Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Kan PiS de Sejm echt willen ontbinden?

Gestart door Pieszyce, 9 januari 2024, 18:59

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Kan PiS de Sejm echt willen ontbinden?
Dit plan kan erg duur blijken te zijn


9 januari 2024
Jakub Majmurek

Na de verkiezingen werd een partij van chaos, die ernaar streefde het politieke systeem zoveel mogelijk te destabiliseren. Alle acties van de Wet en Rechtvaardigheid partij van de afgelopen maanden hebben één ding gemeen: een poging om bij de Polen de overtuiging te wekken dat we te maken hebben met een permanente politieke crisis. Geruchten dat de president op het punt staat de Sejm te ontbinden dankzij een slimme juridische truc zijn zeker bevorderlijk voor het opbouwen van een dergelijke atmosfeer.

Op een persconferentie in de Sejm op vrijdag zei PiS parlementslid Zbigniew Kuźmiuk: "Als voorzitter Holownia niet toestaat dat parlementsleden, die immuniteiten hebben en parlementslid zijn, werken, dan kan het hele wetgevingsproces in de Sejm als illegaal worden beschouwd. [...] Ik herinner u eraan dat we werken aan de staatsbegroting, het zou goed zijn voor de coalitiemeerderheid om hierover na te denken".

Deze verklaring ontsnapte niet aan de aandacht van de commentatoren en er werd meteen gespeculeerd dat PiS, met de hulp van de president en het Przyłębska tribunaal, het aflopen van de mandaten van Kaminski en Wąsik zou willen gebruiken om de termijn van de Sejm in te korten en vervroegde verkiezingen af te dwingen.

Van PiS, de president en het tribunaal kan natuurlijk bijna alles worden verwacht. Toch zijn er ernstige twijfels of vervroegde verkiezingen daadwerkelijk in het voordeel van de PiS zullen uitvallen. De geruchten over scenario's om de Sejm te ontbinden die door de politici van de partij worden aangewakkerd, kunnen in feite op hetzelfde neerkomen als wat de Wet en Rechtvaardigheid partij de afgelopen maanden heeft beoogd: de verwarring laten escaleren en een gevoel van voortdurende politieke crisis creëren.
 
Sprong in de afgrond van een constitutionele crisis

Soortgelijke speculaties doken al op naar aanleiding van het veto van de president over de circulaire begrotingswet. Andrzej Duda weigerde het te ondertekenen vanwege de middelen die daarin waren toegewezen aan de publieke media - naar de mening van de president en zijn kamp illegaal overgenomen door nieuwe besturen die waren aangesteld door minister Sienkiewicz.

Destijds beschreven de media het volgende scenario dat de 'hardliners in de Wet en Rechtvaardigheid Partij' de president zouden overhalen: Tusk schrijft de financiering van publieke media in de begrotingswet, Duda verwijst de begroting om deze reden naar het Przyłębska Tribunaal en het Tribunaal verklaart de begroting ongrondwettelijk - omdat het "illegaal overgenomen" publieke media financiert. De president besluit vervolgens dat de Sejm de begroting niet op tijd bij hem heeft ingediend - omdat een ongrondwettige begroting geen correct ingediende begroting is - en beveelt op basis van artikel 225 van de grondwet de verkorting van de zittingstermijn van de Sejm.

Dit scenario werd echter onmiddellijk tenietgedaan door minister Sienkiewicz, die in reactie op het veto van de president de publieke media liet liquideren. Constitutionalisten voerden ook aan dat de grondwet de president geen reden geeft om de zittingstermijn van de Sejm te verkorten op basis van een uitspraak van de CT die de begroting ongrondwettelijk verklaart. Als de president de begroting binnen de grondwettelijke termijn krijgt, kan hij de zittingstermijn van de Sejm niet verkorten, zelfs niet als de begrotingswet later ongrondwettig wordt verklaard, aldus het meerderheidsstandpunt van de juristen.

In het geval van Kaminski en Wąsik spelen echter nieuwe argumenten een rol. Zoals Kamil Zaradkiewicz - een neo-senior rechter van het Hooggerechtshof, die voorheen samenwerkte met Ziobra op het ministerie van Justitie - in zijn account op het X-portaal in het weekend betoogde, zou in een situatie van "gedwongen uitsluiting van de zitting" van volwaardige parlementsleden, en dit is wat de Partij Recht en Rechtvaardigheid als Kaminski en Wąsik beschouwt, de begrotingswet die zonder hun deelname werd aangenomen niet alleen niet als wet zijn aangenomen, maar ook nooit het effect van een wet hebben gehad. Als de TK een soortgelijke uitspraak had gedaan - d.w.z. dat de begroting niet zozeer ongrondwettelijk is als wel dat deze nooit naar behoren als wet is aangenomen - dan had de president kunnen vaststellen dat de begrotingswet niet op tijd aan hem was voorgelegd en had hij zijn toevlucht kunnen nemen tot artikel 225. De president had zich dan kunnen beroepen op artikel 225 van het EC-Verdrag.

Alleen hebben we hier weer te maken met een zeer gewaagde, verregaande interpretatie van de regels. En het Przyłębska Tribunaal - bemand door rechter-doublanten en PiS politici, geleid door een voorzitter die niet wordt erkend door sommige van de zittende rechters - heeft vandaag de dag geen autoriteit om een dergelijke verregaande interpretatie universeel op te leggen.

