toen dat Tomasz Janeczek werd benoemd in de functie van plaatsvervangend procureur-generaal, die op dat moment Ziobro's kandidaat Dariusz Barski was.

- Dat hij onder speciale bescherming staat, blijkt bijvoorbeeld uit de informatie van de media dat de heer Janeczek twee keer betrokken zou zijn geweest bij verkeersincidenten en daar niet één keer voor gestraft is en dat er ook geen tuchtprocedure tegen hem is gestart - benadrukte aanklager Kwiatkowska in november vorig jaar. - Integendeel, een van de zaken werd stopgezet omdat de daders niet zouden zijn opgespoord, terwijl iedereen wist dat de dader van het incident eigenlijk het hoofd van het regionale openbaar ministerie in Katowice was - beschreef ze.

Laten we niet vergeten dat voordat PiS aan de macht kwam, aanklager Janeczek een gewone aanklager in Śląsk was . In 2005 werd hij plotseling hoofd van het Openbaar Ministerie in Katowice. In de gemeenschap was het luid dat deze spectaculaire promotie het besluit was van Bogdan Święczkowski, die bijna alle openbare aanklagers inrichtte.

Tijdens de eerste PiS-regering werd Katowice – en vooral het plaatselijke parket – voor Ziobro de plek waar hij bijna alle politiek gemotiveerde onderzoeken naartoe leidde. En dus hield Janeczek toezicht op het onderzoek naar de zogenaamde kolen maffia. Hij was degene die naar verluidt zijn ondergeschikten onder druk had gezet om een bevel uit te vaardigen om voormalig SLD-parlementslid Barbara Blida te arresteren. Tijdens deze activiteiten pleegde Blida zelfmoord.

Volgens berichten in de media gaf Janeczek ook een van zijn ondergeschikten de opdracht om het verhoor van de voormalige president Aleksander Kwaśniewski, die als getuige getuigde, op te nemen. Deze ondergeschikte weigerde.

Toen PiS in 2007 de macht verloor, werd Janeczek een gewone onderzoeker. Hij keerde in 2016 terug naar de top, nadat PiS had gewonnen, en werd opnieuw hoofd van de aanklagers in Śląsk, met name het nieuw opgerichte regionale parket in Katowice. Hij kreeg ook de titel van nationaal aanklager. Sinds november vorig jaar werd plaatsvervangend procureur-generaal.

Magdalena Gałczyńska   journaliste Onet

Bron:     Onet.pl  przez Magdalena Gałczyńska      język po Polsku

Pieszyce


Ambtenaren steunen Poolse soldaten
die zijn aangeklaagd voor het afvuren van waarschuwingsschoten op migranten


6 juni 2024 

Ambtenaren hebben hun steun uitgesproken voor drie Poolse soldaten die zijn aangeklaagd voor het afvuren van waarschuwingsschoten op illegale migranten die probeerden vanuit Belarus het land binnen te dringen.

De Poolse minister van Defensie Władysław Kosiniak-Kamysz hekelde de acties van de militaire politie die eerder dit jaar tot de detentie van de soldaten leidden.

De militairen hadden waarschuwingsschoten afgevuurd om illegale grensovergangen af te schrikken nabij Dubicze Cerkiewne, een dorp langs de Pools-Belarussische grens.

Het incident, dat aanleiding heeft gegeven tot een onderzoek door de militaire autoriteiten, roept vragen op over de balans tussen nationale veiligheidstaken en wettelijke grenzen.

Volgens rapporten werden twee van de gedetineerde soldaten beschuldigd van het overschrijden van hun gezag en mogelijk levens in gevaar brengen.

Deze stap wordt alom bekritiseerd als een overdreven reactie, waarbij de minister van Defensie aanvoert dat de soldaten hun taken onder uitdagende omstandigheden uitvoerden.

Kosiniak-Kamysz benadrukte de noodzaak van duidelijkheid in dergelijke situaties en waarschuwde voor al te ijverige acties die de operationele capaciteiten van de soldaten zouden kunnen ondermijnen.

Het incident bij Dubicze Cerkiewne maakt deel uit van een bredere reeks confrontaties aan de grens, waarbij Poolse strijdkrachten vaak in gespannen confrontatie verkeren met mensen die vanaf Belarussische zijde illegaal de grens proberen over te steken.

Onlangs heeft een nieuwe woordenwisseling geresulteerd in de steekpartij van een Poolse soldaat, wat de vluchtige aard van de uitdagingen op het gebied van de grensveiligheid onderstreept. De soldaat is inmiddels overleden.

De minister van Defensie bevestigde zijn steun voor de troepen en onderstreepte hun rol bij het beschermen van de grenzen van het land, terwijl tegelijkertijd de wettelijke en ethische normen werden nageleefd.

De opmerkingen van Kosiniak-Kamysz weerspiegelen een kritische kijk op de wijze waarop de militaire politie met de situatie omgaat, en suggereren een mogelijke herbeoordeling van procedures en protocollen bij de omgang met migranten aan de grens.

De situatie toont de bredere geopolitieke spanningen tussen Polen en Wit-Rusland aan, vooral op het gebied van het beheer van migrantenstromen, die al jaren een twistpunt zijn.

