Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Informatieve chaos rond vertrek van Polen uit Eurocorps.

Gestart door Pieszyce, 26 december 2022, 20:40

Vorige topic - Volgende topic
Tags PolenuitchaosrondEurocorps.

Pieszyce

Informatieve chaos rond vertrek van Polen uit Eurocorps.
29. Mar 2017 at 15:29Informatieve chaos rond vertrek van Polen uit Eurocorps.
Wereld media melden dat Polen de alliantie verlaat, maar het ministerie van Defensie ontkent


Westerse media en persbureaus melden dat Polen haar deelname aan het Eurocorps terugtrekt. Over deze beslissing van de regering in Warschau informeerde Eurocorps woordvoerder kolonel Vicente Dalmau. Uit door hem verstrekte informatie blijkt, dat Wet en Rechtvaardigheid het land in 2020 uit de alliantie wil leiden. Ondertussen reageren PiS politici in het wilde weg met commentaren in ... tegenspraak tot dit bericht.

Dit is chaos. Rondom de bewering dat dit Polen haar soldaten wil terugtrekken uit een belangrijke Europese alliantie. Iedereen, met uitzondering van de PiS politici. Bartosz Kownacki plaatsvervangend minister van Defensie ontkende op het TVN24 nieuwskanaal. Op Twitter spraken de minister van Defensie Antoni Macierewicz en woordvoerder van de regering Rafał Bochenek het bericht ook tegen.

  Het is niet waar dat PL zich terugtrekt uit Eurocorps # @ HQEurocorps
  — Antoni Macierewicz (@Macierewicz_A) 28 maart 2017

  Het is niet waar dat Polen zich terugtrekt uit Eurocorps. Laten we vasthouden aan de feiten. Groeten
  — Rafał Bochenek (@RafalBochenek) 28 maart 2017

Intussen zien de feiten er zo uit, Eurocorps bestaat sinds 1992. Polen voor jaren toelating zocht tot deze groep. We zouden toegelaten worden tot het framework in januari2016, later uitgesteld de termijn voor januari 2017. Het regeringsframework is dat, die een impact hebben op de beslissingen en deelnemen aan de planning van de militaire operaties, die Eurocorps betrekken. In het jaar 2019 had Polen het bevel gevoerd over de formatie, in het kader van het roulatiesysteem van het commando.

  Telegram AFP over terugtrekking Polen uit eurocorps 
  — Agnieszka Gozdyra (@AGozdyra) 28 marca 2017

Plotseling komt vanuit Straatsburg de boodschap dat Polen zich in 2020 terugtrekt uit dit Europees initiatief. De basis voor een dergelijk besluit zouden besparingen zijn. Er wordt ook gezegd dat de 120 personen die momenteel werkzaam zijn in het Eurocorps nodig zullen zijn op de oostelijke flank.

Er vallen ook beschuldigingen van verraad, die vooral door de oppositie wordt toegeworpen. En misschien is dat wat beschuldigingen van verraad maakte, zodat de ministers gezamenlijk kunnen logenstraffen, meldt AFP. Het Westen gelooft echter meer de Eurocorps woordvoerder. Over ons vertrek uit de Europese Alliantie heeft het Franse dagblad "Le Figaro" en het Duitse "Bild" al geschreven.

Natemat.pl by Pawel Kalisz

Pieszyce

Re: Informatieve chaos rond vertrek van Polen uit Eurocorps.
30. Mar 2017 at 02:22Polen vermindert de betrokkenheid in Eurocorps
 
Polen wil niet langer een "kader" natie zijn in de Eurocorps strijdkrachten en zal geleidelijk haar betrokkenheid bij het in Straatsburg gevestigde Intergouvernementele militair orgaan verminderen, heeft het Poolse ministerie van Defensie gezegd.


Maar Polen trekt zich niet terug uit het Eurocorps, zei het ministerie, hiermee ontkennend berichten in de media dat Warschau dat een dergelijke stap van plan was.

