Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Huilen en tandenknarsen in PiS. Zo'n klap hadden ze niet verwacht

Gestart door Pieszyce, 13 april 2024, 23:46

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Huilen en tandenknarsen in PiS. Zo'n klap hadden ze niet verwacht

12 april 2024

Er vond een echte pogrom plaats. Minister Sienkiewicz ontsloeg mensen die banden hadden met PiS bij een aantal belangrijke culturele instellingen. Zij verloren onder meer hun baan. Magdalena Gawin van het Pilecki Instituut, Radosław Śmigulski van het Poolse Filminstituut en tenslotte Jan Żaryn van het Instituut voor het Erfgoed van het Nationale Denken. Dmowski en Paderewski.

– Nu we deze conferentie houden, is het oproepgesprek gaande met Prof. Jan Żaryn van het Instituut voor het Erfgoed van het Nationale Denken. Dmowski en Paderewski. Ja, er zal ook verandering komen in deze instelling, zei Sienkiewicz.

– Gedurende de drie jaar van zijn bestaan heeft dit instituut geld gedoneerd aan een lijst van enkele tientallen organisaties, zoals de Onafhankelijkheidsmars, de Nationale Garde, de All-Poolse Jeugd, of zelfs de Witaszek Family Foundation, miljonairs die Ordo Iuris steunen met hun miljoenen – voegde Sienkiewicz toe. – Binnen drie jaar pompte het Instituut 74 miljoen PLN op, waarvan 40 miljoen PLN naar de aankoop van onroerend goed voor deze instellingen ging – herinnerde de minister van Cultuur zich.

Geen wonder dat PiS-mensen schreeuwen over 'stalinisme'. Ze verloren zeer belangrijke steunpunten.

Bron:    wiesci24.pl      język po Polsku

Pieszyce


PiS begint bang te worden. Het is al zichtbaar

12 april 2024

Het is moeilijk om in de recente geschiedenis van Polen een arroganter formatie te vinden dan PiS. Maar nu begint het langzaam te verdwijnen. In plaats daarvan is er angst voor verantwoordelijkheid.

– In het voorjaar van 2024 vond er een [...] wending plaats, toen het Openbaar Ministerie en de Binnenlandse Veiligheidsdienst de huizen van politici van Soeverein Polen binnendrongen. Plotseling werd wat ze zich niet als mogelijk scenario hadden voorgesteld een feit - merkt Karolina Lewicka op op de website NaTemat.pl. – Op haastig bijeengeroepen persconferenties werd geprobeerd de huidige stijl te handhaven, maar al in daaropvolgende individuele interviews met Zbigniew Ziobro voor Polsat News of Michał Wójcik voor Tok FM [...] is een fundamentele verandering voelbaar – voegt de journalist eraan toe.

– In plaats van arrogantie sloop er ongeloof en onzekerheid binnen. Arrogantie maakt plaats voor angst: wat zal aan het licht komen, welke beschuldigingen zullen worden geuit, welke verantwoordelijkheid zal op zich worden genomen. Schok en verrassing, want daar was geen rekening mee gehouden. Het had niet zo mogen zijn, schrijft hij.

We wachten al jaren op zo'n verandering!

Bron:    wiesci24.pl      język po Polsku