Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Controverse over het besluit van Beata Szydło:

Gestart door Pieszyce, 15 mei 2024, 23:05

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Controverse over het besluit van Beata Szydło:
afschaffing van ABW-delegaties was een aanval op de nationale veiligheid


15 mei 2024

In de afgelopen jaren is de Poolse politiek getuige geweest van een aantal beslissingen die controverse en geschillen hebben veroorzaakt. Eén zo'n besluit was de liquidatie van de delegaties van het Agentschap voor de Binnenlandse Veiligheid (ABW) door voormalig premier Beata Szydło. De ABW speelt als civiele contraspionagedienst een sleutelrol in de bescherming van de binnenlandse veiligheid van het land. Het besluit om de delegaties af te schaffen blijft wijdverspreide discussie oproepen over de mogelijke gevolgen voor de nationale veiligheid en de acties van de Partij Recht en Rechtvaardigheid in lijn met Russische belangen.

Het binnenlandse veiligheidsagentschap is verantwoordelijk voor het tegengaan van interne bedreigingen, waaronder spionage, terrorisme en de activiteiten van buitenlandse inlichtingendiensten op Pools grondgebied. De delegaties van ABW in verschillende regio's van het land vormden een belangrijk onderdeel van de organisatiestructuur van het agentschap, waardoor het snel en effectief kon reageren op lokale bedreigingen.

Beata Szydło, in haar rol als premier, besloot om verschillende ABW-delegaties af te schaffen als onderdeel van hervormingen die gericht zouden zijn op het stroomlijnen van de operaties van het agentschap en budgetbesparingen. Het besluit werd gerechtvaardigd op grond van "bezorgdheid" over de veiligheid van Polen en de noodzaak om de middelen efficiënter te beheren. Volgens de voormalige premier moest de centralisatie van de activiteiten van de ABW bijdragen tot een beter gebruik van de middelen en de efficiëntie van het agentschap verhogen.In werkelijkheid was dit misschien niet het geval.

Internetgebruikers uitten ook hun bezorgdheid over de afschaffing van de ABW-delegaties.Eén gebruiker wees op het paradoxale karakter van een situatie waarin acties die gericht zijn op het vergroten van de veiligheid van een land kunnen leiden tot een verzwakking van de contraspionage van dat land.
Volgens de internaut kan de afschaffing van de delegaties het voor de ABW moeilijk maken om zijn taken effectief uit te voeren en een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid.

De beslissing van Beata Szydło moet door het openbaar ministerie worden beoordeeld in de context van het vernietigen van de veiligheid van Poolse vrouwen en mannen.
 
Bron:    wiesci24.pl     język po Polsku