Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

PO algemeen secretaris onthult

Gestart door Pieszyce, 19 november 2023, 01:01

Vorige topic - Volgende topic
Tags POKO

Pieszyce


PO algemeen secretaris onthult
"Donald Tusk heeft een afgeronde regering"


17 november 2023   
 
Donald Tusk heeft al een compleet kabinet. Hij zal het presenteren tijdens een zitting van de Sejm wanneer de Sejm de functie van het vormen van de regering overneemt, vertelde secretaris-generaal Marcin Kierwiński van het Burgerplatform vrijdag aan TVN24.

- Premier Donald Tusk is klaar, hij heeft een compleet kabinet, hij is al na alle gesprekken met de leiders van de coalitiepartijen, liet Kierwiński weten.

- Alle leiders hebben besloten dat Donald Tusk de regering zal presenteren tijdens de eerste zitting van de Sejm, wanneer de Sejm de functie van het vormen van de regering overneemt, bracht hij over.

Hij wees erop dat dit was "uit respect voor het parlement", omdat "de tweede grondwettelijke stap zegt dat het parlement het eerste orgaan is om uit te zoeken wat de samenstelling van de regering is". - legde Kierwinski uit.

Hij voegde er echter aan toe dat als er een noodzaak of gelegenheid was om de regering vandaag voor te stellen, "we er zonder enig uitstel klaar voor zouden zijn".

Andrzej Duda heeft Mateusz Morawiecki benoemd tot premier. Wat nu?

Op 13 november, tijdens de openingszitting van de 10e Sejm, heeft premier Mateusz Morawiecki ontslag genomen uit de regering. Op dezelfde dag, 's avonds, aanvaardde president Andrzej Duda tijdens een ceremonie in het presidentieel paleis het ontslag van de ministerraad, die in functie zal blijven tot een nieuwe regering is gevormd, en benoemde vervolgens - in overeenstemming met eerdere verklaringen - Mateusz Morawiecki tot premier.

Volgens de grondwet legt de premier binnen 14 dagen na zijn benoeming het actieprogramma van de regering en een motie van vertrouwen voor aan de Sejm. De Sejm keurt een motie van vertrouwen goed met een absolute meerderheid in aanwezigheid van ten minste de helft van het statutaire aantal parlementsleden.

Als de ministerraad niet op deze manier wordt benoemd of als er geen motie van vertrouwen wordt uitgesproken, kiest de Sejm binnen 14 dagen de premier en de door hem voorgedragen leden van de ministerraad met absolute meerderheid van stemmen in aanwezigheid van ten minste de helft van het wettelijk aantal afgevaardigden. De president van de republiek benoemt de aldus gekozen ministerraad en neemt de ambtseed af van de leden ervan.

De kandidaat van Verenigd Rechts voor het premierschap is Mateusz Morawiecki en de kandidaat van KO, Derde Weg en Links is Donald Tusk.

Bij de Sejm-verkiezingen van 15 oktober behaalde PiS 194 zetels, KO 157, Derde Weg 65, Nieuw Links 26 en de Confederatie 18.

ŁGa
Bron: PAP. wiadomosci.onet.pl przez ŁGa      język po Polsku