Polen heeft kritiek geuit op het feit dat Belarus de migranten gebruikt als pionnen in een hybride oorlogsvoering, een tactiek die bedoeld is om de regio te destabiliseren.

 (rt/gs)

Bron: IAR, PAP, polskieradio.pl by (rt/gs)     English


Pieszyce


Gemengde stem in vervolging na arrestatie soldaten. Documenten onthuld

Opgesteld door: Mateusz KucharczykPolen
donderdag 6 juni (17:37)

De zaak van de detentie van Poolse soldaten aan de grens blijft aan kracht winnen. "De omstandigheden van het incident zullen waarschijnlijk grote publieke belangstelling wekken," schreef aanklager Tomasz Janeczek op 6 mei in een brief aan de adjunct-directeur van militaire zaken bij het Openbaar Ministerie Mieczysław Śledzia. De onderzoeker beweerde onlangs dat hij niets wist over de hele zaak. Eerdere correspondentie met de openbare aanklager is ook aan het licht gekomen. Hij zal de zaak binnenkort uitleggen aan Adam Bodnar.

 Plaatsvervangend procureur-generaal voor militaire zaken Tomasz Janeczek heeft in een besluit van 6 mei 2024 besloten om de zaak van de soldaten die aan de grens op migranten hebben geschoten onder officieel toezicht te plaatsen.

In een verklaring en in interviews met de media stelde hij dat hij geen gedetailleerde kennis had van het incident. In een brief van 29 april 2024, die door een journalist van Wirtualna Polska is ingezien, vroeg de adjunct-directeur voor militaire zaken van het Landelijk Parket Mieczysław Śledź Janeczek echter om het onderzoek van het Parket van het district Warschau onder officieel toezicht te plaatsen. Op 6 mei stemde Janeczek hiermee in.

Plaatsvervangend procureur-generaal voor militaire zaken Tomasz Janeczek heeft in een besluit van 6 mei 2024 besloten om de zaak van soldaten die aan de grens op migranten schoten onder officieel toezicht te plaatsen.

In een verklaring en in interviews met de media stelde hij dat hij geen gedetailleerde kennis had van het incident. In een brief van 29 april 2024, die door een journalist van Wirtualna Polska is ingezien, vroeg de adjunct-directeur voor militaire zaken van het Landelijk Parket Mieczysław Śledź echter aan Janeczek om het onderzoek van het Parket van het district Warschau onder officieel toezicht te plaatsen. Op 6 mei stemde Janeczek hiermee in.

 In het document, gedateerd 29 april, stond dat de soldaten "hun autoriteit drastisch hadden overschreden met betrekking tot hun patrouille". Een week later werd in correspondentie gericht aan Tomasz Janeczek geschreven dat "de omstandigheden van de gebeurtenissen van aanzienlijk openbaar belang kunnen zijn".

Detentie van soldaten. Nieuwe informatie over aanklager Tomasz Janeczek

Eerder had Janeczek aangevoerd dat hij "op geen enkele manier was geïnformeerd over zowel de incidenten aan de grens als de daaropvolgende procedurele stappen van de openbare aanklager". Een verklaring van openbare aanklager Janeczek werd op sociale media gepubliceerd door de onafhankelijke vereniging van openbare aanklagers "Ad vocem".

Daarin benadrukt Janeczek dat "deze situatie het gevolg is van de modus operandi van de huidige leiding van het Landelijk Parket. Het is niet alleen onverenigbaar met de huidige bepalingen van de Wet op Openbare Vervolgingen, maar ook met de interne regels van mijn instelling". - oordeelde openbaar aanklager Janeczek.

Een woordvoerder van het Landelijk Parket verwees donderdag op sociale media naar de woorden van Tomasz Janeczek. "Plaatsvervangend procureur-generaal Tomasz Janeczek heeft persoonlijk, schriftelijk, op 6 mei 2024 besloten om deze zaak onder superieur officieel toezicht te plaatsen," - schreef aanklager Nowak op sociale media.
 
Minister van Justitie en tegelijkertijd procureur-generaal Adam Bodnar meldde op zijn beurt dat hij procureur-generaal Janeczek had uitgenodigd voor een spoedvergadering op vrijdagochtend.

"Het gesprek is bedoeld om volledige informatie te verstrekken over de omstandigheden en acties van het openbaar ministerie in de zaak van de aanklacht tegen soldaten die ingrepen tegen een groep migranten die illegaal de Poolse staatsgrens probeerden over te steken, -  meldde Bodnar op het X-platform.

Detentie van soldaten aan de grens. Władysław Kosiniak-Kamysz reageert

Op woensdagavond onthulde Onet de zaak van drie Poolse soldaten die werden aangehouden ]nadat ze 43 waarschuwingsschoten hadden gelost op migranten die zich een weg baanden over de Pools-Belarussische grens. De twee militairen werden beschuldigd van het overschrijden van hun autoriteit en het in gevaar brengen van het leven van anderen. De mannen blijven op vrije voeten, maar zijn geschorst van dienst en onder toezicht geplaatst van een militaire superieur.

