Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Historici ontdekken onthullende memoires WO II

Gestart door Pieszyce, 22 december 2022, 22:16

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce

Historici ontdekken onthullende memoires WO II N / E:
29. Nov 2011 at 16:44


Historici ontdekken onthullende memoires WO II

Een voorheen onbekende memoires van een van de slachtoffers van een beruchte WO II nazi operatie tegen de Poolse intelligentsia is in Kraków gevonden.

Zygmunt Starachowicz, afgestudeerd in de rechten aan de Jagiellonian Universiteit (UJ) van Kraków, werd gevangen genomen in de beruchte Sonderaktion Krakau van november 1939, waarbij 183 wetenschappers werden gearresteerd door het bezettende nazi regime.

Ongeveer 144 van de gearresteerden waren professoren van de UJ, en alle 183 werden naar het concentratiekamp Sachsenhausen, vlakbij Berlijn gezonden.

Franciszek Wasyl, een archivaris bij de UJ, vertelde het Poolse persagentschap dat de memoires "de langste en meest gedetailleerde beschrijving is van de eerste vier dagen van Sonderaktion Krakau van al degenen die tot u toe openbaar zijn gemaakt."

Dr. Krzysztof Stopka zei dat het verslag "interessante profielen" bevat van de gedetineerden, opmerkend dat de schrijver "uitstekend de gevangenen en de relaties tussen hen portretteert."

Als het was, werd de jonge Starachowicz gearresteerd ten gevolge van een ziek fortuin.

Hij was toevallig in het Universiteit centrale Collegium Novum gebouw op 6 november 1939, omdat hij een document had ondertekend waaruit blijkt dat hij voor zijn examen geslaagd was.

Door deze samenloop van omstandigheden, werd hij gearresteerd met de andere 182 academici.

Twintig van de gevangenen stierven als gevolg van de beproeving, maar na internationale protesten, werden de academici vrijgelaten in twee opeenvolgende golven.

Zygmunt Starachowicz schreef zijn verslag in het begin van 1941. De memoires lagen zeventig jaar in een ongeopende envelop, totdat het werd ontdekt door leden van zijn familie.

Zoals het was, na zijn vrijlating, werkte de auteur samen met de ondergrondste, leidend clandestiene lezingen in wet en geschiedenis, en het vervalsen van documenten voor de officiële "Home Army" (AK), de officiële weerstandsmacht gesteund door de Poolse regering in ballingschap in Londen.

Hij werd door de nazi's in juli 1944 gearresteerd, maar de familie is niet zeker van de precieze omstandigheden van zijn dood.

Echter, Katarzyna Starachowicz, zijn achterkleindochter, vertelde de krant Rzeczpospolita dat twee versies gecirculeerd hebben, een dat hij door de nazi's in Krakóws Montelupi gevangenis werd neergeschoten, de ander dat hij omkwam in een concentratiekamp.

Details van de memoires werden vrijgegeven door UJ om het te laten samenvallen met de 72e herdenking van de arrestaties deze maand. Het verslag is klaar om volledig gepubliceerd te worden.

Bron:  thenews.pl