Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Obajtek, Matecki en Ziobro zijn nog steeds op vrije voeten. Waarom?

Gestart door Pieszyce, 28 mei 2024, 23:42

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Obajtek, Matecki en Ziobro zijn nog steeds op vrije voeten. Waarom?

28 mei 2024

Veel Polen uiten hun verontwaardiging en frustratie over het gebrek aan arrestaties voor vermeende misdaden gepleegd door prominente PiS- en Soeverein-Polen-politici.

Daniel Obajtek, president van PKN Orlen, is een symbool geworden van controverse in verband met beschuldigingen van fraude en de verkoop van Poolse activa. Ondanks talrijke beschuldigingen van financiële onregelmatigheden en belangenverstrengeling blijft Obajtek vrij, wat veel Polen verontwaardigt. Voor velen is dit een bewijs van het gebrek aan effectiviteit van het Poolse rechtssysteem tegenover mensen op hoge posities.

Dariusz Matecki, een politicus die banden heeft met Soeverein Polen, is ook controversieel. Matecki staat bekend om zijn extreme opvattingen en agressieve retoriek en wordt ervan beschuldigd haat en desinformatie te verspreiden en vele miljoenen zloty's uit het Justitiefonds te halen. Desondanks is hij nog steeds vrij en neemt hij actief deel aan het openbare leven, en het openbaar ministerie heeft niet eens om opheffing van zijn immuniteit gevraagd. Voor veel mensen is dit opnieuw een voorbeeld van hoe politici de gevolgen van hun daden kunnen vermijden.

Zbigniew Ziobro, minister van Justitie en procureur-generaal, is een van de meest controversiële figuren in de Poolse politiek. Ziobro wordt beschuldigd van het manipuleren van het rechtssysteem om zijn politieke belangen te beschermen en ontwijkt zijn verantwoordelijkheid door zich te verschuilen achter zijn vermeende ziekte. Dit roept ook verontwaardiging en vragen op over de vraag of dit voor mensen slechts een manier is om de gevolgen van hun daden te vermijden.

Bron:  wiesci24.pl      język po Polsku