Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Een Russische raket vloog over Polen

Gestart door Pieszyce, 25 maart 2024, 00:23

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Een Russische raket vloog over Polen
De minister reageerde onmiddellijk


24 maart 2024

Efficiënte overheid en snel handelen. De veiligheid van Polen is het allerbelangrijkste. Daarom heeft de minister van Defensie de Polen onmiddellijk geïnformeerd over wat er vandaag is gebeurd.

– Vanwege de schending van het Poolse luchtruim door een kruisraket gelanceerd door de langeafstandsluchtvaart van de Russische Federatie werden alle procedures onmiddellijk in gang gezet. Ik heb contact met de president, de premier, de minister van Buitenlandse Zaken, de chef van de generale staf en de operationeel commandant van de strijdkrachten. We houden de situatie voortdurend in de gaten, zei Władysław Kosiniak-Kamysz, minister van Nationale Defensie.

– En waar is deze meerlaagse luchtafweer na 8 jaar PiS-heerschappij? Ik vraag wat er sinds 2015 is gedaan?! Wie heeft de schuld dat hij boven Polen vliegt waar hij wil? Waar zijn deze twee Macierewicz en Błaszczaka die al 8 jaar geen oplossing kunnen vinden? Ik weet het, Tumanum... – een van de internetgebruikers gaf commentaar op de woorden van de minister.

– Dat willen wij u graag mededelen op 24 maart dit jaar bij. Op 4.23 uur was er sprake van een schending van het Poolse luchtruim door een van de kruisraketten die deze nacht werden gelanceerd door de langeafstandsluchtvaart van de Russische Federatie. Het doelwit van de aanvallen waren steden in het westen van Oekraïne. Het object kwam de Poolse ruimte binnen nabij de stad Oserdów (provincie radarsystemen. Vanavond zijn alle noodzakelijke procedures gelanceerd om de veiligheid van het Poolse luchtruim te garanderen. Onder meer werd de Poolse en geallieerde luchtvaart geactiveerd. Het leger houdt voortdurend de situatie op het grondgebied van Oekraïne in de gaten en blijft voortdurend paraat om de veiligheid van het Poolse luchtruim te waarborgen, aldus de officiële verklaring.

Bron:  wiesci24.pl     język po Polsku

Pieszyce


DRINGENDE Kosiniak-Kamysz-conferentie
Rusland vuurde een raket af die het Poolse luchtruim binnendrong. Wij reageren


24 maart 2024

– Om 04.43 uur werd het luchtruim van de Republiek Polen geschonden door een van de Russische raketten. Het bleef 39 seconden in ons luchtruim, zei Władysław Kosiniak-Kamysz.

– De faciliteit werd te allen tijde in de gaten gehouden door Poolse radarsystemen. Alle strategische acties zijn ondernomen om de veiligheid te garanderen. F-16-dienstparen zijn geactiveerd - voegde de vice-premier eraan toe. – Door de massale Russische raketaanval op het grondgebied van Oekraïne werden in Polen in de vroege ochtenduren alle luchtafweer- en luchtverdedigingssystemen geactiveerd.

– Omdat deze dreiging een van de grootste was sinds het begin van het conflict, werden alle acties vooraf ondernomen. Als er enige aanwijzing was dat het object op weg was naar het grondgebied van de Republiek Polen, zou het uiteraard worden neergeschoten. Dit is een situatie die een volledige analyse en een volledig rapport vereist. Het informeren van het publiek, transparantie en het tonen van specifieke acties zijn voor ons een van de belangrijkste elementen geweest sinds we de regering hebben overgenomen, concludeerde Kosiniak-Kamysz.

Bron:  wiesci24.pl     język po Polsku

Pieszyce


Anna Ackermann       @ackerm_ann

Poland: "The target of the Russian missile was not in our country, otherwise we would've intercepted it of course". ... which means Russia can freely use Polish airspace to target anything in Ukraine?
 
