Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Noorwegen heeft gekozen voor de tank van de toekomst. Miljarden blijven in Europ

Gestart door Pieszyce, 5 februari 2023, 17:44

Vorige topic - Volgende topic
Tags inEuropamiljardenNoorwegentankblijven

Pieszyce


Noorwegen heeft gekozen voor de tank van de toekomst. Miljarden blijven in Europa

Jakub Palowski
3 februari 2023 

Het Noorse ministerie van Defensie heeft aangekondigd dat het de Leopard 2A7-tank heeft geselecteerd in het nieuwe basistankprogramma. De machines zullen worden aangekocht bij de Duitse onderneming KMW en worden geleverd tussen 2026 en 2031.

Volgens de aankondiging zal Noorwegen 54 tanks kopen in het kader van het basiscontract en 18 in het kader van opties. De totale waarde van het contract is niet bekendgemaakt, maar valt binnen het door het Noorse parlement goedgekeurde bedrag van 19,7 miljard NOK (ongeveer 8,4 miljard PLN/EUR 1,8 miljard). Het contractbedrag omvat echter niet alleen de tanks, maar ook een uitgebreid ondersteuningspakket.

In de Noorse aanbesteding nam de Leopard 2A7 het op tegen de Zuid-Koreaanse K2NO. Volgens een mededeling van het ministerie van Defensie kregen beide tanks een hoge beoordeling en werd bij de evaluatie ook rekening gehouden met andere factoren zoals industriële samenwerking, logistieke steun en bilaterale samenwerking. Premier Jonas Gahr Støre benadrukte dat de aankoop van Leopard 2A7's de interoperabiliteit met de naaste buren van het land zal waarborgen en ook een uitgebreide samenwerking met Duitsland mogelijk zal maken.

Momenteel heeft Noorwegen ongeveer 50 Leopard 2A4NO's, waarvan er 36 in operationeel gebruik zijn. Hun modernisering werd voorheen als onrendabel beschouwd.

Bron: defence24.pl przez Jakub Palowski       język po Polsku

PieszyceNoorwegen is verstandiger dan Polen, die tanks in Zuid Korea kocht.
Geld hoort in Europa te blijven.