Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Obajtek krijgt 8 jaar voor valse getuigenissen in de rechtbank?!

Gestart door Pieszyce, 14 maart 2024, 23:13

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Obajtek krijgt 8 jaar voor valse getuigenissen in de rechtbank?!
De curator van Sienkiewicz heeft de documenten!


14 maart 2024

Obajtek gaat de gevangenis in!

Het Onet-portaal onthulde opnames van afluisterpraktijken in het kantoor van de voormalige president van Orlen, Daniel Obajtek. Het onderwerp van de opgenomen gesprekken tussen Obajtek en "Gazeta Polska"-medewerker Piotr Nisztor is de tewerkstelling van de vrouw en vader van de publicist in Orlen.
 
Dit is echter niet het einde van de problemen van Obajtek. Baron PiS moest in deze zaak onder ede getuigen bij de rechtbank in Warschau.

Het onderwerp was een zaak die Nisztor had aangespannen tegen een journalist en later een van de vereffenaars van Bartłomiej Sienkiewicz, Grzegorz Jakubowski. Vele jaren geleden was Jakubowski de eerste die de achtergrond van de tewerkstelling van de familie Nisztor in Orlen beschreef.

Uiteindelijk werd de zaak tegen Jakubowski stopgezet. Obajtek werd tijdens het proces echter voor de rechtbank ondervraagd.

Obajtek ontkende onder ede Nisztor te kennen en beweerde dat hij niets wist over de omstandigheden achter de tewerkstelling van Nisztors vrouw en vader bij Orlen.

Obajtek riskeert een gevangenisstraf van acht jaar wegens het afleggen van valse getuigenissen.

Bron:   wiesci24.p      język po Polsku

Pieszyce


Pieszyce

Nisztor en CBA. Een interessante draad in de zaak waarin Obajtek getuigde

15 maart 2024

In deze zaak tussen Grzegorz Jakubowski en Piotr Nisztor was er nog een interessant feit: de rechtbank vroeg de CBA of Jakubowski en Nisztor agenten waren/samenwerkten met de CBA. Het bureau antwoordde dat Jakubowski dat niet deed, maar wat Nisztor betreft – dat hij het niet openbaar kon maken zonder de toestemming van de premier – onthulde journalist Krzysztof Boczek.

Laten we ons herinneren dat Daniel Obajtek in het bovengenoemde proces onder ede voor de rechtbank getuigde dat hij Nisztor nooit had ontmoet. We weten nu dat dit niet waar was en er waren meer dan zeventig ontmoetingen. Daar regelde Nisztor onder meer werk voor zijn vrouw en vader. Maar het is niet alles.

De rechtbank vroeg de CBA of Jakubowski en Nisztor medewerkers van de CBA waren. In het geval van Jakubowski ontkenden de diensten dit. In het geval van Nisztor schreef de CBA dat zij deze niet openbaar kon maken zonder toestemming van de premier. Een dergelijke reactie kan worden opgevat als een manier waarop de diensten indirect het feit van de samenwerking bevestigden.

Bron:  wiesci24.pl     język po Polsku