Vice minister van Defensie Bartosz Kownacki zei woensdag: "We denken dat de oostelijke flank en de aanwezigheid van onze soldaten en coalitietroepen op de oostelijke flank belangrijker is."

Lees hier verder . . . . .

Pieszyce

Re: Informatieve chaos rond vertrek van Polen uit Eurocorps.
03. Apr 2017 at 00:55Geschrift Generale Staf: binnen twee jaar trekken we Poolse medewerkers terug van Eurocorps

Informatie over de terugtrekking van het personeel is opgenomen in een brief aan de plaatsvervangend hoofd van de generale staf, die later Onet bereikte. Dit document bevestigt eerdere door Onet journaliste - Edith Zemła - gepubliceerde informatie. En hoewel Antoni Macierewicz speculaties ontkende over de terugtrekking van Polen uit  Eurocorps, verzekerde de Onet bron geassocieerd met het leger, dat de Poolse officieren uit Straatsburg worden teruggetrokken.  - Reeds enige tijd geleden kwam er een signaal, dat we onze pogingen zouden opschorten om een kader staat voor Eurocops te zijn - vertelde ons een hooggeplaatste militair.

Het document (gedateerd 18 januari 2017) toont, dat de Chef van de Generale Staf in de vergadering van december, op de vergadering van het Gemengd Comité Eurocorps, informeerde over "plannen aankondigde om binnen twee jaar gefaseerd het Poolse Eurocorps personeel met de apparatuur terug te trekken." Eerdere beslissingen over het verlaten van het Eurocorps moest de minister van Defensie Antoni Macierewicz nemen.

In het door gen. brig Jan Dziedzic ondertekende document lezen we ook, dat "de deelnemers aan de vergadering deze informatie ontvingen, benadrukkend dat de beslissing onbegrijpelijk is, Als je rekening houdt met de prestaties tot nu toe, met inbegrip van het invullen van de aan Polen toegewezen posities, de scheidingsapparatuur, die een verbetering is van de transportcapaciteit van het Eurocorps en de inzet voor de taken van het Eurocorps. Het benadrukt de uitstekende integratie van de Poolse soldaten met vertegenwoordigers van de andere landen in het Eurocorps, hoge professionaliteit vooral onthuld en uitgevoerd tijdens Eurocorps trainingen en oefeningen die gericht zijn op de uitvoering van de geplande taken binnen de NAVO en de EU."

"De Poolse beslissing zal de toekomst van het Eurocorps beinvloeden en zal het dwingen om haar personeel betrokken bij andere initiatieven in de NAVO en de EU te verminderen" – gemarkeerd
in het deel dat de reactie van de vertegenwoordigers van andere landen beschrijft. De plaatsvervangende  chef van de generale staf benadrukt ook in het geschrift, dat er behoefte is aan een tijdschema, om de terugtrekking van het Poolse militair personeel en materieel uit Eurocorps voor te bereiden. Als uiterste werk datum werd gemeld 31 maart.

Eurocorps in Straatsburg is een internationale structuur van Duitsland en Frankrijk in 1992 opgericht. Tot hen traden ook toe België, Luxemburg en Spanje, en ze zijn kader staten, en nemen gezamenlijk besluiten over taken, structuur en de ontwikkeling van de formatie, die volgens de nieuwste inzichten van de Raad van Europa de kern is van een te vormen gemeenschappelijk Europees leger.

De status van geassocieerde lande - met beperkte verantwoordelijkheden en rechten zijn Oostenrijk,
Griekenland en Turkije. Polen behoort ook tot deze groep, maar al in 2016 werd de status van "Kader Staat" gegeven, dat wil zeggen, een volwaardig lid van het Eurocorps te worden. Tot op de dag, is dat niet gebeurd.

Onet: Poolse officieren zijn teruggetrokken uit Straatsburg

- Een paar maanden eerder, ging op het Ministerie van Defensie het signaal, de inspanningen op te schorten om deze groep in te voeren. Toen kwam de informatie, over het volledig terugtrekken uit Eurocorps – zegt Onetowi een hooggeplaatste officier. De vraag over de redenen verwijst ons naar het Ministerie van Defensie en de Generale Staf. - Ons werden ze niet getoond - voegt hij eraan toe in een interview met Edytą Żemłą.

