Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Buitenland schrijft over interesse Polen in democratie en uitzendingen Sejm

Gestart door Pieszyce, 13 december 2023, 19:30

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Buitenland schrijft over interesse Polen in democratie en uitzendingen Sejm

11 december 2023
 
- De dagelijkse live-uitzending van de werkzaamheden van het Poolse parlement, de Sejm, is online een hit geworden en trekt honderdduizenden kijkers naar elke vergadering. Sommige bekijken meer dan een miljoen. De nieuwste must-watch serie wordt binnenkort op het witte doek vertoond. De vraag om de belangrijke beraadslagingen van volgende week te volgen is zo groot dat een van de belangrijkste bioscopen van Warschau, Kinoteka, het hele gebeuren vertoont en politiek met popcorn aanbiedt, meldt de BBC.

- Maandag is de deadline voor premier Mateusz Morawiecki om zijn kabinet voor te stellen voor een motie van vertrouwen door de parlementsleden. Als hij niet genoeg steun krijgt, zoals verwacht, zal het parlement een coalitieregering onder leiding van Donald Tusk goedkeuren, die een meerderheid van de zetels in de Sejm heeft. Behoudens grote verrassingen zou Polen halverwege de week een nieuw kabinet moeten hebben. Het toegenomen enthousiasme van het publiek om het reilen en zeilen van het politieke leven te volgen, volgde op de verkiezingen van half oktober, die een recordopkomst van meer dan 70 procent kenden, volgens buitenlandse media.

Veel mensen werden gemotiveerd om te stemmen door harde waarschuwingen van de oppositie dat Polen achteruit gaat in een aantal basisprincipes van de democratie onder de nationalistische PiS-regering, benadrukken ze.

Bron: wiesci24.pl     jÄ™zyk po Polsku