Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Kaczyński dreigt met dictatuur. Het kon niet grappiger

Gestart door Pieszyce, 30 december 2023, 00:44

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Kaczyński dreigt met dictatuur. Het kon niet grappiger

28 december 2023
 
Wat Jaroslaw Kaczyński de afgelopen dagen heeft gezegd is verbazingwekkend, zelfs tegen de achtergrond van wat hij de afgelopen acht jaar in Polen heeft gedaan. De politicus die na 2015 Polen regeerde als een privé-landhuis waarschuwt voor... dictatuur. Die ingevoerd gaat worden door Donald Tusk.

- De wet overtreden, maar ook parlementaire gebruiken, is gewoon een constante praktijk van dit team. Hier is praktisch alles wat de basis vormde voor het functioneren, soms beter, soms slechter, maar toch een soort van constitutionele orde in Polen, met voeten getreden door deze groep (...), die simpelweg tot de conclusie kwam dat het kan," betoogt Kaczyński.

- Dit gevoel van steun door die machtige krachten in Europa geeft de huidige machthebbers de overtuiging dat ze overal mee weg kunnen komen (...), dat ze dat gewoon kunnen en dat wat bindend is voor anderen, niet bindend is voor hen. Ik ben ervan overtuigd dat dit de belangrijkste overtuiging is die hen ertoe brengt om dit soort praktijken uit te voeren," voegde hij eraan toe.

Het is zelfs grappig. De overname van openbare instellingen door een democratisch gekozen regering ziet Kaczynski als een dictatuur. En de stemming op 15 oktober voor democratische partijen was in zijn ogen aantoonbaar een staatsgreep.

Men kan zich niet aan de indruk onttrekken dat Jaroslaw Kaczyński in een wereld leeft die op zijn kop staat.

Bron:  wiesci24.pl       język po Polsku