Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Hoeveel kostte de politiebescherming van Kaczynski?

Gestart door Pieszyce, 31 december 2023, 00:04

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Hoeveel kostte de politiebescherming van Kaczynski?
Er komt een audit door het ministerie van Binnenlandse Zaken


oprac. PRC
29 december 2023

Hoeveel politieagenten werden er ingezet om de villa van Jarosław Kaczyński in Żoliborz, het hoofdkwartier van Wet en Rechtvaardigheid in de Nowogrodzka-straat en de maandelijkse herdenkingen permanent te beschermen? Wat waren de kosten voor de belastingbetaler? Het ministerie van Binnenlandse Zaken kondigt een audit aan.

Midden december verdwenen de politiepatrouilles voor het huis van Jarosław Kaczyński. - Politieagenten gaan terug naar hun echte werk, ze zullen geen veiligheidsagentschap zijn voor politici," kondigde de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken en Bestuurszaken Maciej Kierwiński destijds aan.

Nu heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken de controledienst van het ministerie opdracht gegeven om een plan op te stellen voor een gedetailleerde audit van zowel de overheidsuitgaven als de betrokkenheid van de politie om de voorzitter van Wet en Rechtvaardigheid te beschermen, zo heeft het TVN24-portaal vernomen.

De audit moet gedetailleerde antwoorden geven op vragen zoals: hoeveel politieagenten werden ingeschakeld om de villa van Jarosław Kaczyński in Żoliborz, het hoofdkwartier van PiS in Nowogrodzka en de maandelijkse picknicks permanent te beschermen? Wat waren de kosten voor de belastingbetalers? Deze informatie is tot nu toe niet openbaar gemaakt door het Verenigde Rechts kamp, ondanks vragen aan het ministerie en de politie.

 Volgens de bevindingen van TVN24 2021 zouden er dagelijks tot 40 agenten van het hoofdbureau van politie betrokken kunnen zijn: twee politiewagens met 'undercoveragenten', verschillende patrouilles die in een kwadrant rond het pand rijden.

De hoofdstedelijke politie heeft tot nu toe aangevoerd dat er veel wetsovertredingen zijn in Żoliborz, vandaar de versterkte bezetting van agenten.

Er moet aan worden herinnerd dat de voorzitter van Wet en Rechtvaardigheid ook gebruik maakt van een particulier commercieel beveiligingsbedrijf, Grom Group, en dat de activiteiten daarvan onder persoonlijk toezicht stonden van Zbigniew Lasek. Zoals TVN24 heeft vastgesteld, was Lasek een van de oprichters van dit bedrijf, maar had hij er formeel geen banden mee. Hij werkte en werkt nog steeds als hoofd van de veiligheidsdivisie bij het Orlen concern. Volgens de bevindingen van 2019 gaf de partij meer dan 2 miljoen złoty uit aan particuliere beveiliging.

Bron: money.pl przez PRC      język po Polsku