Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Visa-schandaal groter dan gerapporteerd in de media?

Gestart door Pieszyce, 4 februari 2024, 22:03

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce

Visa-schandaal groter dan gerapporteerd in de media?
'Criminelen mochten Polen binnen'


Mikołaj Pietraszewski
3 februari 2024 

Er werd een gigantisch pompstation opgezet om mensen binnen te laten die Polen of de Europese Unie nooit binnen hadden mogen komen. Zij die criminele, agent of hybride complotten in hun biografie hadden. Mensen die een bedreiging vormden voor de staat werden binnengelaten," zei Michał Szczerba in de Radio ZET podcast 'Machina Władzy'. Het werk van de onderzoekscommissie van de Sejm over het visumschandaal, dat zal worden voorgezeten door de KO parlementslid, zal binnenkort beginnen.

De visumaffaire heeft - volgens veel deskundigen - bijgedragen aan de nederlaag van PiS bij de parlementsverkiezingen in de herfst. Het leidde ook tot een aardbeving op het ministerie van Buitenlandse Zaken, met als meest spectaculaire daad het aftreden van onderminister Piotr Wawrzyk.

Radio ZET Poll: Heb je gehoord van het visumschandaal?
Ja:          96%
Nee:        4%

De politicus werd medio januari ook aangehouden door de CBA en hoorde beschuldigingen van overschrijding van zijn bevoegdheden met het oog op financieel gewin door een ander en het verstrekken van informatie aan een onbevoegd persoon. Hij heeft geen schuld bekend, hoewel hij verklaart dat hij een verklaring zal geven.

Visa-affaire. Wie komt er voor de onderzoekscommissie? Szczerba onthult

De kwestie ligt weer op tafel nu op 6 februari het werk begint van de onderzoekscommissie van de Sejm die het visumschandaal moet onderzoeken. Michal Szczerba is benoemd tot voorzitter van het orgaan, met als argument dat het een affaire is "van grotere omvang dan in de media wordt gemeld". In een recent interview met Onet onthulde hij ook dat er een nieuwe draad was opgedoken in de zaak, gerelateerd aan buitenlandse investeringen, die "een bedreiging vormden voor de staatsveiligheid". Het KO parlementslid sprak hier ook over in de laatste aflevering van de 'Power Machine' podcast op Radio ZET.

Volgens het KO parlementslid gaat het gewoon om de "Piotr Wawrzyk zaak" en dat "er ook andere kanalen waren voor de afgifte van visa dan consulaten". Hij zei dat het een paar jaar geleden allemaal begon met procedurele versoepelingen voor Wit-Russische IT-specialisten die het Loekasjenko-regime ontvluchtten. Hij wees erop dat iemand toen op het idee kwam om dit mechanisme uit te breiden naar andere landen. - Rusland, Georgië en andere landen profiteerden ervan, voegde hij eraan toe.
 
Volgens het KO parlementslid gaat het gewoon om de 'Piotr Wawrzyk affaire' en dat 'er andere kanalen waren voor de afgifte van visa dan consulaten'. Hij zei dat het een paar jaar geleden allemaal begon met procedurele versoepelingen voor Belarussische IT-specialisten die het Loekasjenko-regime ontvluchtten. Hij wees erop dat iemand toen het idee had dat dit mechanisme kon worden uitgebreid naar andere landen. - Rusland, Georgië en andere landen maakten er gebruik van, voegde hij eraan toe.

    Er werd een gigantisch pompstation gecreëerd om mensen binnen te laten die nooit Polen of de Europese Unie binnen hadden mogen komen. Zij die criminele, agent of hybride complotten in hun biografie hadden. [Er werden mensen binnengelaten die een bedreiging vormden voor de staat. Simpel gezegd: criminelen werden Polen binnengelaten

    - Michał Szczerba

De parlementariër oordeelde dat onder de Wet en Rechtvaardigheid regering "Polen niet echt een migratiebeleid had", terwijl hij het "leugenachtige verhaal" van de vorige regering hekelde. - Naar mijn mening, maar niet alleen, zou de handtekening van de consul of een stempel met het Poolse embleem iets moeten betekenen. Dat de mensen die we in Polen binnenlaten op enigerlei wijze geverifieerd zijn," zei hij.

Wie kan er dus voor de commissie verschijnen? Szczerba noemde vooral Wawrzyk en zijn voormalige superieur, minister Zbigniew Rau. Volgens hem kan Wawrzyk, ondanks de aantijgingen van de aanklager, worden ondervraagd. - Hij kan door de politie voor de rechter worden gedaagd als hij niet verschijnt, zei hij. Hij kondigde ook aan dat onder de getuigen ook medewerkers van het corps diplomatique zouden zijn die het niet eens waren met deze praktijk, wat ertoe leidde dat zij te maken kregen met straffen, intimidatie en zelfs ontslag.

In de rest van het gesprek analyseerde Michał Szczerba de betrekkingen van de regering met president Andrzej Duda en de situatie bij het Constitutioneel Hof. Hij legde ook uit waarom de Burgercoalitie niet zou deelnemen aan de lokale verkiezingen op één lijst met links.

Visa-schandaal. Waar ging het over?

De visumaffaire werd door de Poolse media beschreven rond de jaarwisseling van augustus en september 2023. Het ging om de praktijk van het verkrijgen van visa in ruil voor steekpenningen, waarvan vooral burgers uit Aziatische en Afrikaanse landen profiteerden. De zaak werd behandeld door het openbaar ministerie - zeven mensen werden aangeklaagd en drie in hechtenis genomen.

Piotr W. verloor zijn positie als viceminister van Buitenlandse Zaken belast met consulaire en visumzaken (en ook zijn plaats op de lijsten van de partij Wet en Rechtvaardigheid voor de Sejm) en het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf opdracht tot inspecties en audits op Poolse consulaire posten. De procedure achter de schermen werd gemeld door, onder andere, Onet, dat meldde dat de Indiërs die door Wawrzyk's team werden meegesleept "zich voordeden als filmploegen uit Bollywood", en dat ze elk 25-40 duizend dollar betaalden om naar de VS te worden gevlogen. Amerikaanse diensten werden als eerste op de zaak geattendeerd.

Onderzoeksjournalisten van Radio ZET en RadioZET.pl, Mariusz Gierszewski en Radosław Gruca, stelden, onder verwijzing naar een bron van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, vast dat er in een van de Afrikaanse landen "voor onze ambassade stands waren waar je al gestempelde producten [documenten] kon kopen " en dat de invoer van een miljoen buitenlanders naar Polen door het ministerie van Landbouw was aangevraagd bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bron:  Radio ZET  język po Polsku