Polen: "Het doel van de Russische raket lag niet in ons land, anders hadden we hem natuurlijk onderschept". ... wat betekent dat Rusland vrijelijk het Poolse luchtruim kan gebruiken om zich op iets in Oekraïne te richten?
 @KosiniakKamysz je bent een idioot. Anna Ackermann snapt het beter dan jij. Elke raket, die over Polen vliegt om in Oekraïne mensen te doden moet uit de lucht gehaald worden. En de russen gewaarschuwd dat dit gaat gebeuren. Doe je dat niet, ben je medeplichtig aan het doden van onschuldige mensen in Oekraïne. Kun je dat met je geloof verantwoorden? Ik zou dat niet kunnen als ik nog katholiek was.

Pieszyce


Russische raket doorbreekt luchtruim Polen van zaterdag op zondagnacht

24 maart  2024

Om 4:23 AM op zondag, vloog een Russische raket gericht op Oekraïne kort over Pools grondgebied, en schond het Poolse luchtruim - meldde het Operationele Commando van de Poolse Strijdkrachten.

Het object kwam de Poolse ruimte binnen in de buurt van de stad Oserdów in het aan Oekraïne grenzende woiwodschap Lublin - en bewoog gedurende 39 seconden over Pools grondgebied. Tijdens de gehele vlucht werd de raket waargenomen door de Poolse militaire radarsystemen.

"Het bewoog met een snelheid van bijna 800 km / h, op een hoogte van 400 m, en overschreed de grens met ongeveer 2 kilometer" - zei Lt. Kol. Jacek Goryszewski, woordvoerder van Polen's Operationele Commando van de Strijdkrachten, tijdens een persconferentie op zondagochtend. Hij legde uit dat er geen beslissing was genomen om het neer te schieten, omdat de raket voor een zeer korte tijd in Polen's luchtruim bleef en niet binnen het schootsveld van enige Poolse militaire middelen was.

Dit is de derde raket die het Poolse luchtruim schendt sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Het Poolse leger verzekerde dat het voortdurend de situatie in de buurt van de grens in de gaten houdt en bereid blijft om de veiligheid van het Poolse luchtruim te garanderen.

    Na de schending van het Poolse luchtruim door een kruisraket afgevuurd door de langeafstandsluchtvaartuigen van de Russische Federatie, zijn onmiddellijk alle procedures in werking gesteld. Ik heb contact met de president, de premier, de minister van...- Władysław Kosiniak-Kamysz (@KosiniakKamysz) 24 maart 2024

De gebeurtenis vond plaats tijdens een van zaterdag op zondag nacht aangekondigd antiraketalarm in heel Oekraïne, toen talloze kruisraketten gericht op Oekraïense steden werden gelanceerd door Russische strategische bommenwerpers.

Polen's ministerie van Defensie gaf zondagochtend een verklaring uit over de situatie. "We roepen de Russische Federatie op om haar terroristische luchtaanvallen tegen de burgers en het grondgebied van Oekraïne te stoppen" - schreef het ministerie, eraan toevoegend dat "Polen uitleg zal eisen van de Russische Federatie als gevolg van nog een van haar schendingen van het Poolse luchtruim".

Rusland viel Oekraïne voor het eerst illegaal binnen in 2014 - en heeft sindsdien een aanzienlijk deel van het land bezet. Op 24 februari 2022 ging Moskou nog een stap verder met een onwettige en niet-uitgelokte volledige invasie van Oekraïne - de grootste militaire campagne in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

In de rapporten van de Verenigde Naties staat dat de Russen sinds het begin van de invasie talloze oorlogsmisdaden hebben begaan in Oekraïne, waarbij ze vaak niet-militaire doelen hebben aangevallen en tienduizenden burgers hebben gedood.

Zondag is dag 760 van de grootschalige aanvalsoorlog van Rusland tegen Oekraïne.

(mm)

Bron: PAP, MON, polskieradio.pl by mm English

Pieszyce


Jürgen Nauditt      @jurgen_nauditt

"How did Poland manage to leave NATO for 39 seconds?" A secret video from the Polish secret service appeared that explained everything.
"Hoe slaagde Polen erin de NAVO voor 39 seconden te verlaten?" Er verscheen een geheime video van de Poolse geheime dienst die alles uitlegde.Video:  https://twitter.com/i/status/1772679361155543535


Pieszyce


Russische afgezant negeert Poolse dagvaarding over raketincident: woordvoerder

25 maart 2024

Ruslands ambassadeur in Warschau heeft een dagvaarding van het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken genegeerd en geen uitleg gegeven over een incident waarbij een Russische kruisraket kortstondig in het Poolse luchtruim vloog, zei een woordvoerder op maandag.

