Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Motie om de immuniteit van Adam Szłapka op te heffen voor het aanrijden van een fietser

Gestart door Pieszyce, 14 juni 2024, 00:21

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Motie om de immuniteit van Adam Szłapka op te heffen voor het aanrijden van een fietser
"Ik zal het onmiddellijk opheffen".


13  juni 2024

Openbaar aanklager Adam Bodnar heeft de Sejm een verzoek gestuurd om toestemming om parlementslid Adam Szłapka (Burgercoalitie) te vervolgen. De zaak gaat over het aanrijden van een 16-jarige fietser in Saska Kępa, Warschau.

Het verzoek om de immuniteit van Adam Szłapka, parlementslid en minister van EU, in deze zaak op te heffen werd gericht aan de voorzitter van de Sejm, Szymon Hołownia.

Zoals donderdag gemeld door de woordvoerder van de procureur-generaal, Prok. Anna Adamiak, is in de loop van voorbereidende procedures onder toezicht van het districtsparket Warschau-Praga Południe in Warschau bewijs verzameld dat voldoende rechtvaardigt dat Szłapka een strafbaar feit heeft gepleegd in de zin van artikel 177 par. 1 van het Wetboek van Strafrecht.

Deze bepaling stelt dat iedereen die, zelfs onopzettelijk, de regels van de veiligheid in het land-, water- of luchtverkeer overtreedt en onopzettelijk een ongeval veroorzaakt waarbij een andere persoon gewond raakt, wordt bestraft met een vrijheidsstraf van maximaal drie jaar.

Wat heeft de expert vastgesteld?

De woordvoerder van de openbare aanklager meldde dat er bewijs is verkregen in de zaak, waaronder een forensisch medisch advies en een deskundigenadvies van een specialist in autotechniek en ongevallenreconstructie. Ze gaf ook aan dat het bewijs de verdenking rechtvaardigt dat parlementslid Adam Szłapka - zoals de openbare aanklager aangaf - "onopzettelijk de veiligheidsregels heeft overtreden" die zijn vastgelegd in de bepalingen van de Wegenverkeerswet, waardoor de deelneemster aan het incident lichamelijk letsel heeft opgelopen waardoor haar lichaamsfuncties meer dan zeven dagen zijn aangetast.

"In deze situatie is het redelijk om een motie te sturen naar de voorzitter van de Sejm van de Republiek Polen om toestemming te geven om Adam Szłapka MP strafrechtelijk aansprakelijk te stellen voor de daad die het onderwerp is van de procedure van het Openbaar Ministerie Warschau-Praga Południe in Warschau". - voegde ze eraan toe.

Het ongeluk in Saska Kępa, Warschau, vond plaats in april 2023. In een interview met tvnwarszawa.pl beweerde de politicus dat hij na het incident hulp verleende aan de gewonde vrouw, de diensten inlichtte en contact legde met haar familie. Hij voerde aan dat hij tijdens zijn verhoor bij de politie niet verborg dat hij parlementslid was, zoals sommige media suggereerden.

Hij herhaalde de verklaring

Adam Szłapka kondigde vanaf het begin aan dat hij zijn immuniteit zou opgeven zodra de zaak de Sejm zou bereiken. In een gesprek met journalisten op donderdag bleef hij bij deze verklaring. Hij zei dat hij geïnformeerd was dat er een verzoek om zijn immuniteit was ontvangen. - De procedure is nu dat de voorzitter van de Sejm, Szymon Hołownia, dit verzoek formeel moet onderzoeken en mij een brief moet sturen met de vraag of ik mijn immuniteit wil opheffen," voegde hij eraan toe. - Natuurlijk zal ik de immuniteit opheffen zodra ik deze brief ontvang. Eerder kan ik het niet doen," zei Szłapka.

Hij benadrukte dat hij wil dat de zaak "nu al wordt opgehelderd". - Dus ik wacht erop dat het zo snel mogelijk gebeurt," voegde hij eraan toe.

- Voorlopig is Speaker Holownia aan zet. Zodra Speaker Holownia mij deze brief overhandigt, zal ik onmiddellijk mijn immuniteit opheffen," verklaarde de politicus.

Auteur: kz/b

Bron: PAP, tvn24.pl przez kz/b    język po Polsku

Pieszyce


Persoonlijk vind ik dit een schandaal wat Bodnar doet.

Adam Szłapka is een gedegen mens, die er niet op uit is rotzooi te trappen. Hij zorgde voor het slachtoffer, zorgde voor hulpdiensten en liep niet zoals vele Polen weg van de plaats van het ongeval.

Ik begrijp Bodnar dan ook totaal niet.  Hij pakt Adam Szłapka aan, op deze manier, terwijl er alleen een gebroken neusbeen is. Bewezen is dat hij het ook niet opzettelijk het meisje aanreed, of haar zelfs maar aanreed door roekeloos rijden, die bewijzen zijn er en dan toch risico op 3 jaar cel??

Waarschuwing voor alle forumleden, kijk extra uit nu je dit weet. Zelfs al is het niet je schuld, je gaat de bak in.

Wordt Bodnar de tweede Siekiewicz? Een man waarvan men verwacht dat hij aanpakt, maar alleen zachte slachtoffers aandurft en echte criminelen niet??

Waarom is er nog geen afstand doen van immuniteit aanvraag voor Kaczyński, Kamiński, Wąsik,. Wójcik, Ziobro, Obajtek, en nog zo'n 40 anderen??

Ik denk dat Tusk Bodnar snel moet ontslaan, want hier klopt duidelijk iets niet.

Ik ben bang dat er binnen de KO groep een aantal zitten die Tusk graag dwarsbomen.

Bobal

Te triest voor woorden, maar ik zal er toch een paar woorden aan weiden.
1. Wat de heer Bodnar betreft: een volstrekt verkeerde prioriteitsstelling (en dat had ook ook gezegd als het iemand van PiS betrof die het ongeluk had begaan).
2. Dit is sowieso geen zaak waar de overbelaste procureurs en rechtbanken mee lastig gevallen moeten worden. Dit schik je toch op politieniveau.

PieszyceIk begrijp het ook niet.

Had de beste man niet gekeken en doorgereden tja dan was het wat anders.

Ik begrijp een aantal KO mensen totaal niet, ze willen afrekenen met de PiS aanhang en zuiveren en doen het tegenovergestelde.

Vreemde zaak.