Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Warschau onthult justitiële hervormingen om EU-fondsen

Gestart door Pieszyce, 16 januari 2024, 19:25

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Warschau onthult justitiële hervormingen om EU-fondsen

16 januari 2024

Polen's ministerie van Justitie presenteerde vrijdag in Warschau een wetsvoorstel om de procedure voor de benoeming van rechters te corrigeren als een eerste e stap in het terugdraaien van een justitiële revisie uitgevoerd door de vorige nationalistische regering.

Het doel is om EU-fondsen vrij te maken die bevroren waren als gevolg van langdurige meningsverschillen met Brussel over Polen's hervormingen van de rechtbanken en de rechtsstaat.

Na de verkiezingen van 15 oktober behaalden pro-EU partijen een meerderheid, waarmee een einde kwam aan acht jaar nationalistisch bewind.

De nieuwe regering, geleid door voormalig voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, zet zich in om de toegang tot de bevroren fondsen te herstellen.

Een kritiek aspect van deze inspanning draait rond de benoeming van rechters, een proces dat werd bekritiseerd omdat het onder de vorige regering werd gepolitiseerd.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en het Hof van Justitie van de EU hebben onregelmatigheden in deze procedure vastgesteld.

Nu wordt in de voorstellen van minister van Justitie Adam Bodnar gesuggereerd dat leden van de Nationale Raad van de Rec . . . . . . . .

Bron:   Lees hier verder . . . . . .