"De Russische ambassadeur in Polen, Sergej Andrejev, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Warschau niet bezocht ondanks dat hij daartoe maandag was opgeroepen," vertelde de Poolse woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken Paweł Wroński aan verslaggevers.

Hij voegde eraan toe dat een diplomatieke nota met het verzoek om opheldering over de schending van het Poolse luchtruim "op een andere manier" naar het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zou worden gestuurd.

Het object drong het Poolse luchtruim binnen

Polen's strijdkrachten zeiden op zondag dat een Russische kruisraket gelanceerd op Oekraïne's westelijke Lviv regio het Poolse luchtruim in de vroege ochtend heeft geschonden.

Het Operationele Commando van de Poolse Strijdkrachten zei in een verklaring dat "op 24 maart om 4:23 uur het Poolse luchtruim werd geschonden door een van de kruisraketten die 's nachts door de Russische lange afstandsluchtvaart werd gelanceerd. De doelen van de aanvallen waren steden in het westen van Oekraïne."

Het Poolse leger voegde in een X post toe dat "het object het Poolse luchtruim binnenging" in de buurt van het dorp Oserdów, in het oosten van het land's Lubelskie provincie in de buurt van de Oekraïense grens, "en daar 39 seconden bleef."

De verklaring zei ook dat "tijdens de gehele vlucht," de Russische raket "werd waargenomen door militaire radarsystemen."

Polen's leger woordvoerder Jacek Goryszewski vertelde verslaggevers dat de raket ongeveer 2 km in het Poolse luchtruim reisde alvorens terug te keren naar Oekraïne, meldde het persbureau Reuters.

Polen eist uitleg

Polen's autoriteiten zeiden dat ze uitleg zouden eisen van Moskou.
"Polen zal uitleg eisen van de Russische Federatie met betrekking tot een nieuwe schending van het nationale luchtruim van ons land," zei het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring op zondag.

"Bovenal roepen we de Russische Federatie op om terroristische luchtaanvallen op de inwoners en het grondgebied van Oekraïne te stoppen, een einde te maken aan de oorlog en haar eigen binnenlandse problemen aan te pakken," voegde het eraan toe.

"Wij betuigen ons medeleven met de slachtoffers van de Russische bombardementen en hun familieleden," zei de verklaring ook. "De Republiek Polen veroordeelt alle vormen van terrorisme en pogingen om grenzen met geweld te herzien."

Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken is van plan om de Russische ambassadeur te dagvaarden over de schending van het luchtruim, zei vice-minister van Buitenlandse Zaken Andrzej Szejna op zondag.

Russische raketaanvallen bij Polen vormen bedreiging voor NAVO: Oekraïense gezant

De Oekraïense ambassadeur in Polen, Vasyl Zvarych, heeft gezegd dat Russische raketaanvallen op Oekraïne's westelijke Lviv regio in de buurt van de Poolse grens een "ernstige bedreiging" vormen voor NAVO-landen.

"De Russische raketaanval op de Lviv regio en de schending van het Poolse luchtruim door een Russische raket zijn een ernstige bedreiging voor NAVO-landen, waaronder Polen," schreef Zvarych op X op zondag.

Hij voegde eraan toe: "We moeten de Russische troepen stoppen en ze van het Oekraïense grondgebied verdrijven. Ik doe een beroep op de landen van de vrije wereld om het proces van bewapening van Oekraïne te versnellen."

De Poolse minister van Defensie Władysław Kosiniak-Kamysz zei dat Warschau Oekraïne zou blijven steunen tegen de voortdurende invasie van Rusland, meldde het IAR nieuwsagentschap van de publieke omroep Polish Radio.

Rusland viel Oekraïne binnen op 24 februari 2022, het begin van het grootste gewapende conflict in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

Inmiddels heeft hij Polen verlaten zonder dat hij werd uitgezet.

Maandag is dag 761 van Ruslands oorlog tegen Oekraïne.

(gs)

Bron: IAR, PAP, Reuters, gov.pl, polskieradio.pl    English