Eurocorps is een formatie voor snelle reactie, die kan worden gebruikt door zowel de NAVO als de Europese Unie. Haar voornaamste taak is het commando en deelname aan crisisrespons, humanitaire en vredesmissies activiteiten en onder art. 5 van het Noord-Atlantisch Verdrag, de gemeenschappelijke defensie alliantieleden.

Eurocorps was bevelhebber in 1998, in de stabilisatie missie SFOR in Bosnië en Herzegovina, en twee jaar later KFOR-vredesmacht in Kosovo. Twee keer - in 2004 en 2012 - ook het commando van de ISAF-missie in Afghanistan. De internationale oefeningen met de deelname van Eurocorps kent al jaren deelnemende eenheden van het Poolse leger.

De brief:   Hierna nog meer tekst.
In het Eurocorps zijn ongeveer 120 Poolse officieren. We hebben ook een generaals post daar. Poolse soldaten werken onder anderen aan planning, logistiek, personeel en financiële zaken.

- Werk,voor onze agenten daar duurde vele jaren en vereist veel arrangementen. Altijd een groot probleem was het vinden van geschikte officieren, ervaren en Engels sprekenden. Echter, na drie jaar van dienstverlening in de waarde per eenheid nam het aantal van  functionarissen toe - zegt een ervaren officier.

Polen stuurde ook militaire apparatuur naar Straatsburg, waaronder twaalf trucks Jelcz P862 D. 43 zelfladende systeem MULTILIFT Mk IV voertuigen voor het vervoer van containers.

Storm over de terugtrekking van de Poolse deelname aan het Eurocorps brak hierna uit, zoals in informatie van RMF FM, verwijzend naar de EU-diplomaten die zich bezighouden met defensiezaken, meldend dat "de minister Macierewicz officieel zijn collega's op de hoogte zou stellen van het terugtrekken uit het Eurocorps".

Antoni Macierewicz schreef op Twitter: "Het is niet waar dat het Polen zich terug trekt uit Eurocorps". Eerder, zei met betrekking tot de zaak regeringswoordvoerder Raphael Bochenek.
Zoals hij ook op Twitter schreef, dat de informatie over de terugtrekking van Polen uit Eurocorps is niet waar.  "Laten we ons vasthouden aan de feiten" - verzocht de woordvoerder.

Informatie van Onet bevestigde het ministerie van Defensie. Op dinsdag 's avonds laat was op de pagina's van het ministerie een persbericht gepubliceerd. Het ministerie kondigde aan: "Het is niet waar dat Polen zich terugtrekt uit het Eurocorps (EC). De beslissing van de minister van Defensie van Polen betekend  dat het zich slechts terugtrekt uit het aanvragen van de kader status van het Eurocorps en geleidelijk in het perspectief van hun eigen bijdrage in 3-4 jaar te verminderen."

- Het is te ernstig om met de ontkenning een halve dag te wachten - zegt Janusz Zemke, Europarlementariër van  de Democratische Linkse Alliantie, voormalig vice-minister van defensie.

Volgens de bevindingen van RMF FM zal de reden van de kleinere Poolse betrokkenheid onze betrokkenheid bij de oostelijke flank van de NAVO zijn en de behoeften in verband met de versterking van het Multinationale Corps Northeast in Szczecin en de bouw van het hoofdkantoor van Multinationale Divisie in Elbląg.

- Het is een verbazingwekkende uitleg. Met 100 duizend eenheden en een officieren korps van meer dan 20.000 soldaten, zijn we niet in staat om ongeveer 100 mensen naar Eurocorps te sturen.
Personeelstekorten hebben vooruitgelopen over onze deelname in de opbouw van de Europese militaire structuur en onze positie in de Europese Unie - Zemke vraagt zich af en neemt enige reserve, omdat er geen kennis is over de vraag of de informatie door RMF FM de waarheid is.