De publicatie veroorzaakte een golf van politiek commentaar en reacties. Kort voor middernacht verklaarde vice-premier en minister van Nationale Defensie Władysław Kosiniak-Kamysz op sociale media dat hij "altijd zou staan voor de eer van de Poolse soldaten". Hij schreef ook dat de situatie "onaanvaardbaar" was en dat "de acties van de militaire politie ten opzichte van de gedetineerden absoluut zullen worden verhelderd".

Premier Donald Tusk zei op zijn beurt donderdagochtend dat hij een rapport had ontvangen van het hoofd van het ministerie van Defensie en dat "het gedrag van het openbaar ministerie en de militaire politie tegenover onze soldaten terechte bezorgdheid en woede oproept onder de bevolking". "Ik verwacht snelle conclusies en organisatorische, juridische en personele beslissingen". - kondigde de premier aan via Dienst X.

"Schoten gelost brengen migranten in gevaar". Openbaar ministerie over grensincident

- De schoten werden afgevuurd op een manier die de migranten in direct gevaar bracht voor hun leven en gezondheid, vertelde Anna Adamiak, woordvoerster van de procureur-generaal, aan Polsat News. Twee soldaten hoorden de beschuldigingen en een derde werd ondervraagd, liet ze weten. - De soldaten die schoten afvuurden tijdens de interventie bevonden zich niet in een levensbedreigende situatie, voegde ze eraan toe.

- De zaak kwam tot stand op basis van informatie en video-opnamen die door de grenswacht aan de militaire politie in Białystok waren verstrekt. De Marechaussee heeft op basis van het verkregen materiaal in de 'noodzakelijke mate' activiteiten uitgevoerd conform art. 308 par. 1 van het Wetboek van Strafvordering - verstrekt door Adamiak. Ze voegde eraan toe dat drie soldaten op 29 maart werden aangehouden en naar de afdeling Militaire Zaken van het districtsaanklager Białystok-Północ in Białystok werden gebracht. De beslissing om de bovengenoemde soldaten vast te houden werd – zoals zij opmerkte – genomen zonder de medewerking van de aanklager.

https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-dwuglos-w-prokuraturze-po-zatrzymaniu-zolnierzy-ujawniono-do,nId,7558271

Pieszyce

N.A.V. van de vele commentaren vanuit PiS


Donald Tusk    @donaldtusk

W czasie rządów PiS Żandarmeria nakładała zatrzymanym żołnierzom kajdanki ponad PIĘĆSET razy. Nikt się nie oburzał, nie było sensacyjnych artykułów, nie żądano dymisji Ministra Obrony, prezydent nie zwoływał Rady Bezpieczeństwa. Intrygujące.

Tijdens de PiS-regering heeft de gendarmerie gedetineerde soldaten meer dan VIJFHONDERD keer met handboeien omgedaan. Niemand was verontwaardigd, er waren geen sensationele artikelen, er was geen vraag naar het aftreden van de minister van Defensie en de president riep de Veiligheidsraad niet bijeen. Fascinerend.


Pieszyce

  Na de dood van soldaat Mateusz, hadden veel PiS kaderleden het nodig om de regeringscoalitie aan te vallen, dat het een schande was dat soldaten geboeid afgevoerd werden van de grens. Het was een schande dat Tusk het uniform aanviel. De waarheid is echter totaal anders en Jan Piński heeft daar met zijn vriend een onderzoek naar gedaan. Vergeet niet dat de huidige arrestaties in opdracht gebeurd zijn van een Officier van Justitie van de partij van Ziobro.

  Zie onderstaand het onderzoek.


  Dit is hoe PiS soldaten lastigviel en vernietigde
  Ze werden in de tijd van Morawiecki vele malen geboeid


  12 juni 2024

  Cezary Tomczyk onthulde dat soldaten in de tijd van Szydło en Morawiecki massaal werden lastiggevallen door de autoriteiten. Ze werden vele malen geboeid:

  Binnen de grensgroep werden 15 keer handboeien gebruikt
  -2021 - 2 keer
  -2022 - geen
  -2023 tot november - 7 keer

  Schoten gelost aan de grens met scherpe munitie.
  - onder Blaszczak
  2023 - 320 schoten
  -onder de regering van Kosiniak-Kamysz
  2024 - 1300 schoten

  – In 2021 werden 140 soldaten geboeid
  – In 2022 werden ongeveer 180 soldaten geboeid
  – In 2023 werden ongeveer 200 soldaten geboeid.

  • Nieuw schietprogramma voor kleine wapens.
  • Inzet van gespecialiseerde militaire eenheden met ervaring in stabilisatiemissies naar de grenzen.
  • 25e Luchtcavaleriebrigade, 6e Luchtlandingsbrigade, speciale troepen van de militaire politie.
  • Zwaar materieel - KTO Rosomak
  • Lichte gepantserde voertuigen
  • Uitgebreide vervanging van de uitrusting van individuele soldaten.
  • Daarnaast ruim 2 politie compagnieën
  • Overgang naar een containeraccommodatiesysteem. Voorheen tenten zonder airconditioning.

  Bron wiesci24.pl      język po Polsku
  [/list]