Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

PiS "gekatapulteerd"

Gestart door Pieszyce, 3 januari 2023, 16:59

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce

Pers: PiS "gekatapulteerd"
28. Jan 2020 at 15:30Pers: PiS "gekatapulteerd"
Polen uit het rechtssysteem van de EU


25 januari 2020

De Duitse pers bekritiseert de confronterende positie van de Poolse regering in het geschil over de justitiële hervorming.

Volgens commentatoren van vooraanstaande Duitse kranten worden de democratie en de rechtsstaat in Polen ernstig bedreigd; Polexit dreigt.   

Der Spiegel:  De ineenstorting van Polen

"Justitiële hervorming is geen interne Poolse aangelegenheid. Het schaadt de hele EU", schrijft Jan Puhl in het laatste nummer van het weekblad "Der Spiegel".

Door de derde fase van de controversiële hervorming van de rechterlijke macht (de zogenaamde "muilkorfwet") aan te nemen, heeft Wet en Rechtvaardigheid (PiS) de fundamentele Europese waarden op twee manieren geschonden: het heeft het beginsel van de scheiding der machten geschonden en het heeft ondubbelzinnige beslissingen van het Hof van Justitie van de EU genegeerd - meent de commentator. "De nationale conservatieven hebben Polen feitelijk onttrokken aan het rechtssysteem van de EU", benadrukte hij. Volgens hem zijn de Poolse hervormingen "een Europees probleem" geworden en vernietigen de Polen "Europa van binnenuit".

"Tijdens de volgende onderhandelingsronde over de EU-begroting zal Polen waarschijnlijk minder geld krijgen. De autoriteiten in Warschau zullen het steeds moeilijker hebben om hun belangen en hun standpunt in Brussel door te drukken. Europa zit steeds meer zonder Polen", schrijft Puhl. Hij vestigt de aandacht op stemmen die 'verborgen Polexit' suggereren.

"De heersers van Polen bedriegen hun eigen volk. De Brexit-organisatoren kunnen op zijn minst zeggen dat ze in een referendum door een meerderheid werden gesteund. De partij Wet en Rechtvaardigheid heeft echter geen mandaat om het land uit de EU te leiden. De EU geniet nog steeds recordhulp onder de Polen – lezen we in "Spiegel".

,,Frankfurter Allgemeine Zeitung": Chaos

"Het Poolse rechtssysteem dreigt een complete chaos te worden: rechters ontzeggen andere rechters het recht om uitspraken te doen. Er bestaat een reëel gevaar dat het binnenkort niet meer bekend is welke uitspraken geldig zijn en welke niet". - schrijft Reinhard Veser. Volgens de "FAZ" is de huidige situatie het resultaat van het verzet van de rechters tegen de steeds schaamtelozer wordende drang van de regering in Warschau om de rechtbanken politieke controle op te leggen.

"Polen is nog steeds een democratisch land en een rechtsstaat. Beide waarden worden echter ernstig bedreigd door een partij die ongetwijfeld op democratische wijze aan de macht is gekomen, maar die nu blijkbaar wil voorkomen dat zij op deze manier aan macht inboet". - lezen we in "FAZ".

Het scherpe standpunt van de EU is juist, vindt Veser. "De vraag is of Polen lid kan blijven van de Europese Unie, die alleen kan functioneren als een gemeenschap van democratische rechtsstaten", concludeert Veser.

,,Sueddeutsche Zeitung": De regering PiS gaat de confrontatie aan

"De Poolse regering is van plan de uitspraken uit Warschau en Luxemburg te negeren die politieke benoemingen van rechters verbieden". - schrijft Florian Hassel. Zoals hij benadrukt, is de Europese Commissie "zeer bezorgd" over de situatie in Polen.      

In dezelfde krant schrijft Stefan Ulrich over de "epische strijd" van de eerste president van het Hooggerechtshof, Małgorzata Gersdorf, met PiS.

Gersdorf en haar collega's hebben de uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie gevolgd, volgens welke het Europees recht voorrang heeft op het Poolse recht. Het EU-recht vereist dat rechters onafhankelijk zijn. "In Polen, een van de belangrijkste EU-landen, ligt dit principe niet meer voor de hand", aldus Ulrich.

De commentator behoudt zich voor dat de "val van de wet" in Polen in overeenstemming is met de wereldwijde trend. "Op veel plaatsen staan niet alleen de vrijheid en de democratie, maar ook het recht onder druk. Dit geldt zowel voor het internationale recht als voor het Europese en nationale recht", luidt "SZ".

"Polen is geen uitzondering. Ik noem de autoritaire premier van Hongarije, Viktor Orban, die probeert de cultuur, de wetenschap en de media onder controle te krijgen en wil de rechtsstaat ontmantelen. Of Spanje, waar in een procedure tegen Catalaanse separatisten, die gekozen zijn als leden van het Europees Parlement, rechters het Europees recht buigen", lezen we in de "SZ".

De wet is niet alles in de relatie tussen burgers en de staat. Maar waar de wet niet meer van toepassing is, verliezen ook vrijheid, waardigheid en leven al snel hun waarde. De maatschappij heeft de wet nodig, net zoals het lichaam een ruggengraat nodig heeft. Als het wordt vernietigd, stort alles in", waarschuwt Ulrich en geeft Gersdorf toe dat "elke vierkante centimeter van de rechtsstaat moet worden verdedigd."    

Dit artikel geeft de meningen weer die in de Duitse pers zijn geuit en weerspiegelt niet noodzakelijkerwijs het standpunt van de redacteur van de Poolse afdeling van Deutsche Welle.

Bron:  dw.com przez Jacek Lepiarz    język po Polsku