Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Sasin verzekert dat hij een zuiver geweten heeft. NIK denkt daar anders over?

Gestart door Pieszyce, 11 februari 2024, 00:44

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Sasin verzekert dat hij een zuiver geweten heeft. NIK denkt daar anders over?

9 februari 2024

Maandag presenteerde de Hoge Rekenkamer een rapport over onder meer: fusie van PKN Orlen en Grupa Lotos. Volgens functionarissen veroorzaakte dit vlaggenschipproject van de PiS-regering "een aanzienlijk risico voor de brandstofveiligheid" van ons land.

Controleurs van de Hoge Rekenkamer merkten ook op dat de waarde van Grupa Lotos aanzienlijk was onderschat. "Minimaal 5 miljard PLN onder de geschatte waarde." Dergelijke rapportresultaten omvatten onder meer: Jacek Sasin, voormalig vicepremier en minister van Staatsactiva.

Sasin verzekert echter zelf dat zijn 'geweten zuiver is'. – (EN) Ik heb in deze kwestie een absoluut zuiver geweten. In de eerste plaats door toezicht te houden op het hele proces, dat werd uitgevoerd door een speciaal team dat in mijn opdracht was opgericht en dat niet alleen bestond uit ambtenaren van het Ministerie van Staatsmiddelen, maar ook van het Ministerie van Klimaat en Milieu, dat verantwoordelijk is voor de energiezekerheid. Dit ministerie heeft ook het gerenommeerde internationale bedrijf KPMG de opdracht gegeven om alle tienduizenden pagina's tellende documenten te analyseren. Er is een rapport dat mij toestemming gaf voor de fusie - betoogde hij op TVN24.

– (EN) Ik zet vraagtekens bij de conclusies van de controleurs van de Hoge Rekenkamer, die tijdens deze audits als in een caleidoscoop veranderden. Ik begrijp dat het nodig was om mensen te vinden die een vooropgezet proefschrift zouden voorbereiden en deze verklaringen zouden voorbereiden (...), maar het heeft niets met de werkelijkheid te maken - betoogde Sasin.

Vroeger werd gezegd dat iemand een zuiver geweten kon hebben omdat het nog nooit was gebruikt. Ik ben benieuwd hoe het deze keer zal zijn?

Bron:    wiesci24.pl     język po Polsku