Als de PiS, de president en het Przyłębska tribunaal daadwerkelijk zouden proberen om vervroegde verkiezingen door te drukken volgens het scenario dat Zaradkiewicz beschrijft, zou Polen in de afgrond kunnen kijken van een constitutionele crisis die onbekend is na 1989. Want het Tribunaal zou kunnen beslissen dat de begroting geen wet is, de president dat hij de termijn van de Sejm zou verkorten en de meerderheid van de Sejm dat noch de TK het recht had om zo te beslissen noch de president om de termijn te verkorten. De grootste oppositiepartij zou ondertussen erkennen dat de Sejm effectief is ontbonden en dat als de regeringscoalitie weigert zich bij dit besluit neer te leggen, zij illegaal handelt door zich de macht toe te eigenen. We hebben het dan niet langer over een juridisch dualisme, maar over twee parallelle staatsrealiteiten.

PiS heeft geen kans om terug aan de macht te komen door vervroegde verkiezingen

Tegelijkertijd is het onmogelijk voor te stellen hoe vervroegde verkiezingen PiS zouden helpen weer aan de macht te komen. Het hierboven beschreven scenario zou er niet voor zorgen dat Kaczyński's partij plotseling weer coalitiemacht krijgt - integendeel, het zou de overtuiging van de leiders van de PSL, Polen 2050 en links dat het eenvoudigweg onmogelijk is om met PiS samen te werken, verder kunnen versterken. Om terug te keren in de regering zou de PiS dus een onafhankelijke meerderheid moeten behalen in de elfde Sejm.

De kiezers van de coalitie op 15 oktober zouden het afdwingen van vervroegde verkiezingen door de president en het Przyłębska Tribunaal, in hun ogen volledig gespeend van autoriteit, hebben geïnterpreteerd als een poging om de democratische wil van de kiezers te ondermijnen die afgelopen herfst tot uitdrukking is gebracht. Dit is ook hoe KO, links en de Derde Weg het zouden presenteren. Een campagne onder het motto, laten we zeggen, 'laat PiS je je stem niet ontnemen', zou het onwillige electoraat van Kaczynski's partij verder kunnen mobiliseren. PiS, aan de andere kant, zal waarschijnlijk niemand meer mobiliseren met de schrik van de '13 december-coalitie' dan het in de herfst lukte.

 Als gevolg daarvan zou PiS, door te gokken op vervroegde verkiezingen, wakker kunnen worden met een veel kleinere parlementaire club in de 11e Sejm dan in de huidige. Met een gunstige wind zou de oppositie, misschien met de steun van de Confederatie, zelfs dicht bij een meerderheid kunnen komen die in staat is om een presidentieel veto te overwinnen.

Een wanhopige, radicale zet die alle regels van de politieke concurrentie schendt met vervroegde verkiezingen zou PiS ook veel kunnen kosten bij de Europese en lokale verkiezingen. En hier moet PiS zijn verliezen minimaliseren, al was het maar omdat elke verloren lokale regering meer partijactivisten betekent die niet beloond kunnen worden met functies voor hun inzet voor de partij.

Kaczyński heeft echt verloren

Tegelijkertijd dient het verspreiden van geruchten dat "PiS een manier heeft om vervroegde verkiezingen te krijgen" de kortetermijndoelen van de partij - in ieder geval de doelen die Jarosław Kaczyński na zijn nederlaag in de herfst heeft verklaard. PiS is na de verkiezingen een partij van chaos geworden, gericht op maximale destabilisatie van het politieke systeem. Alle acties van de partij Wet en Rechtvaardigheid van de afgelopen maanden hebben één ding gemeen: een poging om bij de Polen de overtuiging te creëren dat we in Polen niet te maken hebben met een normale machtswisseling, maar met een permanente politieke crisis. Geruchten dat de president de Sejm zo meteen zal ontbinden, dankzij een slimme juridische truc, bevorderen zeker zo'n sfeer.

Waarom bezwijkt de democratische kant ook onder deze sfeer? Misschien is men er de afgelopen acht jaar aan gewend geraakt om voortdurend van Kaczynski te verliezen. Dat wanneer het erop leek dat de leider van de partij Recht en Rechtvaardigheid verzuurd was, dat hij nu zijn meerderheid moest verliezen, Kaczynski uiteindelijk altijd voet bij stuk hield. Soms is het het moeilijkst om te geloven dat je echt gewonnen hebt en aan de top staat.
 
Natuurlijk heeft Kaczynski, door zich terug te trekken uit het machtsgebouw, een aantal valstrikken uitgezet voor de bewoners en het opruimen na PiS is, zoals we elke dag zien, een nachtmerrie. Maar de regerende coalitie heeft vandaag de sterkste kaarten in handen.

Zoals de verkiezingen per brief hebben laten zien, is Jaroslaw Kaczynski, verblind door macht, in staat om riskante, totaal ondoordachte stappen te zetten die gemakkelijk een ramp voor zijn partij kunnen betekenen. Daarom kan niet worden uitgesloten dat PiS de president daadwerkelijk onder druk zal zetten met de 'Zaradkiewicz-variant'. De kans dat Kaczynski op deze manier weer aan de macht komt is echter niet groot. Hoe moeilijk het soms ook is om het niet te geloven, Kaczyński heeft verloren en zal voorlopig niet meer aan het roer van de staat staan.

Bedankt dat je ons artikel tot het einde hebt gelezen.
Abonneer je op Onet Premium. Blijf op de hoogte! Volg ons op Google News.


Jakub Majmurek
Publicist

Bron:   onet.pl przez Jakub Majmurek     język po Polsku