Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Hoe wilden PiS en Soeverein Polen censuur op internet introduceren?

Gestart door Pieszyce, 1 april 2024, 00:25

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Hoe wilden PiS en Soeverein Polen censuur op internet introduceren?

31 maart 2024

- Al in januari 2021, probeerde Ziobro de zogenaamde 'Freedom of Speech Act' door te drukken, waarbij een vijfkoppige Freedom of Speech Council zou toezien op de naleving van 'vrijheid van meningsuiting' op het internet en een aanklager zou beslissen over het onmiddellijk blokkeren van onwelgevallige inhoud. Morawiecki, aan de andere kant, werkte aan zijn eigen amendement op de wet over het nationale cyberveiligheidssysteem, waarin hij zichzelf het recht zou geven om berichten online te blokkeren, schreef een internetgebruiker.

- En het was alleen het conflict tussen Ziobra en Morawiecki en de EU regelgeving waaronder reuzen als Facebook en You Tube vallen dat de opmars van PiS op het web blokkeerde. Wat vreesde ik toen. Zelfs toen was het duidelijk dat het web een krachtcentrale was. En de vrijheid van communicatie werd gered en Polen binnengedragen door de gewone gebruikers. Het was achter platformen zoals FB, Twitter en Tik Tok dat het agitatiesucces van elk protest, elke mars, verkiezingsopkomst en overwinning lag. Niet voor niets waren wij precies de mensen waar PiS effectief op in wilde zetten.

- Ik ben niet langer bang. Maar het is met groeiende gêne dat ik opmerk dat vandaag de dag de grootste voorstanders van PiS-wetten en -verwijdering degenen zouden zijn wier professionele, journalistieke missie vrijheid van meningsuiting omvat. En ook al klink ik een beetje hatelijk, je bent klaar. We hebben onze eigen helden en we kennen jullie door en door. Jullie zullen ons niet verdelen en jullie zullen niet winnen van ons netwerk," voegt hij eraan toe.

Bron:    wiesci24.pl       język po Polsku