- Zoals het is, zullen de politieke kosten van een dergelijke beweging veel groter zijn dan de militaire of financiële - toevoegend dat de terugtrekking van Polen uit Eurocorps door de Fransen, na de annulering van de aanbesteding voor Caracale, als een belediging gezien zal worden.

- De zaak zal een bijzonder Europese dimensie hebben na het verlaten van haar structuren door Groot-Brittannië, want het was juist Frankrijk dat het grootste leger heeft. Daarom moeten we afhankelijk zijn van goede relaties met de Fransen. Want of we het leuk vinden of niet, op het gebied van veiligheid en defensie in het kader van de Europese Unie zal het integratieproces vorderen. Deze samenwerking is al vastgelegd in de Verdragen, het voorziet in een nauwere samenwerking tussen de landen - benadrukt Zemke en voegt eraan toe dat, dat door te vertrekken uit het Eurocorps, men zichzelf veroordeelt tot marginalisering op dit gebied.

- Het gevolg van de terugtrekking van de Poolse officieren van Eurocorps kan ook de terugtrekking van de NAVO-officieren van het Szczecin Korps zijn.  Dus de waarde van de bestrijding van zowel een significante daling van de Korpsen, zal een grote impact hebben op onze nationale veiligheid - zei op zijn beurt een van de militairen.

Eurocorps is een symbool van de Europese ambitie van het creëren van een gemeenschappelijke defensie.Daarom is het Poolse "nee" zo kwetsend voor Frankrijk en Duitsland. Er is nog een reden. Volgens informatie van Onet zijn Poolse officieren stelselmatig teruggetrokken uit Straatsburg, en in hun plaats werd niet opgevuld door een nieuwe. - Dit betekent, dat de vacatures van de Polen opgevuld moeten worden door de geallieerden.

Wiadomosci.onet.pl by (bmp,ks,eż)

Pieszyce

Re: Informatieve chaos rond vertrek van Polen uit Eurocorps.
03. Apr 2017 at 19:51

Gevonden.


RMF FM: MON koopt slechts 12 helikopters voor het Poolse leger
27 maart 2017

Het ministerie van Defensie wil slechts 12 helikopters kopen in de procedure, die gewoon plaats vindt in de bewapening inspectie - officieus leerde radio RMF FM. Vandaag om 10:00 uur is gepland om inleidende aanbiedingen te openen van de producenten. Eerder kondigde het ministerie aan dat het een totaal van 16 machines zou kopen.

Het ministerie van Defensie besloot dat minder helikopters te kopen voor de marine. Met acht gepland voor nu en slechts vier besteld.  De volgende vier zou men in de toekomst kunnen kopen. Een dergelijk initiatief is te wijten aan budgettaire beperkingen.

Volgens informatie RMF FM, kan dit niet leiden tot de aankoop van helikopters en om twee redenen. Ten eerste heeft de minister van Defensie Antoni Macierewicz een intern document geschreven met een onrealistisch lage prijs, dat het leger moet betalen voor de machine. In de tweede plaats, "worden de compensatie-eisen opgeblazen, vergelijkbaar met die van de Franse 50 machines, en dat kan de deal doden," – informeerde de bron van RMF FM.

Polen verbrak de onderhandelingen met de Franse Airbus

In oktober, informeerde het ministerie van Ontwikkeling, die de onderhandelingen geleide, over de beëindiging van de gesprekken aangaande de aankoop van 50 Caracal helikopters, die ze als zinloos beschouwden vanwege de niet tegemoet gekomen compensatie-eisen. De Poolse regering besloot dat de offerte van Airbus geen economische belangen bood en de Poolse veiligheid niet veilig stelde.

De minister van Defensie Antoni Macierewicz zei dat de voorgestelde compensatie-eisen waarde lager was dan verwacht door de Poolse regering;  Hij voegde eraan toe dat het bedrijf geen voorstel heeft ingediend in antwoord op een catalogus van discrepanties opgesteld door de Poolse kant.

wiadomosci.onet.pl