Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Er bestaat een risico op een gevangenisstraf bij het veroorzaken van een ongeluk

Gestart door Pieszyce, 22 december 2022, 11:57

Vorige topic - Volgende topic
Tags gevangenisstrafveroorzakenongeluk

Pieszyce

Er bestaat een risico op een gevangenisstraf voor het veroorzaken van een ongeluk
22. Jun 2018 at 01:05


Goed om te wetenEr bestaat een risico op een gevangenisstraf voor het veroorzaken van een ongeluk

Over of een aanrijding een misdaad of een overtreding is, beslist de tijd van verwonding of gezondheidsproblemen bij een persoon die gewond is geraakt.

Op grond van Art. 86. § 1 van het Wetboek van strafrecht, wie op een openbare weg, in een woonwijk of verkeerszone, niet de benodigde voorzorgsmaatregelen neemt, en een gevaar voor verkeersveiligheid veroorzaakt, is strafbaar met een boete. Voor het veroorzaken van botsingen, kan de politie een boete opleggen van maximaal 500 złoty  en kun je voor dit 6 strafpunten krijgen. De zaak kan naar de rechter gaan, als bijvoorbeeld, de chauffeur weigert het bekeuring te aanvaarden.

Als de hierboven vermelde overtreding gepleegd is door de persoon die het voertuig bestuurt, is het mogelijk om een rijverbod af te dwingen.

Strengere sancties zijn er, wanneer de overtreding door de bestuurder wordt begaan na het gebruik van alcohol of een vergelijkbaar werkend middel. Hij is onderworpen aan arrestatie, vrijheidsbeperking of een boete en ontvangt 10 strafpunten. Het besturen van een voertuig door een bestuurder die onder invloed is van drank of onder de invloed van een verdovend middel is een strafbaar feit, dat bestraft kan worden met een boete, beperking van vrijheid of een gevangenisstraf van maximaal 2 jaar

Wanneer een mens lijdt

In het geval van een ongeval is de wet strenger voor de dader. Een ongeval is een misdrijf wanneer iemand lijdt en de gevolgen voor zijn gezondheid ernstig zijn en langer dan 7 dagen duren.

In overeenstemming met Art. 177 § 1 van het Wetboek van strafrecht, is wie in strijd is met de veiligheidsvoorschriften van het land-, water- of luchtverkeer, onbedoeld per ongeluk het ongeval veroorzaakt, in welke andere personen schade leden, waardoor een schending van het lichaam, een orgaanfunctie of gezondheidszorg voor een periode van meer dan 7 dagen plaatsvond, strafbaar met een gevangenisstraf van 3 jaar. De bestuurder ontvangt dan ook 10 strafpunten. Als de bestuurder zelf dergelijke verwondingen oploopt, en niemand anders dergelijke schade heeft, dan is het de plaats van overtreding, en geen misdaad. In het geval, als het slachtoffer alleen de persoon is, die het dichtst in de buurt komt, wordt de vervolging uitgevoerd op verzoek van het slachtoffer.

Als de verwonding lichter is, dan wordt het ongeval geclassificeerd als een overtreding. De beoordeling van de duur van de lichamelijke schade en de gezondheidsstoornis is van cruciaal belang voor de medische expert, terwijl de periode van ziekteverlof en ziekenhuisverblijf niet relevant is.

Het kan ook voorkomen dat een persoon die bij een verkeersongeval geblesseerd is geraakt, de gevolgen van een incident pas na enige tijd, of schijnbaar lichte verwondingen na verloop van tijd als ernstiger zal ervaren. Dan kan de kwalificatie van het verkeersincident worden gewijzigd van een botsing in het evenement en zal de overtreder worden behandeld door de rechtbank en zal de boete worden geannuleerd.

Strengere verantwoordelijkheid

De wet voorziet in gevallen waarin straffen voor het veroorzaken van een ongeval strenger zijn. Als het ongeval resulteert in de dood van een andere persoon of ernstige schade aan zijn/haar gezondheid, wordt de dader gestraft met een gevangenisstraf van 6 maanden tot 8 jaar.

Tegen de dader, die een ongeluk heeft veroorzaakt in een staat van vergiftiging of onder invloed van een verdovend middel of weggelopen is van de plaats van een incident, moet de rechtbank een strengere straf toepassen. In dat geval stelt zij de gevangenisstraf vast waarin de dader voorziet in het bedrag van de ondergrens van het wettelijke gevaar dat met de helft is verhoogd tot de bovengrens van dat risico, met de helft verhoogd.

Dus als de dader in een staat van dronkenschap een ongeval heeft veroorzaakt met verwondingen die meer dan 7 dagen duren, zal hij worden veroordeeld tot een maximum van 4,5 jaar gevangenisstraf, en als hij een ongeval veroorzaakte waarbij iemand werd gedood of ernstige schade aan de gezondheid kreeg toebracht, wordt hij met gevangenisstraf gestraft voor 9 maanden tot 12 jaar. Bovendien kan de rechtbank zijn rijbewijs voor het leven innemen.

Bron: motofakty.pl przez Regina Skibińska     język po PolskuMet dank aan Gerard  ;)